Geleneksel Çin Mutfağının Buluştuğu 10 Sokak Yemeği

Zengin kültürü ve tarihi geçmişiyle bilinen Çin'in sokak yemeklerini biliyor musunuz? Birbirinden ilginç yemekleriyle Çin mutfağını sizler için araştırdık.
Geleneksel Çin Mutfağının Buluştuğu 10 Sokak Yemeği

Yüzyıllardır Süregelen Lezzet; Çin'e Özgü 10 Sokak Yemeği

Çin; zengin kültürü, ilginç gelenekleri ve sıra dışı damak lezzetleriyle turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. Türk mutfağına oldukça uzak damak lezzetine sahip Çin yemekleri, birbirinden farklı görünüm ve tatlarıyla sokakların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Genellikle böcek, kurbağa ve tavuk ayağı yemeleriyle tanıdığımız Çinlilere özgü sokak yemeklerini sıraladık. Çin'e gittiğinizde hemen her sokakta rastlayacağınız ilginç yemek kültürleri sizi çok şaşırtacak.

İşte farklı kültür yapılarıyla geleneksel Çin mutfağına özgü 10 sokak yemeği;

1. Jianbing: Çin Krepleri

çin sokak yemekleri

Jianbing, kreplere benzeyen yapısıyla geleneksel Çin sokak yemekleri arasında yer almaktadır. Genellikle Çin kahvaltılarında sıklıkla tüketilen Jianbing'in ana malzemeleri arasında buğday, yumurta, un ve kendine has özel sosları bulunmaktadır. Hemen her yabancı turistin merakla tükettiği Çin krepleri, "Çin'in en popüler sokak kahvaltılıkları" arasında yer almaktadır.

2. Jiaozi: Çin Mantısı

çin sokak yemekleri

Jiaozi, adeta Türk mutfağınız eşsiz lezzetleri arasında yer alan mantıya benzerliğiyle dikkat çekmektedir. Jiaozi, sebze ya da etle doldurulan hamur toplarının şekillendirilmesiyle meydana gelmektedir. Çin'in özellikle Noel sürecinde sıklıkla tükettiği bu yemek, Çin sokaklarında eşsiz lezzetleri arasında gösterilmektedir.

3. Tea Egg: Çin Çay Yumurtası

çin sokak yemekleri

Tea Egg, genellikle sokak kenarlarında atıştırmalık olarak satılan, haşlanmış ve özel sosla kaplanmış yumurta taneleridir. İlk bakışta son derece ilginç gelen bu yemek, Çin halkının severek tükettiği sokak lezzetleri arasında yer almaktadır. Çin çay yumurtasının yapımında baharatlar ve çay sosu kullanılmaktadır. Farklı damak lezzetlerine uygun aromalara sahip Çin Çay Yumurtası, kırmızı çay ve siyah çayın eşsiz uyumuyla ortaya çıkmaktadır.

4. Cifantuan: Çin Yapışkan Pirinci

çin sokak yemekleri

Şanghay şehrine özgü Cifantuan, bir tür yapışkan Çin prinçleri olarak bilinmektedir. Ci Faan olarak da bilinen bu geleneksel sokak yemeği, tatlı ya da tuzlu olarak ikram edilmektedir. Cifantuan yemeğinin içerisinde aha cai(sebze turşusu), rousing(domuz ipi) ve youtiao(yağda kızartılmış kahverengi hamur) yer almaktadır. Cifantuan, Şangay'daki Nanyang Lu ve Xikang Lu caddelerinin en popüler kahvaltılıkları arasında yer almaktadır.

5. Tanghulu: Çin Şekerlemesi

çin sokak yemekleri

Bingtanghulu olarak da bilinen Tanghulu, Çin'e özgü eşsiz sokak tatlıları arasında yer almaktadır. Tanghulu, çocukluğumuzdan beri ülkemizde yaygın olarak gördüğümüz "Elme Şekeri" benzeri bir tatlıdır. Tanghulu, uzun ince çubuklara saplanmış meyve tanelerinden oluşmaktadır. Meyve taneleri üzerinde yer alan sertleştirilmiş şeker şurubu, ekşi ve tatlının birleşimini meydana getirmektedir.

Çinlilerin neden çubukla yemek yediğini öğrenmek için buraya tıklayın.

6. Baozi: Çin Ekmeği

çin sokak yemekleri

Geleneksel Çin yemekleri arasında yer alan Baozi, hemen her Çin şehrinde rahatlıkla bulabileceğiniz sokak lezzetleri arasında yer almaktadır. Aslen Çin ekmeği olarak adlandırılan bu yemek, buharda pişirilmiş hamur tanelerinden oluşmaktadır. Genellikle haşlanmış domuz eti ya da sebzelerle doldurulan hamurlar, kaynar bir suda kaynatıldıktan sonra dondurulur. Eğer jiaozi köftelerini biliyorsanız, baozinizi bunlarla beraber tüketebilirsiniz.

7. Huo Guo: Çin Güveci

çin sokak yemekleri

Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan güveç, Çin mutfağında geleneksel yemekleri arasında yer alıyor. Huo Guo adı verilen Çin'e özgü güveç yemeği, Türk mutfağından farklı olarak hem güveç yapısı hem de iç malzemeleri kullanılmaktadır. Hotpot olarak da bilinen Huo Guo, Çin'in her bölgesinde farklı damak lezzetlerine uygun olarak yapılmaktadır. Tüm Huo Guo'lar arasında en ünlüsü, et suyuna eklenen Sichuan biberleriyle meydana gelen Chongqing ma la güvecidir.

8. Rou Jia Mo: Çin Hamburgeri

çin sokak yemekleri

Rou Jia Mo, Çin'in Şensi bölgesine ait geleneksel lezzetler arasında yer almaktadır. Çin hamburgeri olarak bilinen Rou Jia Mo, ekmeğin arasına yerleştirilmiş köfte tanelerinden oluşmaktadır. Her satıcının kendine özgü baharat çeşnisi kullandığı bu eşsiz sokak lezzeti, normal hamburgerlerden farklı olarak ketçap, mayonez ve hardal içermemektedir. Çinliler kendi hamburgerlerine yalnızca et sosu ve biber salçası ekliyor!

9. Donkey Burger: Çin Eşek Burgeri

çin sokak yemekleri

Donkey Burger, Çin eşek etli sandviçleri olarak bilinmektedir. Ming Hanedanlığı'ndan bu yana Çin'in en önemli besin gıdaları arasında yer alan eşek eti, günümüzde ilginç sokak yemekleri arasında yerini almış durumda. Eski zamanlarda askerlere enerji vermesi için tüketilen eşek eti, halen yerli halk tarafından en sık tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor. Baoding'e özgü eşek etli hamburger için kıyılmış eşeketi baharat ve soslarla harmanlanarak sandviç ekmeği arasına yerleştirilir.

Çin hakkında bilinmesi gereken ilginç gerçeklere erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

10. Chuan: Çin Kebabı

çin sokak yemekleri

Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alan kebap, Çinliler içinde vazgeçilmez sokak yemeklerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Chuan olarak adlandırılan Çin Kebabı, bambu çubuklarına yerleştirilmiş et parçalarından oluşmaktadır. Baharat, biber gevreği ve tuzla marine edilen Chuan, kömür ateşinde pişirilerek servis edilmektedir. Hemen her sokakda sıklıkla rastlayacağınız bu Çin lezzetini, özellikle yaz aylarında kurulan dapaidang açık hava tezgahlarında deneyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum