Çil Hakkında Merak Edilenler

Kimilerinin yüzüne yakıştırdığı kimilerininse nefret ettiği cilt problemlerinden birisidir çil. Bu içeriğimizde çil hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. İşte çil hakkında her şey.
Çil Hakkında Merak Edilenler

Çil Nedir? Neden Oluşur?

cil-hakkinda-merak-edilenler-001.jpg

Derimizin üzerinde güneşin etkisi ve genetik nedenlerden dolayı oluşan, küçük kahverengi beneklerdir. Çiller ikiye ayrılır. Birincisi çocukluk döneminde, genetik nedenlerden dolayı oluşanlar ve ileri bir yaşta düzensiz bir şekilde ortaya çıkanlar şeklinde. Bir insanın doğuştan çilli olmasından etkili olan neden melanin miktarıdır. Melanin sadece çillerin oluşumundan değil insanlarında ten renklerinin oluşumunda da etkili faktördür. Melanin sadece insanları değil birçok balık ve kertenkele türünün ciltlerinin renginin değişmesinin ana nedenidir. İnsanlarda çil oluşumunda etkili olan melanin, aynı zamanda insanları zararlı ışıklardan korumakla da görevlidir. Melanin dış derimizin hemen altında bulunan özel hücreler tarafından üretilmektedir. Çil ise melaninlerin belirli noktalarda yoğun bir şekilde bulunması nedeniyle oluşmaktadır. Çilde en önemli nokta ise genetik faktörlerdir. Çili etkileyen diğer bir faktör olan güneş ışığı ise melaninlerin yoğunluğunu artırıp çilleri çoğaltmaktadır. 


Cildinde Çil Olanlar Neler Yapmalı?

cil-hakkinda-merak-edilenler-002.jpg

Çilleri olan insanlar, özellikle çillerinin çoğalmaması için doğru saatlerde güneş ışığına çıkmalıdır. Özellikle yaz tatillerinde güneşlenirken kesinlikle koruyucu kremler kullanılmalıdır. Bunu yanı sıra şapka, gözlük gibi materyalleri de kullanmaları gerekmektedir. Aynı zamanda solaryuma giderken de çok dikkatli omaları gerekmektedir. Çok önemli değilse gitmemelerini öneriyoruz. Kısaca çilleri olan ve bu çillerin artmasından korkan kişiler kendilerini ultraviole ışınlardan korumalıdırlar.


Çilin Tedavisi Var Mıdır?

cil-hakkinda-merak-edilenler-003.jpg

Çiller, çocukluk döneminde çıkan ve erişkinlik döneminde çıkan çiller olarak ikiye ayrılmaktadır. Çocukluk döneminde çıkan çiller, ilk olarak 2 yaşından itibaren gözle görünmeye başlar. Bu çillerin kaybolması için çocuğun güneş ışınlarından özenli bir şekilde korunması gerekmektedir. Bu şekil korunursa çiller kaybolur. Erişkinlikte ortaya çıkan çiller ise kendiliğinden kaybolmaz. Daha sonrasında çil lekeleri oluşan kişilerin bir dermatoloğa görünmelerinde fayda vardır. Doktorunun uygun gördüğü bir şekilde tedavi olabilirler fakat her tedavi kesin sonuç vermeyebilir. Bu nedenle tedavi olduktan sonra da dikkatli bir şekilde yaşamaya devam etmemiz gerekir. 


Çil Bir Hastalık Mıdır?

cil-hakkinda-merak-edilenler-004.jpg

Çil bir hastalıktan ziyade hastalıkların habercisi olabilir. Yani cildinizin güneş göremeyen yerlerinde lekelenmeler varsa ya da güneş gören yerlerindeki lekeler günden güne koyulaşıyorsa, tabakalaşıyorsa kesinlikle bir doktora görünmenizde fayda var. Örnek vermek gerekirse, ağız, dudak çevrenizde oluşan lekeler bağırsak hastalığının habercisi olabilir. Çocukluktan gelen, yaz aylarında belirginleşen kış aylarında seyrekleşen çil lekeleri ise bir hastalık belirtisi değildir. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise çillerinizin arasında değişik renkte lekeler bulunuyorsa ve tabakalaşmışsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Bu durum bir hastalığın habercisi olabilir.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum