Çernobil'in Yasak Olan Bölgeleri Görüntülendi

1986 yılında Ukrayna'nın Kiev şehrinin 140 km kuzeyinde yer alan Çernobil Nükleer Santralinde büyük bir kaza gerçekleşti. Tarihin gelmiş geçmiş en büyük kazalarından biri olan Çernobil Nükleer Santral faciası, hala etkisini sürdürüyor. Bölgeye girişler özel gerçekleştirilen turlar ve devlet tarafından verilen özel izinlerle yapılıyor.

Son yıllarda turist akınına uğrayan Çernobil bölgesi, gelecek yıllarda Ukrayna için en önemli turistik mekanlardan biri olmaya aday. Özel olarak gerçekleştirilen turlarla yapılan turistik gezilere dünyanın dört bir yanından bilim adamları da katılıyor.

Japonya gibi nükleer santralle ilgilenen ülkelerden gelen özel yetkili devlet adamları ise Ukrayna hükümetinin çıkardığı özel izinlerle bölgeyi gezebiliyor. Nükleer santral kazasıyla çevrede gerçekleşen değişimleri yakından görme fırsatı yakalayan kişiler, bölgede birbirinden ilginç durumlarla karşılaşabiliyor.

Şimdilik bölgede sadece belli başlı yerler gezilebiliyor. Faciadan dolayı etrafa yayılan radyasyonun hala etkili olduğunu söyleyen yetkililer, zamanla diğer bölgelerin turistik gezilere açılıp açılamayacağının ileriki zamanlarda belli olacağını belirtiyor. Rehberler eşliğinde gezilen bölgelerin dışına çıkılmaması için Ukrayna hükümeti sıkı bir güvenlik çemberi oluşturmuş durumda.

Geçtiğimiz günlerde Çernobil bölgesinin yasak olan kısımlarına birkaç Ukraynalı genç, gizliden girmeyi başardı. Tüm risklere rağmen yasak olan bölgelerde gezinen gençler, o yerleri görüntülemeyi başardı.

Çektikleri birbirinden ilginç fotoğrafları internet üzerinden paylaşan gençler, kısa süre içerisinde dünya gündeminde yer buldu. İşte Çernobil bölgesinin yasak olan kısımlarından çekilen birbirinden ilginç kareler...

Yüzüne gaz maskesi takılmış olan oyuncak bir bebek... Kız çocukların annelerini taklit ettiği düşünülürse bu fotoğraf oldukça şey anlatıyor.

Tamamen çürümüş olan bir kamyon...

Sessizliği bürünmüş bir köy...

Çocuk çığlığına hasret bir oyun parkı...

Oyun parkındaki çarpışan arabalar...

Korku filmlerini andıran bir oyun parkı...

Yıllara rağmen binalar oldukça sağlam görünüyor.

Kazadan sonra terk edilen bir sınıfın tahtası

O sınıftaki masalar ve sandalyeler

Başka bir sınıfın genel görünüşü

Okulun koridoruna dağılmış olan defterler ve kitaplar

İlk günkü gibi tertemiz duran defterler

Terk edilmiş bir ev

Bir çocuk odası ve terk edilen ilk günkü gibi duran oyuncaklar

Zamanla çöpe dönüşen bir yatak odası

Bölgede atılmış binlerce gaz maskesi

Bir apartmanın alt katında bulunan yüzlerce gaz maskesi

Doğa, bölgeyi tekrardan hakimiyeti altına almaya başlıyor.

Zamanının en popüler olimpik havuzu

Şimdiler de yok olmanın eşiğinde

Yıkılmaya yüz tutmuş bir atölye

Zamanla küflenmiş bir motorsiklet

Yoğun radyasyon bulunan alanın son hali

Facianın yakınındaki ormanlık alanlar da ise hayat normale dönmüşe benziyor.

Yıkılmak üzere olan bir depo

Bölgenin genel bir görünüşü

Bölgedeki en büyük su kaynağı da zamanla kendini yenilemiş

Ağaçtan evler betondan evlerden daha sağlam görünüyor.

Zamanla küflenerek kullanılamaz hale gelmiş bir otobüs