Charlottesville'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Charlottesville, ABD Virginia Eyaleti'ne bağlı yaklaşık 45 bin kişinin yaşadığı tarihi ve turistik bir merkezdir. Charlottesville'nin gezilecek görülecek yerlerini sizler için derledik.
Charlottesville'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Virginia Üniversitesi

Virginia Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri'nin 3. Başkanı Thomas Jeffeson tarafından kurulmuş olan araştırma modelindeki büyük bir üniversitedir. Başkan Thomas Jefferson'un ABD başkanlığını yürütmesinden tam 10 yıl sonra 1819 yılında kurulan üniversite, Virginia Eyaleti'nin en prestijli eğitim kurumlarından birine çevrilmiştir. Araştırma aktiviteleri bakımından Dünya'nın en iyi araştırma yapan üniversiteleri arasında üst sıralarda yer alan eğitim kurumu 21 binin üzerinde öğrenciye sahiptir. Bir anabina ve birkaç bina kompleksinden oluşan tarihi üniversite, 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer almaktadır. Charlottesville seyahatine çıkan herkesin Charlottesville gezi rehberinde tarihi ve kültürel açıdan eyaletin en değerli kurumlarından biri olan Virginia Üniversitesi bulunmalıdır.

virginia-universitesi.jpg

 

Monticello

monticello.jpg

Burası ABD'nin 3. Başkanı Thomas Jefferson'un kendisinin dizayn ettiği villa biçimindeki mükemmel ikametgahıdır. 1772 yılında inşa edilen Monticello adlı yapı, 14 metre yüksekliğe sahiptir. Konağın yapılışında İtalyan asıllı mimar Andrea Palladio'nun tasarımlarından etkilenenilmiştir. Ayrıca 'Monticello' da İtalyanca kökenli bir kelimedir ve 'tepe' manasını taşımaktadır. Kentin hakim noktalarında 260 metre yükseklikte oluşturulan ev, şu anda Thomas Jefferson Fonu'na aittir. 1768 yılında bu eve taşınan Thomas Jefferson tam 16 yıl burada yaşamıştır. 1987 yılında eyaletteki birkaç tarihi yapı ile beraber UNESCO Dünya Mirasları listesine kaydedilmiştir. Bu unvanı alara UNESCO tarafından onurlandırılan ülkedeki tek ev olması bakımından son derece önemlidir. Monticello, Charlottesville'nin gezilecek yerleri arasında öncelikli noktalardan biridir.

 

Virginia Keşif Müzesi

virginia-kesif-muzesi.jpg

İnteraktif sergilere ev sahipliği yapan Virginia Keşif Müzesi, 1981 yılında kurulmuştur. Herhangi bir kar amacı gütmeyen müze sanat, bilimler, beşeri bilimler, tarih ve doğa tarihi ögelerine ev sahipliği yapmaktadır. Ziyaretçi sayısını her geçen gün artıran kurum, 1990 yılında Pedestrian Mall adlı eskisinden daha büyük yeni mekanına taşındı. Ayrıca kuruma bir de çocuk müzesi dahil oldu. Her sene yüz binlerce kişiye ulaşan kurum, insanlara dünyada yaşanan gelişmeleri sunarak gerekli bilgiye ulaşmalarını sağlayarak bireyleri heyecanlandırıyor. Son yıllarda çocukların da ilgi odağı olmayı başaran müze Charlottesville'nin en turistik yerlerinden birine dönüşmeyi başarmıştır.

 

Shenandoah Ulusal Parkı

shenandoah-ulusal-parki.jpg

Charlottesville Blue Ridge Dağları'nın olduğu bölümde bulunan ve 1935 yılından itibaren ulusal park ilan edilen bölge, yaklaşık 805 kilometrekarelik büyük bir alana sahiptir. Uzun yürüyüş yolları, tepeleri ve orman alanları ile her yıl 1 milyondan fazla turist çeken bölgeyi Ulusal Park Hizmeti yönetmektedir. Geniş bir coğrafayı kapsadığı için birçok bölgeyi içine alır ve diğer kentler için de turistik önem taşır. Mükemmel vadilere uzanan uçsuz bucaksız dağ yolları sayesinde kolayca keşfedilebilen Shenandoah Ulusal Parkı Charlottesville'nin turistik yerlerindendir. Ayrıca bu büyüleyici parkta bölgenin gizemini artıran birçok şelale de bulunuyor.

 

Ash Lawn–Highland

ash-lawn-highland.jpg

1799 yılında 81 hektarlık yemyeşil bir arazinin ortasına inşa edilen yapı, ABD'nin 5. başkanına ikametgah olmuştur. Monroe ailesine ait olan yapı, Demokratik-Cumhuriyet Parti'li ABD Başkanı ve bu görevi 1817-1825 yılları arasında eda eden James Monroe tarafından tasarlanmıştır. Tam 24 yıl Monroe ailesinin ikametgahı olarak kullanışan konak, 1973 yılında Amerikan Ulusal Tarihi Yerleri listesinde kendisine yer bulmuştur. Peyzaj çalışmaları ustalıkla yapılan ev Chralottesville'nin tarihi yerlerinden biridir.

 

Jefferson Tiyatrosu

jefferson-tiyatrosu.jpg

1912 yılında inşa edilen bu mükemmel kombinasyon vodvil ev-sinema tarzında bir yapıdır. C. K. Howell tarafından tasarlanan nadide yapı, şu anda sanat performanslarına, tiyatro gösterilerine ve diğer çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. 2009 yılında restore edilen tarihi yapı, halen Charlottesville'nin en değerli konser alanı olarak biliniyor. Kente göre kapasitesi düşük olsa da mistik yapısı, mimarisi ve büyüleyici ambiyansı ile her yıl on binlerce sanat meraklılarını bünyesine çekmeyi başarıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.