Charles Dickens Kimdir?

Döneminin en bilinen yazarlarından biri olan ve eserleri günümüzde de sevilerek okunmaya devam eden Charles Dickens kimdir? Charles Dickens biyografisi...
Charles Dickens Kimdir?

Charles Dickens Biyografisi

7 Şubat 1812'de doğan Charles Dickens, 9 Haziran 1870'te hayatını kaybetti. Charles Dickens en unutulmaz kurgusal karakterleri yaratması ile bilinir. Bunun yanı sıra Victoria devrinin en iyi romancısı olarak görülür.

Tam adı Charles John Huffam Dickens olan İngiliz yazar ve toplumsal eleştirmen Charles Dickens’ın eserleri yaşadığı sürede benzeri olmayan bir üne sahip oldu. Yirminci yüzyılda edebi dehası eleştirmenler ve ilgili kişiler tarafından kabul gören Charles Dickens’ın romanları ve kısa öyküleri dünya çapında ününü korumaya devam ediyor.

Düzgün bir eğitim görmemiş olsa da erkenden yoksullaşması onun başarıya giden yolda ilerlemesine katkı sağladı. Charles Dickens, 20 yıllık bir süre içerisinde haftalık çıkan bir gazeteyi yönetti, 15 roman, 5 uzun öykü, yüzlerce kısa öykü ve kurgu dışı makale yayınladı, çocuk hakları, eğitim ve diğer toplumsal konularda mücadele verdi.

İngiltere'nin Portsmouth şehrinde dünyaya gelen Charles Dickens, babasının borçları sebebiyle hapishaneye düşmesinin ardından fabrikada çalışmak için okuldan ayrıldı. 15 yaşında bir avukatın yanında çalışmaya başlayan Charles Dickens, öğrenmeye hevesli olduğundan dolayı boş zamanlarında stenografi öğrendi ve 1835’te Morning Chronicle gazetesinde stenograf olarak çalışmaya başladı.

1835’te “Boz” takma adı ile başlığı Boz’un Karalamaları olan notlar yayımlamaya başlayan Dickens, 1837 senesinde ise onu asıl ünlendiren Bay Pikvik'in Serüvenleri adlı kitabını yayımladı. Charles Dickens aynı yıl Catherine Hogarth ile hayatını birleştirdi. Dickens, 1840’da ölen baldızı Mary’e ithaf ettiği Antikacı Dükkanı romanını yayımladı.

Charles Dickens 1836 yılında yayınlanan The Pickwick Papers romanı ile şöhrete kavuştu ve kısa sürede diğer ülkelerde de tanınan bir edebiyatçı oldu.

Kişilik ve toplum üzerine mizahi, satirik ve keskin gözlemleri ile ünlü olan Charles Dickens’ın romanlarının çoğunlukla haftalık ya da aylık yayınlar halinde çıkması, Viktorya döneminde en sık görülen basım şekli olan dizi yayınlara öncülük yaptı. Dizi olarak çıkan eserler Charles Dickens'a okuyucuların tepkisini değerlendirme fırsatı vererek sık sık konuları ve karakterlerin gelişimini aldığı yorumlara göre şekillendirme olanağı sundu.

Charles Dickens 1840 yılında Amerika’ya gitti. 1843 ile 1846 yılları arasında sık sık seyahat eden Charles Dickens, yaptığı bu seyahatlerde o dönemdeki tanınan yazarlarla tanışma şansını yakaladı ve Daily News gazetesi ile Household Words dergisini çıkardı.

1858 yılında karısından ayrılan Charles Dickens, yine sık sık seyahat etti ve konferanslar verdi. Sonunda yorulan Dickens, Gadshill’deki evinde istirahate çekildi. Charles Dickens, 1870 yılında hayata veda etti. Dickens’ın mezarı Londra'daki Westminster Kilisesi'ndedir.

Charles Dickens ile ilgili birçok film bulunmaktadır. Bazı dizilerde de Dickens'a yer verilmiştir. Doctor Who dizisindeki The Unquiet Dead adlı bölüm bunlardan birisidir.

Charles Dickens’ın Eserleri

  • Bay Pikvik'in Maceraları (1837)
  • Oliver Twist (1839)
  • Nicholas Nickelby (1839)
  • Antikacı Dükkanı (1841)
  • Bir Noel Şarkısı (1843)
  • Martin Chuzzlewit (1844)
  • Dombey ve Oğlu (1846-1848)
  • David Copperfield (1850)
  • Kasvetli Ev (1853)
  • Zor Yıllar (1854)
  • İki Şehrin Hikayesi (1859)
  • Büyük Umutlar (1861)
  • Müşterek Dostumuz (1865)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.