Cildi Gençleştiren Bitkiler, Besinler ve Kürler

Belli bir yaştan sonra her kadın gençleşmenin ve genç kalmanın yollarını arar. Biz de sizin için genç kalmanın bitkisel yollarını araştırdık.
Cildi Gençleştiren Bitkiler, Besinler ve Kürler

Cildi Gençleştiren Kürler

Yaşın ilerlemesiyle birlikte ciltte kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Kolajen üretimi düşer ve cilt esnekliğini kaybeder. Bu nedenle ciltte kırışıklık ve sarkma gibi deformasyonlar meydana gelir. Ancak bu deformasyonları kozmetik ürünlerle düzeltmek mümkün değildir.

Hepsinden önce sağlıklı beslenme, düzenli uyku, düzenli egzersiz ve bol su tüketimi gerekir. Ayrıca alkol, kafein ve sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır. Kırışıklık ve sarkma sorununun yanı sıra ciltte yaygın olarak lekelenme sorunu meydana gelir.

Özellikle 40’lı yaşlardan sonra vücudun çeşitli bölgelerinde lekelenmeler meydana gelir. Bu lekelenmeler açık tenli kişilerde daha çok görülmekle birlikte burun, alın, yanaklar, omuz, el ve kollarda öne çıkar. Ciltte oluşan lekelenmeler ilerleyen yaşın yanı sıra gençlerde de görülebilir.

Güneş ışınları ciltte leke oluşumunda önemli bir rol oynasa da hormon dengesizliği, hamilelik, vitamin eksikliği ve stres gibi etkenler leke oluşumunu tetikleyebilir. Kadınlar genellikle yaşlarının ilerlemesiyle birlikte ciltlerinin kıymetini daha iyi anlarlar. Bu nedenle ciltlerinin daha sağlıklı ve genç görünmesi için çeşitli kozmetik ürünlerden yardım alırlar. Ancak servet değerinde olan anti-agning kremler, losyonlar ve serumlar her zaman için istenilen sonuçları vermezler.

Ayrıca oldukça maliyetli olan bu krem ve losyonların herkesin bütçesine uygun olduğunu söyleyemeyiz. Bu nedenle günümüzde pek çok kişi doğanın bizlere sunduğu bazı şifalı bitkilerden hazırlanan kürleri tercih etmektedir.

İşte cildi gençleştiren bitkiler ve kürler;

1. Aloe Vera

Cildi Gençleştiren Kürler

Aloe veranın cilt sağlığı üzerindeki etkilerini bilmeyen yoktur. Şifa kaynağı olarak nitelendirilen aloe vera çok eski yıllardan beri kullanılan ve günümüzde de pek çok kozmetik ürünün içeriğinde bulunan bir bitkidir.

Aloe vera yapraklarından elde edilen doğal jel, birçok cilt bakım ürününün temelini oluşturur. Şampuanlardan nemlendiricilere kadar pek çok bakım ürünününde aloe vera mucizesinden yararlanılmaktadır. İyileştirici özelliğe sahip olan aloe vera, ciltte oluşan yara ve yanıkları etkili bir şekilde tedavi eder.

Hücre yenilenmesine yardımcı olan aloe vera, bu özelliği sayesinde cilt lekelerinden yanık tedavisine kadar pek çok alanda fayda sağlar. Aloe vera yapraklarından elde edilen jel, cilt için doğal ilaç niteliğindedir. 

Cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlayan aloe vera, cildin daha kısa sürede yenilenmesini sağlar. Aloe veranın özelliklerinden bir diğeri ise oldukça iyi bir nemlendirici olmasıdır. Cildi nemlendiren aloe vera, bu özelliği sayesinde tahriş riskini azaltır ve tahriş olmuş cildin kısa sürede iyileşmesini sağlar.

2. Lavanta

Cildi Gençleştiren Kürler

Hoş kokusuyla bilinen ve aromaterapide kullanılan bitkilerden biri olan lavanta, sabundan banyo yağlarına kadar pek çok kozmetik ürünün içeriğinde bulunmaktadır. Cilt bakımında önemli bir yere sahip olan lavantaya birçok güzellik ve bakım ürününde rastlamak mümkün. 

İçeriğindeki “linalool” adlı bileşik sayesinde cilt dokularının hasar görmesini engeller. Bu özelliği sayesinde cildi sıkılaştırarak kırışıklıklara karşı korur. Tıpkı aloe verada olduğu gibi hücre yenileyici özelliğe sahip olan lavanta, aynı zamanda yaşlanma karşıtı olarak nitelendirilmektedir. 

Lavantanın faydaları bu kadarla sınırlı değil. Akne ve egzama gibi cilt sorunlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan lavanta, antiseptik özelliğe sahiptir. Ciltteki zararlı maddeleri temizleyen lavanta, cildi yumuşatır ve iltihap oluşumunu engeller. Ancak lavantanın ağız yoluyla kullanılması durumunda baş ağrısı ve kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.

3. Üzüm Çekirdeği Yağı

Cildi Gençleştiren Kürler

Üzüm çekirdeği ekstresi cilt bakımında oldukça önemli bir yere sahiptir. Kırışık oluşumuna karşı oldukça etkili olan üzüm çekirdeği ekstresi, yaşlılık karşıtı olarak nitelendirilebilir. Cilde esneklik kazandıran üzüm çekirdeği ekstresi, bu özelliği sayesinde cildin pürüzsüz olmasını sağlar.

Kırışıklık ve ince çizgi oluşumuna neden olan serbest radikallerle etkili bir şekilde mücadele eder. Oldukça güçlü bir antioksidan içeriğine sahip olan üzüm çekirdeği ekstresi, ciltte oluşan hasarın giderilmesinde önemli bir rol oynar. Üzüm çekirdeği yağı, içeriğindeki besleyici maddeler sayesinde etkisini kısa sürede gösterir.

Cilt tarafından kolayca emilen üzüm çekirdeği yağı, cildin kolajen üretimini destekler ve cildin daha genç görünmesini sağlar. Doğal bir nemlendirici olarak nitelendirilen üzüm çekirdeği yağını doğrudan cildinize uygulayabileceğiniz gibi günlük kullandığınız kremlerinize de karıştırabilirsiniz.

Üzüm çekirdeği yağını yüzünüze dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Oldukça güçlü bir yağ olan üzüm çekirdeği yağını bolca kullanmanıza gerek yoktur. Bu nedenle birkaç damla sizin için yeterli olacaktır. Gerekli durumlarda yağ takviyesi yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
Cilde İyi Gelen Yağlar, Sabunlar, Besinler ve Bitkiler

4. Papatya

Cildi Gençleştiren Kürler

Yaşlanma karşıtı bitkiler arasında bulunan papatya, pek çok kozmetik ürününün içeriğinde bulunmaktadır. Kremlerden vücut losyonlarına kadar birçok kozmetik ürünün temelinde papatyaya rastlamak mümkün.

Mucize bitkilerden biri olan papatya cilt sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. İçeriğindeki “alfa-bisabolol” adı verilen bir madde, iltihap ve tahriş oluşumunu önler. İçeriğindeki bir diğer önemli bileşen "azulen” adı verilen maddedir. Bu madde sayesinde ciltteki şişlikleri dindirir ve cildi temizler.

Papatya, cildin iyileşme sürecini hızlandırır ve hücre yenilenmesini destekler. Bu sayede cildin yaşlanmasını geciktirir ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Güvenilir olarak nitelendirilen papatya, hassas cilt yapısına sahip kişiler tarafından da rahatlıkla kullanılabilir.

Papatya çayını doğrudan tüketebileceğiniz gibi ılıdıktan sonra da tonik şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca papatya yağından da faydalanabilirsiniz.

5. Biberiye

Cildi Gençleştiren Kürler

Cilt sağlığına önemli katkılarda bulunan biberiyenin faydaları saymakla bitmez. Birçok faydalı özelliğe sahip olan biberiyenin yaşlanma karşıtı kremlerin içeriğindeki aktif bileşenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle pek çok kozmetik bakım ürününün içeriğinde biberiyeye rastlamak mümkün. 

