Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Sık görülen çene eklemi rahatsızlığı ile ilgili merak edilenleri, belirtileri, tedavi yöntemleri ve yapılması gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığı alt çeneyi kafatasına bağlayan yapının bozulmasına verilen isimdir. Birçok nedene bağlı olarak bir anda ya da zamanla ortaya çıkabilir. Hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen bu rahatsızlık ciddi ağrılara neden olabilir.

Söz konusu hastalıkta işlevi bozulan temporomandibular eklem, alt çeneyi kafa tasına bağlama görevi görmektedir. Ağız hareketlerini ilgilendiren bu eklem konuşma, çiğneme ve esneme gibi birçok günlük fonksiyonu etkiler. Bu sebeple hastalık yaşam kalitesini düşürür, neden olduğu şiddetli ağrılarla hastayı huzursuz eder. İleri seviyelerinde çene kilitlenmesi gibi ciddi problemler yaratabilir.

Çene eklemi rahatsızlığı genellikle 20 yaş ile 40 yaş arasında meydana gelmektedir. Aynı zamanda erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. 

Çene Eklemi Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığı belirtileri arasında; ağızda kayma, baş ağrısı, omuz ağrısı, kulak ağrısı, ağız açamama, çene ekleminden ses gelmesi, çenede takılma, kilitlenme, kayma ve hassasiyet gibi belirtiler yer alır. Özellikle çenenin kayarak açılması ya da kilitlenmesi ileri seviye belirtiler arasında bulunur.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Neden Olur?

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığının nedenleri arasında; strese bağlı olarak dişleri sıkma ve gıcırdatma, duruş bozuklukları, çene kapanış bozuklukları, tek taraflı çiğneme, diş hastalıkları, diş eksiklikleri, çene kırıkları, çene bölgesi travmaları, doğuştan gelen bozukluklar, tırnak yeme, sakız çiğneme ve ağızdan nefes alıp verme bulunur.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Tespit Edilir?

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığı olan kişilerden bir çoğu "Çene eklemi rahatsızlığına hangi bölüm bakar?, çene ağrısı için hangi doktora gidilir?" gibi birçok soruyu merak eder. Sanıldığı gibi çene eklemi rahatsızlığı için Kulak Burun Boğaz ya da Ortopedi bölümüne değil, protez uzmanlığına sahip diş hekimlerine gitmek gerekir.

Tanı için çenenin açılış ve kapanış şekli gözlemlenir. Kas ve çenenin detaylı muayenesi yapılır. Ardından MR çekilerek çene eklemlerinin durumu daha net görülür. Yapılan kontrollerin ışığında hastaya tanı konur.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Tedavisi

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi tedavisinde eğer durum ciddi değilse ilk olarak ameliyatsız tedaviler denenir. Tedavide önce bazı yöntemler, ilaç ve fizik tedavi uygulanır.

Çene eklemi rahatsızlığı tedavisinde ilk olarak hastadan yumuşak ve çeneyi yormayacak gıdalar tüketmesi istenir. Bununla birlikte çene açma ve kapama egzersizleri uygulanır, sıcak soğuk kompreslerle eklem bölgesi rahatlatılır. Yumuşak ve sert gece plaklarıyla çenedeki baskı azaltılır. Bazı ilaçlarla kasların gevşemesi ve ağrının dinmesi sağlanır.

Ameliyatsız çene eklemi rahatsızlığı tedavileri arasında bulunan Botolinium Toksin ise gerginliğe neden olan kasların işlevini azaltarak çenenin rahatlamasını sağlar. Bir diğer yöntem olan Transcutaneous Elektrikli Sinir Uyarımı'nda hastaya düşük seviyeli elektrik akımı verilir ve çene eklemleri rahatlatılır.

Artroskopi, çene eklemi rahatsızlığının ameliyatlı çözümüdür. Cerrah çene ekleminin çevresinde bulunan rahatsızlık verici dokuları temizler, kondil ve diskleri düzeltir. Eğer çene eklemi rahatsızlığı travma ve tümor kaynaklıysa hastaya artroskopi yerine açık eklem ameliyatı uygulanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çene Estetiği Nasıl Yapılır?Çene Düşmesi Nedenleri Ve Korunma Yolları
Ortognatik Cerrahi

Çene eklemi rahatsızlığı olanlar ne yapmalı?

Çene kemiği rahatsızlığı bulunanlar sert yiyeceklerden uzak durmalı, tek taraflı çiğneme yapmaktan kaçınmalı, uzun süre bir şey çiğnememeli, ağzını çok fazla açmamalı, çeneyi yormamalı ve stresten uzak durmalıdır. Bu sayede hastalığın belirtileri azaltılabilir.

Çene eklemi rahatsızlığı kendiliğinden geçer mi?

Tüm hastalarda olmasa da belirtisi hafif olan bazı hastalarda çene kemiği rahatsızlığı kendiliğinden geçebilir. Ancak ciddi ve ilerlemiş durumdaki belirtiler için mutlaka doktora görünmek gerekir. Bu rahatsızlık için erken önlem almak ameliyatsız tedaviler için önemlidir.

Çene eklemi hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Çene eklemi rahatsızlığı tedavi edilmezse ciddi derecede ilerleyebilir. Çenede kayma ve çene kilitlenmesi gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda ameliyatsız tedaviler işe yaramaz ve ameliyatlı tedaviler gerekebilir.

Çene eklemi ağrısı nasıl olur?

Çene eklemi ağrısı sadece ağız ve çene bölgesinde değil; baş, omuz ve boyun çevresinde de hissedilebilir. Özellikle sert yiyecekleri yerken, konuşurken ve esnerken bu ağrılar şiddetlenebilir. Böyle belirtiler çene eklemi rahatsızlığının göstergesi olabilir. 

Çene eklemi ağrısı geçer mi?

Çene eklemi rahatsızlığı başlangıç düzeyinde ise çene dinlendirildiğinde ağrı geçebilir. Bunun için yumuşak yiyecekler tüketilmesi, çok konuşulmaması, dişlerin sıkılmaması ve ağzın fazla açılmaması gerekir. Ancak bu rahatsızlığın bazı türlerinde ağrı geçmeyebilir ve sorun ilerlemiş olabilir.

Çene kemiği çıkarsa ne olur?

Çene kemiğinin çıkması acil müdahale gerektiren bir sorundur. Hasta kesinlikle bu sorunu kendi kendine çözemez. Hastanın acil olarak uzman bir hekime gösterilmesi gerekir. Uzman hekim çıkan çene kemiğini yerine oturtabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum