Bu Ağrılarınız “Çikolata Kisti” Belirtisi Olabilir!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, "Çikolata kisti nasıl fark edilir?" sorusunun yanıtını verdi.
Bu Ağrılarınız “Çikolata Kisti” Belirtisi Olabilir!

Halk arasında çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis en sık yumurtalıkları, tüpleri, rahmi üzerinde meydana gelir. Bazen de ilave olarak Derin İnfiltratif Endometriozis dediğimiz durumda barsaklar, mesane, eski ameliyat yeri (özellikle Sezaryen yerinde), tırnak, meme, Diafram, göz, burun içinde meydana gelebilir.

Endometriyal doku ender olarak pelvik organların dışına da yayılabilir. Çikolata kistinde endometrium benzeri doku her adet döngüsünde kalınlaşmakta ve kanamaktadır. İçi adet kanı ile dolu, koyu, yoğun bir kistik yapı oluşur. Fakat bu dokunun vücuttan çıkış yolu olmadığı için bulunduğu yerde kalır.

Çikolata Kisti - Endometriozis

Endometriozis yumurtalıklarda meydana geldiğinde etrafındaki dokuları irrite ederek skar dokusu (Yara Dokusu) ya da yapışkanlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Çikolata kisti özellikle adet döngüsünün aşırı ağrılı olmasının neden olabilir.

Çikolata Kisti - Endometriozis Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kistinin en sık görülen belirtisi adet döngülerinde artan pelvik ağrılardır. Ayrıca normalden daha ağrılı kramplar da görülür. Ağrı döngü sürecinde giderek artar. Adet döngüsünün uzadığı durumlarda bel ve karın ağrısı da ortaya çıkar. Ayrıca cinsel ilişki sırası ve sonrasında da ağrının meydana gelmesi de çikolata kisti belirtileri arasında yer alır. Adet dönemi boyunca tuvalete çıkmada ağrı (Ağrılı Dışkılama), aşırı miktarda kanama ve kısırlık da çikolata kistinin bazı belirtileridir. Özellikle sancılı adet görme, sancılı cinsel ilişki, adet döneminde ağrılı dışkılama varsa akla mutlaka Endometriozis gelmelidir.

Adet döneminde yorgunluk ishal, kabızlık, şişkinlik ya da aşırı bulantı nadiren de olsa çikolata kistine işaret eden semptomlar arasında yer alır. Bu belirtiler ile çikolata kisti bazen pelvik inflamatuar hastalık ya da yumurtalık kistleri ile karıştırılabilir.

Çikolata Kisti - Endometriozis

Aşağıdaki Şikayetler Sizde Varsa Çikolata Kisti - Endometriozis Hastası Olabilirsiniz;

  • Ağrılı Adet
  • Ağrılı Cinsel İlişki
  • Ağrılı Büyük Tuvalete Çıkma (Özellikle Aden Sırasında)

Çikolata Kisti - Endometriozis Nasıl Teşhis Edilir?

Birçok kadın adet döngüsü sırasında pelvik ağrı yaşamaktadır. Ancak dönemin çok zorlu ve ağrılı geçmesi çikolata kistinden kaynaklı olabilir. Tanıda en önemli aşama hastanın şikayetlerini çok iyi dinleyip hasta da Çikolata Kisti Hastalığı’nın olabileceğinin akla getirilmesidir. Normal bir pelvik muayenede kist ya da skar dokusu belirlenebilir. Ancak bu çikolata kisti teşhisi için yeterli olmayabilir. Tam teşhis için sıklıkla ultrason az sayıda hastada da Magnetik Rezonans gibi görüntüleme teknolojilerinden yararlanılır. Ultrason sıklıkla tanı da yeterlidir. Çok iyi bir değerlendirme yapılmasını hemen muayene odasında sağlar. Ultrason ile hastalığın ne durumda olduğu, ne kadar yaygın olduğu, komşu organlarda tutulum olup olmadığı değerlendirilir. Ultrason görüntüleme yönteminde yüksek frekanslı ses dalgaları ile üreme organları görüntülenir. Bekar kadınlarda transvaginal ultrason yerine transrektal ultrason kullanılabilir. MR da ise büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bilgisayar kullanılır. MR testleri anı zamanda uzman doktorun çikolata kisti ameliyatına hazırlanmasına yardımcı olur.

Özellikle barsak tutulumundan şüphelenilen hastalar da barsakların konuya hakim bir gastroenteroloji-kolonoskopi uzmanı ile değerlendirilmesi istenir. Konuya hakim olmayan (Derin Endometriozis- Barsak Endometriozis’i) bir uzmanın yapacağı inceleme çok yetersiz kalabilir. 

Laparoskopi ise göbek deliği altına açılan küçük bir kesi aracılığı ile gerçekleştirilir. Fakat teşhis amaçlı laparoskopi günümüzde çikolata kistinin tanısında kullanılmamaktadır.

Doç. Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

UYARI; Bu makalenin tüm yayın hakları Neoldu.com Sosyal İçerik ve Haber Platformu'na aittir. Yazılar izinsiz olarak kullanılamaz, kopyalanamaz, başka bir mecrada değiştirilse dahi yayınlanamaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum