Coca Cola Kimin, İsrail Malı mı?

Dünyanın en çok satan içecek markalarından birisi olan Coca-Cola'nın sahibi kimdir, İsrail ile bağlantısı nedir, Ceo'su kimdir, nerede üretiliyor, kimin?
Coca Cola Kimin, İsrail Malı mı?

Coca Cola Kimin, Kim İcat Etti, Kim Buldu?

Coca-Cola'nın ilk mucidi 1886 yılında John S. Pemberton'dur. Amerika Birleşik Devletleri kökenli olan Coca-Cola şekerle tatlandırılmış bir içecek markasıdır. Dünyanın en pahalı markalarından birisi olan Coca-Cola çeşitli alkolsüz içecek markalarının sahibi The Coca-Cola Company'dir. Marka, kafein, kola fındığı ve koka yaprakları isimlerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Coca-Cola'nın formülü bugüne kadar sır olarak saklanmıştır. 1886 yılında kurulan şirketin hisselerin, New York Borsası'nda KO kısaltmasıyla işlem görmektedir. Dünya çapında 200'den fazla ülkede lisanslı Coca-Cola ürünleri üreten şirket, büyük gıda hizmeti dağıtıcılarına da satış yapmaktadır.

Coca Cola Kimin

Coca-Cola Ne Zaman, Nasıl Kuruldu, Hangi Ülkenin?

Coca-Cola'nın mucidi olan ve ilk formülünü bulan kişi John S. Pemberton'dur. Morfin bağımlısı olan Pemberton tehlikeli olmasına rağmen afyon bulmaya çalışmaktaydı. Columbus'ta eczacı olarak çalışan Pemperton'un aklına kokanli bir şarap yapmak geldi. Daha sonra kendi özel geliştirdiği formülü ve karışımlarıyla 1885 yılında Wine Coca'yı icat etti. Daha sonra koka, şarap ve kola özütünden oluşan ürününü piyasaya sürdü.

Atlanta yasaları nedeniyle ürününde kullanılan alkol ve kokain yaprağı ona büyük sorunlar yarattı. İşini bırakarak 8 Mayıs 1886 yılında Atlanta'da pirinç bir çaydanlıkta serinleten alkolsüz şurup yaptı. Bu şurubu dostlarına ikram etti. Şurup öylesine beğenildi ki, Pemberton, eczanesinin bahçesinde bardağı 5 cent'ten satışa sundu.

Pemberton'un ortağı Frank Robinson ürünlerine Coca-Cola adını verdi ve logoyu oluşturdu. Coca-Cola'nın logosu günümüze kadar hiçbir şekilde değiştirilmeden geldi. 29 Mayıs 1886 yılında ilk reklam yayınlandı. Reklamda kullanılan slogan ise "Nefis ve Serinletici"ydi. 1888 yılında Coca-Cola'nın artık 3 farklı versiyonu satılmaktaydı. Pemberton ve 4 iş adamı A.O. Murphey, C.O. Mullahy, E.H. Bloodworth ve J.C. Mayfield ile bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık anlaşmasız bir şekilde yapılmıştı.

Bundan sonra Coca-Cola'nın yöneticiliği ve telif hakları konusunda sayısız tartışmalar ortaya çıktı. 24 Mart 1888 yılına gelindiğinde Coca-Cola'nın resmi hissedarları John'un oğlu Charley Pemberton, Woolfolk Walker, kız kardeşi Margaret Dozier Fulton County mahkemesinin kararıyla birlikte Assa Griggs Candler oldu. Walkerle Charley ve Amma Candler Pemberton'la aralarında anlaşmazlıklar oldu.

Bu çatışmaya sebep olan tek şey John Pemberton'un imzaladığı tek hakların uygulanmasına ilişkin belgeyi unutmasıydı. Daha sonra, Charley Pemberton'un Coca-Cola'nın en büyük hissesine sahip olması, şirket oluşturulurken babasının sahip olduğu paydan kaynaklanmaktadır.

1888 yılı 16 Ağustos ayında Pemperton ölmüş, Asa Griggs Candler 1891 yılında Pemberton'a ait hissenin üçte birlik bölümünü, Walker hissesinin %50'sini, Coca Cola haklarını ve reçetesini 2300 dolara satın almıştır. 1892 yılında The Coca-Cola Company adıyla sermayesi 100.000 dolar olarak anonim şirketini kurmuştur. Bu olay Coca-Cola tarihinde dönüm noktası olmuş, geniş çaplı üretimlere başlanmıştır. Asa Candler'e türlü yollarla engel olmaya çalışan Charley Pemberton 23 Haziran 1894 yılında Atlanta Grady Hastanesi'nde afyon bağımlılığından hayata gözlerini yummuştur.

Asa Candler şirketini kurmuş ve ürünü geliştirmek için çeşit çeşit yollar denemiştir. 1894 tarihinde Coca-Cola ilk kez şişede satılmaya başlanmış, ilk reklam banneri 1894 yılında hazırlanarak asılmıştır. Coca-Cola için en önemli adımlar atılmaya devam ederken hedef Coca-Cola'yı ABD'nin tümüne yaymaktı. 1895 yılında hedeflere erişildi, Coca-Cola ABD'nin bütün federal eyaletlerinde satışa çıktı. 1899 yılında şişeleme ve satış hakları 1 dolara Joseph B. ve Benjamin F. Thomas tarafından Candler'dan alındı.

1905 yılında kadar Coca Cola ürünlerine kokain kullanılması ve uyuşturucu bağımlılığına sebep olması konusundaki tepkilerin artması dolayısıyla şirket geri adım attı ve içeriğini 1905'te hafif değiştirdi. Coca-Cola'nın içinde bulunan kokain elementleri tamamen çıkartıldı. 1917 yılında Asa Griggs Candler Coca Cola'dan tamamen çekildi. Coca Cola Company şirketi 25 milyon dolara 1919 yılında Atlanta'nın bir bankalar konsoryimuna satıldı. 4 yıl sonra Robert Woodruff yönetici olarak şirketin başına geçti ve yatırımlarıyla Coca-Cola şirketini uluslararası düzeyde ferahlatıcı içecek haline getirmeyi başardı.

1955 yılına kadar birçok taklitçi markaya dava açıldı, 1955 yılında Coca-Cola 10, 12 ve 26 onsluk şişelerle ürünlerini satmaya başladı. 1980 yılında Coca-Cola Moskova'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nın resmi içeceği oldu. Coca Cola 1982 yılında diyet kola üretimine de başladı. 2007 yılında 210 gram ağırlığında 0.33 litre kapasiteli cam şişeler tanıtıldı ve üretimine başlandı. Artık tüm dünyada içecek pazarında en güçlü içeceklerden birisi olan Coca Cola'nın şu an Yönetim Kurulu Başkanı ve Ceo'su James Quincey'dir.

Coca Cola Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.