Cilt rahatsızlıklarının oluşmasını önleyen biberiye, aynı zamanda kan dolaşımını da arttırır. Kan dolaşımını arttırması sayesinde ciltteki şişlikler diner, cildin rengi iyileşir ve zararlı toksinler atılarak yararlı besinler cilde daha etkili şekilde nüfus eder. 

Biberiye yağı kullanımında çok dikkatli olunmalıdır. Oldukça güçlü bir yağ olan biberiye yağı, epilepsi hastaları, yüksek ateş ve diğer sağlık sorunları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Aksi halde istenmeyen sonuçlar elde edilebilir. Ayrıca biberiye yağı içilemez.

6. Elma Sirkesi

Cildi Gençleştiren Kürler

Cilt sağlığı denilince akla ilk gelen doğal çözüm yollarından biri olan elma sirkesi, birçok cilt problemi karşısında sıkça kullanılmaktadır. Cilt lekelerinden cilt tahrişlerine kadar pek çok sorun karşısında elma sirkesinin etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Özellikle cilt lekelerine karşı oldukça etkili olan elma sirkesi kahverengi lekelerin kısa sürede kaybolmasını sağlar. Elma sirkesini birkaç gün düzenli kullandıktan sonra etkilerini rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Elma sirkesinin doğrudan cilde uygulanması tavsiye edilmez. Aksi halde yanma ve batma gibi sorunlar gözlemlenebilir. Bu nedenle elma sirkesini aynı miktardaki su ile incelttikten sonra kullanmanızı öneririz.

Ayrıca elma sirkesini portakal suyuyla da inceltebilirsiniz. Bunun için yarım kaşık elma sirkesini birkaç kaşık portakal suyu ile karıştırdıktan sonra lekelerin üzerine uygulayınız. Karışım cildinizde iyice kuruduktan sonra bir süre bekletin ve durulayın. Bu işlemi günde 1 veya 2 kere olmak şartıyla 4-5 hafta boyunca uygulayabilirsiniz.

7. Yaban Mersini

Cildi Gençleştiren Kürler

Yaban mersini içermiş olduğu bileşenler sayesinde cildin tahriş olmasını engeller. Ayrıca gözenekleri olan cildin pürüzsüz bir hale gelmesine yardımcı olur. Yaban mersini sık sık tüketildiği zaman göz altı kırışıklıklarını, ciltte oluşan sivilceyi, siyah noktaları, gözenekleri ortadan kaldırmaktadır. Son derece etkili bir besindir. Düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Yüksek performansı ile bilinmektedir.

8. Yoğurt

Cildi Gençleştiren Kürler

Cilt sorunları ile boğuşan birçok kişinin imdadına yetişmiş olan yoğurt, içerdiği kalsiyum ve mineraller sayesinde cildinizi sıkılaştırmaya yardımcıdır. Ciltte oluşan çizgileri yok eder ayrıca oluşabilecek çizgileri de engeller. Günde 1 veya 2 kase yoğurt tüketmek cildinizin daha sıkı, genç ve parlak gözükmesini sağlayacaktır. Cilt sağlığı için yararlı bileşenleri içerisinde bol miktarda barındırır.

9. Zeytinyağı

Cildi Gençleştiren Kürler

Doymamış yağ asitlerinden içerisinde bol miktarda barındırdığı için kurumuş ciltleri canlandırıcı etkisiyle bilinen zeytinyağı aynı zamanda antioksidan etkisi yaratır. E vitamini de içerdiği için cildin kuru kalmasını engeller, nemlendirmeye yardımcı olur. Yumuşak ve pürüzsüz bir cilt için zeytinyağı maskeleri önerilmektedir.

Zeytinyağının ışık almayan, serin bir yerde saklanması etkisini göstermesi için önemli bir etkendir. Mutlaka ışık almayan bölgede saklanması gerekir. Bu şekilde etkisini kaybetmez.

