Çılgın Komediler

Hızlı tempolu, nükteli diyaloglar içeren, romantik komediler...
Çılgın Komediler

Hollywood, 1934 ile 1942 arasında çılgın komediler olarak bilinen bir dizi romantik güldürü yaptı. Bu filmler Shakespeare'in ve Oscar Wilde'ın tiyatro güldürülerinden etkilendi ve üzerine çağdaş cinsel gerilim ve çılgınlık ekledi. Bu içeriğimizde sizlere dünyaca ünlü komedi filmleri arasında yer alan unutulmaz filmleri sunuyoruz.

Hays Yapımcılık Yasası, Hollywood filmlerinde yapılan seks göndermelerini 1934'te yasakladı. Aynı yıl Frank Capra'nın It Happaned One Night'ı vizyona girdi. Film cinsel enerjiyi sözlü tartışmalara yansıttı.

Tipik bir çılgın komedide, uyumsuz bir çift sıradışı olaylar yüzünden birlikte olmaya itilir. Karşılıklı hakaretlerin, hatta fiziksel saldırıların ardından birbirlerinin kollarına atılırlar. II. Dünya Savaşı'nın Hollywood'a ciddiyet kazandırmasıyla çılgın komediler altın çağı da sona erdi. Günümüzde birçok film, gerek hızı ve temposu gerek ise çılgın komediden esinlenen diyaloglarıyla bu türü yeniden yaşatıyor.

My Man Godfrey - Gregory La Cava (1936)

My Man Godfrey-Çılgın Komedi Filmleri

Sosyetik zengin Irene Bullock, çekici aylak Godfrey Smith'i yeni uşağı olarak eve getirir. Godfrey tuhaf Bullock ailesinde aklı başında tek yetişkinin kendisi olduğunu anlar. Irene'in ona aşık olmasıyla işi daha da zorlaşır.

Gregory La Gava, oyuncularına repliklerini doğaçlama yapma özgürlüğünü tanıdı ama filmdeki güldürü kontrolünü elinde tutmayı da iyi bildi.

Bringing Up Baby - Howard Hawks (1938)

Bringing Up Baby-Çılgın Komedi Filmleri

David Huxley düğünden bir gece önce, evcil leoparı Baby'yi arayan, çatlak ama bildiğini okuyan kadın olan Susan Vence'le tanışır. Yaşadığı talihsizlikler David'in evlilik planlarını bozup hapsi boylamasına neden olur.

Oyuncularını yıldırım hızıyla yöneten Hawks'ın bu yöntemi daha sonra bu türün alametifarikası kabul edildi.

When Harry Met Sally - Rob Reiner (1989)

When Harry Met Sally-Çılgın Komedi Filmleri

Harry ve Sally New York'ta yeniden bir araya gelen eski iki arkadaştır. Aralarındaki kıvılcımları engelleyip arkadaş kalamaya çalıştıkça işler daha da gülünç hale gelir.

Reiner'ın büyük başarı kazanan filmi, nükteli diyalogları aracılığıyla klasik romantik komedileri saygıyla anan, ilişkilere yönelik çağdaş bir bakış sundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.