Çikolata, Patates ve Kahve 38 Yıl İçinde Yok Olabilir

Bilim insanlarının yaptığı son araştırmaya göre, küresel ısınma ve aşırı tarım ilacı kullanımı yalnızca vahşi yaşamın değil, insanların hayatını sürdürmesini sağlayan gıda kaynaklarından bazılarının da yok olmasına yol açabilir.
Çikolata, Patates ve Kahve 38 Yıl İçinde Yok Olabilir

Uyarıyoruz! Bu haberi okuyanlar Canan Karatay'ı dinlemeyip, yiyebildiği kadar yiyebilir :)

Birçok araştırma, küresel ısınmanın yalnızca hava koşullarını değil, tarım ürünlerini ve gıda kaynaklarını da olumsuz etkilediğini göstermiştir. Şimdi de bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmayla, dünyanın gıda kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısı tekrarlandı ve aynı zamanda yeni sonuçlarla karşılaşıldı.

cikolatagif-001.gif

Biyolojik çeşitlilik hakkında araştırmada bulunan 'Bioversity International' isimli uzmanlar grubu tarafından dün yayınlanan araştırmada, küresel ısınma, hastalıklar ve tarım ilaçları sebebiyle yalnızca dünyanın vahşi hayatının değil, insanların tükettiği gıda kaynaklarının da tehlike altında olduğu ifade ediliyor. Bilim insanları tarafından bu durum, '6. kitlesel nesil tükenişi' olarak isimlendiriliyor. Ayrıca bu araştırmaya göre, 940 bitki ve hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.


40 YIL SONRA KAKAO AĞACI KALMAYABİLİR

Dünya nüfusunun temel besin kaynaklarının üçte ikisinin 12 mahsul ve 5 hayvan türüne bağlı olduğu vurgulanan araştırmada, bunun da dünya gıda arzını iklim değişikliğine karşı zayıflattığına dikkat çekiliyor. Bilim insanlarına göre kahve, kakao ve gevrek üretiminde kullanılan tahılların üretimi git gide zorlaşacak, hatta bu ürünleri üretmek mümkün olmayacak.

patates.gif

Yabanıl ortamda patates türlerinin yüzde 22'sinin 2055 yılında yok olacağı düşünülürken, Gana ve Fildişi Sahili gibi dünya çikolata üretimin ihtiyacı olan kakaonun yüzde 70'ini karşılayan ülkelerde, iklim değişikliği yüzünden 40 sene sonra 'tek bir kakao ağacının bile kalmayabileceği' de tahmin ediliyor.

kahvegif-003.gif

Bioversity International araştırma grubu başkanı Ann Tutwiler, "Bitki, hayvanlar, yabani hayatla birlikte tehlikeye giriyor. Buna hiç dikkat çekilmiyor" ifadesinde bulundu. Tutwiler, tarımı yapılan bitki ve hayvan türlerinin korunmaması durumunda gıda üretiminin artan dünya nüfusuna yetmesinin imkânsız olduğunu dile getirdi.

Küresel Isınmanın Olası Sonuçları... Detaylar İçin Tıklayınız

kutupayisi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.