Çekişmeli Boşanma Nedir ve Dava Nasıl Açılır?

Boşanma konusunda bireylerin en çok merak ettiği konuların başında Çekişmeli boşanma ve dava açılış süreci gelmektedir. Bu içerikte çekişmeli boşanma ve dava açılımı konusunda hakkında detaylı fikir sahibi olabilir merak edilenlere cevap bulabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Nedir ve Dava Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma ne ifade etmektedir ve Çekişmeli boşanma davası açmak için hangi yollara başvurulmalıdır. Çekişmeli boşanma davası hakkında hep bu sorulara cevap bulmak hem de faydalı olabilecek detaylı bilgilere ulaşmak için bu içeriği detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasının aksine belli konularda uzlaşmaya varılamaması halinde açılan davadır. İsminden de anlaşılacağı gibi taraflar anlaşmada ve hem fikir olmada başarısız olmaları sebebiyle boşanmanın çekişmeli olarak sürmesidir.

çekişmeli boşanma

Boşanma davasında Aile mahkemesinin boşanmaya karar verebilmesi için eşler arasında ki hukuki boyutu çözmesi gerekmektedir. Eşler sorun olan velayet, nafaka ve tazminat konularını anlaşarak çözüp boşanabilirler. Ya da aile mahkemesi yargılama yapmak suretiyle çözüme kavuşturur.


Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası dilekçesi ile birlikte Aile Hukuk Mahkemesinin tevzi bürosuna başvurmak dava sürecini başlatmak için yeterlidir. Bu süreç her iki taraf ve varsa çocuklar için oldukça sancılı geçmektedir. Bu yüzden davayı açmadan önce her alternatifi düşünmek oldukça gereklidir. Yani uzlaşmaya varmaya çalışıp, birbirine karşı anlayışlı olmak, eğer yalnız başarılamıyorsa destek almak yani kısaca kutsal aile kavramını sahiplenip, kurumak doğru olan olacaktır.

çekişmeli boşanma davası


Boşanma Davası Yargı Kararı -1

Çekişmeli boşanma davası konusunda verilen örnek karar şöyledir; “Türk Medeni Kanununun 174/2. maddesi, boşanmaya sebebiyet vermiş olan olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın, kusurlu olandan manevi tazminat isteyebileceğini öngörmüştür. Toplanan delillerden evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen davacı kadının ağır ya da eşit kusurlu olmadığı, bu olayların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır.

O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları gereği davacı kadın yararına manevi tazminat verilmesinde ve miktarında bir isabetsizlik bulunmadığı, davalının buna yönelik istinaf talebinin yerinde olmadığı anlaşılmaktadır. Tüm bunlara göre, davalının istinaf talebinin maddi tazminatın miktarına yönelik olarak kabulüne, diğer istinaf taleplerinin reddine, ilk derece mahkeme kararının kadın lehine belirlenen maddi tazminata ilişkin hükmünün kaldırılmasına, davalının davacıya takdiren 20.000,00 TL maddi tazminat ödemesine, fazla talebin reddine karar verilmiştir.”


Boşanma Davası Yargı Kararı - 2

Çekişmeli boşanma davasında maddi durum incelemesi mahkeme tarafından yapılarak mal paylaşımı ve nafaka gibi konulara çözüm getirilmeye çalışılır. Tarafların üzerine kayıtlı bulunan mal varlıkları göz önünde bulundurularak paylaşım ve nafaka tekliflerinde bulunulur. Taraflara uzlaşması için hâkim belli bir süre tanıyabilir. Bu süre sonunda bir uzlaşma sağlanamaması halinde hâkim gereken kararı vermeye yetkilidir ve belirlediği şekilde paylaşımı gerçekleştirebilir.

Maddi durum incelenmesi tazminat şöyle etkisi vardır Örnek karar da “Erkeğin eşine şiddet uyguladığı, birlik görevlerini, ihmal ettiği, tarafların almayı kararlaştırdığı evin tapusunun erkek taralından eşinden habersiz annesinin adına alındığı, mevcut olaylara göre evlilik birliği eşlerden beklenemeyecek derecede temelinden sarsıldığı kuşkusuzdur.

Tespit edilen sosyal ve ekonomik durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ve ihlal edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında.

Davacı kadına takdir edilen maddi ve manevi tazminatın yerinde olduğu sonucuna varıldığından, davacı-karşı davalı kadın ve davalı-karşı davacı erkeğin istinaf başvurusu yerinde bulunmamıştır.”

Çekişmeli boşanma Anlaşmalı boşanma davasına dönüşür mü? Çekişmeli devam eden boşanma davası yargılama esnasında, eşler boşanmanın hukuki boyutunda anlaşır ve anlaştıklarına dair anlaşma protokolü mahkemeye sunmaları durumunda boşanmanız ilk duruşmada anlaşmalı boşanma dönecektir. Hâkim eşleri bizzat duruşmada dinler, düzenlenen protokolü uygun görmesi ve eşlerinde kabul etmesi şartıyla boşanmalarına karar verir.


Boşanma Davası Yargı Kararı - 3

Anlaşmalı boşanma olarak açılan boşanmadan vazgeçilmesi hakkında yargı kararı şöyledir; “Anlaşmalı açılan boşanmalara yönelik beyanlarından hükmün kesinleşmesine kadar her zaman dönebilecekleri.

Bu durumda davaya ilk açıldığı şekilde çekişmeli boşanma davası olarak devam edilmesinin gerekeceği anlaşıldığından istinaf talebinin kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına, yeniden karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir. İstinaf talebinin kabulüne karar verilmiştir.

çekişmeli boşanma davası


Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Bu davaların süresi her davaya göre değişmektedir. Bu nedenle belli bir süre söylemek zordur. Kişilerin toleransına göre uzayıp kısalması mümkün olabilecek bir evredir. Ancak Ortalama bir yıl içinde karara bağlanmaktadır. En çok merak edilen konulardan biride davanın davacıya mal olacağı ücrettir. Çekişmeli boşanma davası ücreti dilekçe ile beraber ödenen masraflar ve harçtır.

Boşanma Davası Yargı Kararı - 4

Davacı davasında kendisini vekille temsil ettirmesine ve davanın da kabulüne karar verilmesine rağmen, ilk derece mahkemesince davacı lehine boşanma avukatı vekalet ücretine hükmedilmemesi doğru olmamıştır.

Yargılama giderleri anlaşmalı boşanmanın bir unsuru değildir. Bu durum kararın kaldırılmasını gerektirmediğinden, avukat vekalet ücretine karar verilmesi gerekmesi nedeniyle davacının istinaf başvurusunun kabulüne karar verilmiştir.

 Çekişmeli boşanma davası hakkında Ankara Avukat ile danışarak bilgi almak ve çekişmeli boşanma davası süreci boyunca yardım almaya devam etmek oldukça faydalı olacaktır.  Avukatınızın yardımı eşliğinde boşanma evresine girmek hem bu evrenin daha hızlı gerçekleşmesine hem de daha sağlıklı sonuçlanmasında faydalı olacaktır.

Çekişmeli boşanma davasında nafaka ve velayet konusu eşler tarafında aile mahkemesinin vereceği karar da ayrıca merak konusudur. Velayet belirlenirken çocuğun yaşı, eşlerin ekonomik ve sosyal çevresi, en önemlisi de çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurulur. Nafaka ise boşanma nedeniyle ekonomik zorluğa düşecek az kusurlu eşe diğer eşin ödemesi gereken zorunlu miktardır. Bunun yanında aldatma nedeniyle boşanma davası veya benzer boşanma sebeplerinde eşler ayrıca davada tazminat talep edebilirler.

Boşanma davasında Aile mahkemesi eşlerin talepleri, tanık beyanları, alınan bilirkişi raporları dosyada toplanan evrak ve belgelere göre karar verir. Eşler bu kararı kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 14 gün içinde istinaf ve Yargıtay nezdinde itiraz edebilirler. İtirazlar sonucu kararın kesinleşmesi ile eşler resmi olarak boşanmış olurlar.


Önerilen İçerik: Boşanma Durumunda Nafaka ve Tazminat Neye Göre Belirlenir?

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.