10. Kırmızı Biber

Cildi Gençleştiren Kürler

Günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamaya yeten kırmızı biber cilt sağlığı için oldukça önemli bir besindir. C vitamini kollajen yapımını desteklediği için cildin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden birisidir. Kollajen, cildin dokusunu, nemini ve sıkılaştırmayı dengeler. Salatalarınıza ekleyeceğiniz kırmızı biber cilt sağlınız açısından faydalıdır. Her zaman olmasa da haftada 2 veya 3 kez tüketmenizi şiddetle öneriyoruz.

İlginizi Çekebilir
Gençliğinizi Koruyan 10 Doğal Besin

Hangi vitamin yüzü güzelleştirir?

Cildinizi güzelleştirecek vitaminler C vitamini, E vitamini, D vitamini, A vitamini olarak biliniyor. Bu vitaminler besleyici ve iyileştirici etkiye sahip olduğu için cilt için en faydalı vitaminler olarak biliniyor.

Cildi gençleştirmek için ne yapmak lazım?

Cildinizi gençleştirmek için et, süt ve süt ürünleri, kuruyemişler, sebzeler, meyveler, baklagiller, vitaminler, mineraller, proteinler bol bol tüketilmelidir. Düzenli olarak tüketildiğinde etkisini göstermektedir.

Cildi ne yaşlandırır?

Cildi yaşlandıran besinler arasında baharatlı yiyecekler, işlenmiş et, pizza, kahve, alkol, şeker, tuz, fast food ürünleri, derin yağda kızartılmış yiyecekler, konserve ürünler, abur cuburlar ve patates kızartması yer alır.

Cildin genç kalması için ne yemeli?

Cildinizin genç kalmasını istiyorsanız badem, ceviz, yulaf, yeşil sebze, portakal, kabak çekirdeği, kırmızı, sarı, turuncu renkli sebzeler, meyveler, bol su tüketmeyi ihmal etmemek gerekmektedir. Bu besinleri tüketerek formunuzu dahi korumak mümkündür.

B12 cildi güzelleştirir mi?

B12 vitamini derinin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede cilt, eskisinden daha parlak ve pürüzsüz bir hale gelir. Cildi güzelleştiren B12 vitamininin eksikliği halinde cildiniz matlaşır, cansız görünür.

İnsanı ne gençleştirir?

Bol bol tüketildiği durumda insanı genleştirecek besinler vardır. İnsanı gençleştiren besinler domates, zeytinyağı, siyah çikolata, sarımsak, turunçgiller, kabuksuz meyveler, avokado ve havuç olarak bilinir.

Yüze canlılık nasıl verilir?

Yüze canlılık vermek için düzenli olarak beslenilmelidir. Vitamin ihtiyacınızı karşılamanız gerekir. Düzenli olarak uyumak da son derece önemlidir. Spor yapmayı ihmal etmemek, düzenli olarak peeling uygulamak, nemlendirici kullanmak yüzünüzün canlı kalmasını sağlar.

Soğuk su cildi yaşlandırır mı?

Soğuk suyla yüzünüzü yıkamak ciltteki dokuların tahrişini engeller, cildin yaşlanmasına karşı koyar ve kırışıkların oluşmasını durdurur. Soğuk su cildi yaşlandırmaz aksine daha genç bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Ağlamak cildi yaşlandırır mı?

Kısa süreli ağlamalarda cilt etkilenmez fakat sürekli gözyaşı döküldüğünde cildiniz tahriş olabilmektedir. Gözyaşının pH değeri yüksek olduğu için cildiniz zarar görür. Ağlama sırasında yapacağınız gözleri ovuşturma, yüze dokunma gibi eylemler de cildi yaşlandırır.

Daha geç yaşlanmak için ne yapmalı?

Daha geç yaşlanmak için tatlı yemeyi bırakmalı, en az 7 saat uyku uyumalı, bol bol cinsel ilişkiye girmeli, duruşunuzu düzeltmeli, yağlı besinlerin tüketimini azaltmalı, spor yapmalı, stresten uzak durmalı ve konserve, kızartma, ızgara gibi besinlerden kaçınmalısınız.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum