Çam Ağacı Çeşitleri ve Evde Bakım Önerileri

Çam Ağacı Çeşitleri ve Evde Bakım Önerileri
23.05.201512:33

Çam ağaçları bahçelerimizi, evlerimizi ve balkonlarımızı süslüyorlar. Peki yetiştirilebilecek çam ağacı çeşitleri ve bakım önerileri nelerdir?

Haber güncelleme tarihi 16.01.2023 09:07

Çam Ağacı Çeşitleri ve Bakımı

Çam; Boylu, gösterişli, uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaz-kış yapraklarını dökmez, yeşil kalır. Güzel görünüşü, saldığı reçine kokusu ile evlerimizin bahçelerine çok yakışır. Böcekler, sinekler reçine kokusu yüzünden bu ağacı sevmediği için, çamın bu yönden de faydası vardır. Çam’ın yaprakları iğne, yemişi de kozalak biçimindedir, pek çok çam cinsleri vardır.

Çamın birçok çeşitleri vardır. Bunlar biçim bakımından olduğu gibi özellikleri, olduğu yerler, üretilmesi bakımından da değişiktir.

İşte birbirinden farklı çam ağacı çeşitleri ve bakımları;

1. Sarıçam

Çam Ağacı Çeşitleri

En güzel çamlardandır. 600 yıl kadar yaşar, 40-50 m. uzar. Soğuğa ve kuruya dayanıklıdır. Sert topraklardan hoşlanmaz, kireçli topraklarda iyi yetişirler. Kerestesi çok dayanıklıdır. Hem gövdesinden hem de yapraklarından sakız çıkar.

2. Karaçam

Çam Ağacı Çeşitleri

Bu da ulu ağaçlardandır. Yaprakları sarıçamdan daha serttir, kozalakları daha büyüktür. 10 santim kadar olur. Her iklimde, her toprakta yetişir, bol çam sakızı verir.

3. Akçam

Çam Ağacı Çeşitleri

Daha soğuk, sert iklimlerden hoşlanır, yüksek yerlerde, dağlık bölgelerde iyi yetişir.

4. Kızılçam

Çam Ağacı Çeşitleri

Bu da soğuk, sert yerleri sever, kayalık, kireçli topraklarda iyi yetişir.

5. Suriye Çamı

Çam Ağacı Çeşitleri

Sıcak bölgelerden, Akdeniz iklimini andıran yerlerden hoşlanır. Dördü, beşi bir arada bulunabilir kozalakları sarkıktır.

6. Yalı Çamı

Çam Ağacı Çeşitleri

Deniz kıyılarında yetişir. Kumlu, silisli toprakları sever, kireçli topraktan hoşlanmaz, bol sakız verir.

7. Fıstık Çamı

Çam Ağacı Çeşitleri

Taze, besili, sıcak, nemli toprak ister, ılık yerlerde daha iyi gelişir. Kozalaklarından çıkarılan tohumlar “çam fıstığı” olarak kullanılır. Kozalağının kabuğu çok kalın, çok serttir, çabuk çatlamaz. Fıstıkları çıkartmak için ılık suya konur, iki günde bir su yenilenerek bekletilir.

8. Köknar

Çam Ağacı Çeşitleri

Boylu ağaçlardandır; yalnız, çok nazlı büyür. Derin, serin, besili toprak, rüzgara karşı korunmuş, gölgeli yer ister. Sert, ıslak topraklarda gelişmez. İki üç yıl kök salar, sonra boy atar.

9. Ladin

Çam Ağacı Çeşitleri

Köknara benzer; yalnız, köknarın kozalağı dik durur. Ladinin kozalağı sarkıktır. Ladin toprak ayıt etmez, köknardan daha kolay büyür.

10. Sedir

Çam Ağacı Çeşitleri

Bu da çam türlerinden bir ağaçtır. Dağ selvisi de denir. Ulu bir ağaçtır. