Çiçero Kimdir? Çiçero Hayatı ve Hakkında Bilgiler

2. Dünya savaşı sırasında yaptığı casusluk ile tanınan Çiçero'nun hayatı merak edilen isimler arasında yer alıyor. İşte Çiçero kimdir ve Çiçero'nun hayatı hakkında bilgiler.
Çiçero Kimdir? Çiçero Hayatı ve Hakkında Bilgiler

Arnavut kökenli Elyesa Bazna, 2. Dünya savaşı zamanında casusluk yaparak tanınmaya başarmıştır. Bu içeriğimizde ise Çiçero ismiyle tanınan Elyesa Bazna'nın hayatını sizler için hazırladık. İşte Çiçero kimdir? ve Çiçero hakkında bilgiler. 


Çiçero Kimdir?

Çiçero Kimdir

28 Temmuz 1904 ve 21 Aralık 1970 tarihleri arasında yaşayan Çiçero’nun gerçek ismi Elyesa veya İlyas Bazna’dır. 2. Dünya savaşanda Nazi Almanyası için çalışmıştır ve takma adı Çiçero olup Arnavut kökenli casustur.


Çiçero Hayatı

Çiçero Hayatı

1904 yılında o dönem Osmanlı İmparatorluğu kontrolünde olan Priştine’de dünyaya gelmiştir. Genç yaşta askerliğe ilgi duyan Elyesa Bazna, 16 yaşındayken Fransız Ordusuna katılmıştır. Ardından bir yerde yaptığı hırsızlık sonucunda çalışma kampında 3 yıl boyunca kalmıştır. Dönemin önde gelen dillerinden biri olan Fransızcayı çok iyi bildiğinden dolayı Fransa ve Türkiye’de kapıcılık, şoförlük ve koruma gibi yerlerde çalışmıştır.

İlk olarak Yugoslavya Krallığı Büyükelçiliği’nde çalışan Çiçero, bir süre sonra Almanya Büyükelçiliği’nde görev almıştır. 1943’te Ankara’da yer alan İngiliz Büyükelçiliği’nde Sir Hughe KnatchbullHugessen’in yanında çalışan Elyesa Bazna, gizli dosyaların fotoğraflarını çekerek Almanya Büyükelçiliği’ne para karşılığında vermiştir.

Bir süre para karşılığında belge satan Çiçero, her geçen gün Alman casusu oluyordu. Almanlar tarafından kendisine Çiçero ismi takıldı. Normandiya Çıkarması dahil birçok önemli görev hakkında belgeleri Almanlara ulaştırmaya başarmıştır. İngiliz askerleri Çiçero'nun İngilizce bilmediğini ve aptal olduğunu düşünerek casus olduğunu anlamadılar.

İlyas Bazna, Almanlar için çalışan başka bir sekreterin müttefiklerin tarfına geçince, kendisi tedirgin oldu ve İngilizlerin orda yaptığı görevi bıraktı. Başaralı işlerinin sonunda Almanlar kendisine 300.000 sterlin para vermiştir. Fakat bu paralar İngilizlerin ekonomisine zarar vermek için basılan sahte paralardı. Savaşın bitiminden sonra sahte olduğunu anlayan Çiçero, bu yüzden hapis cezası almıştır. Ardından Federal Almanya Hükümeti’ne tazminat davası açtı ve bir miktar para aldı.

Casusluk zamanlarında takma adının Çiçero olduğunu bilmiyordu. Adını Ludwig Moyzisch’in yazdığı anılardan ve İngilizlerin casus olaylarının yaşandığını söylediği sırada öğrendi. Parasız yaşam sürdüren Çiçero, I was Cicero isimli kitabıyla bir miktar para kazandı. Yazmış olduğu kitap 1951 yılında sinema olarak izleyici karşına çıkmıştır. 21 Aralık 1970 tarihinde Almanya’nın Mühih şehrinde 66 yaşında böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.


Çiçero Film

Çiçero Film

Elyesa Bazna’nın hayatı ele alındığı Türk yapımı Çiçero filmi, 2019 yılının Ocak ayında izleyicilerle buluştu. Serdar Akar’ın yönettiği bu filmde başrol karakterini Erdal Beşikçioğlu canlandırmıştır. Film Cemal Alparslan Ertuğ tarafından tarihe uymadığı gerekçesiyle eleştirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.