Che Guevara kimdir?

Dünya'da devrim denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Che Guevara 14 Haziran 1928 yılında Arjantin'in Rosario şehrinde doğmuştur.
Che Guevara kimdir?

Che Guevara Biyografisi

Tam adı Ernesto Che Guevara olan Bask ve İrlanda asıllı büyük devrimci 14 Haziran 1928’de Arjantin’in Rosario şehrinde dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşlarından itibaren astım hastalığıyla mücadele etti. Bu hastalık ailesinin onu önce Buenos Aires’e sonra da Cordoba’ya götürmesine sebep oldu. Hayatını devrime adayan Che Guevara tıp fakültesini okuyarak hekim oldu.

Dünya tarihine damga vuran isimleriden olmayı başaran Che Guevara adaletsizlik, sömürgecilik, fakirlikle mücadele etmiştir. Onu bu mücadeleye, üniversite eğitimine ara vererek Latin Amerika’da yapmış olduğu seyahatlerde bu bölgelerde yaşayan köylülerin sömürülmesi sevk etmişti. Şahit olduğu yoksulluklar, eşitsizlikler Che’yi Marksist düşünceye yönlendirmişti. Bu sorunların çözümünün ise devrim yoluyla gerçekleşebileceğini savundu. Fikirlerini hayata geçirmeden önce tıp eğitimine devam etti ve 1953 yılında tıp fakültesini bitirerek diplomasını aldı.

Daha sonra bıraktığı noktadan seyahatlerini sürdürdü. Peru’da cezaevinde yattı. İnfazını tamamlayınca Ekvator ve Guatemala’yı da gezdi. Guatemala’da devrimci olarak yetişebilmek için her şeyin var olduğuna inanan Che Guevara, burada Küba’dan sürgüne gönderilenlerle ve Fidel Castro’nun erkek kardeşi Raul Castro ile arkadaş oldu. Ardından Meksika’ya kaçtı.

Fidel Castro’nun cezaevinden çıkmasıyla Raul Castro abisiyle Che Guevara’yı tanıştırdı. Fidel Castro ile aynı fikirlere sahip olan Che, Küba’daki diktatörlüğü yıkmak amacıyla oluşturulan harekata katıldı. Askeri roller üstlenerek gerilla mücadelesinde gösterdiği cesaretle ‘comandante’ unvanına layık görüldü. 7 Şubat 1959 yılında diktatörlüğün devrilişinin ardında yeni kurulan hükümet Che Guevara’ya Küba vatandaşlığı verdi. Küba’da bürokraside hatta bakanlık vazifelerinde bulundu.

Che Guevara beklenmedik bir şekilde Sanayi Bakanlığını bırakarak kayıplara karıştı. Daha sonra Fidel Castro Che’nin kendisine yazdığı mektubu açıkladı. Mektuba göre Che, Kübaya olan bağlılığını ve farklı ülkeler için de savaşması gerektiğini bildiriyordu. Mektupta Küba’daki görevlerinden hatta vatandaşlıktan bile vazgeçtiğini söylüyordu.

Che Guevara Bolivya Ordusuyla mücadele eden gerillalara önderlik etti. Ordunu verdiği büyük kayıplar bu durumu kanıtlıyordu. Bu durumu öğrenen Bolivya Devlet Başkanı Rene Barrientos, Che Guevara’nın ele geçirilmesini emretti. Bolivya Özel Harekatı’nın çalışmalarıyla yakalanan Che, Bolivya Devlet Başkanı’nın talimatıyla 9 Ekim 1967’de 39 yaşında öldürüldü.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.