Cannes Uluslararası Film Festivali

Kırmızı halısı ve ünlülerin giydiği kıyafetlerin yorumlarıyla ünlü film festivali Cannes, film ödüllerinin verildiği dünyaca bilinen en önemli festivallerdendir.
Cannes Uluslararası Film Festivali

Paulo Coelho'nun Kazanan Yalnızdır adlı kitabında değindiği Cannes, Avrupa'nın en önemli 3 festivalinden biridir. Dünyaca ünlü Cannes Uluslararası Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde düzenlenir ve büyük ödül Altın Palmiye'dir.

cannes-film-festivali-001.jpg

cannes-film-festivali-011.jpg

Her yıl mayıs ayında düzenlenen ve yaklaşık iki hafta boyunca etkinlikleri süren Cannes Film Festivali'nde 2014 yılında Altın Palmiye'yi Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu filmi kazanmıştır.​

Bugünkü zengin kutlama dikkate alındığında festivalin tarihinin siyasi olması çok şaşırtıcı. Avrupa, Nazi Almanyası'nın bir sonucu olarak faşizm ve nasyonal sosyalizmin pençesindeydi ve savaştan dolayı ilk festival 1939 yılında gerçekleştirilmesi planlansa da 1946'da yapıldı. 

cannes-film-festivali-eski.jpg

Venedik Film Festivali de sonbahar da düzenlendiği için Cannes, 1952'den beri mayıs ayında düzenleniyor. Bu yıl yine Mayıs 2016'da gerçekleşecek olan Cannes Film Festivali, 1959 yılında kurulan Film Pazarı ile ticari bir kimlik kazanmıştır.

cannes-film-festivali-007.jpg

Film yapımcılarına filmlerini tanıtmaları için iyi bir fırsat tanıyan bu festival, 1968 yılında durduruldu ve bazı yönetmenler filmlerini yarışmadan çektiler. Aynı yıl Film Yönetmenleri Derneği kuruldu ve festival boyunca gerçekleşen etkinliklerden biri olan Yönetmenlerin 15 Günü başladı. 

cannes-film-festivali-008.jpg

2015 Cannes Film Festivali Ödülleri

Altın Palmiye: Dheepan (Jacques Audiard)

En İyi Yönetmen: Hou Hsiao-Hsien (The Assassin)

En İyi Senaryo: Chroric (Michel Franco)

En İyi Erkek Oyuncu: Vincent Lindon (La Loi Du Marche)

En İyi Kadın Oyuncu: Rooney Mara (Carol)

                                Emanuelle Bercot (Mon Roi)

Jüri Özel Ödülü: The Lobster (Yorgos Lanthimos)

Grand Prix Ödülü: Son of Saul (Laszlo Nemes)

Altın Kamera: La Tierra Y La Sombra (Cesar Augusto Acevedo)

En İyi Kısa Metrajlı Film: Waves'98 (Ely Dagher

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.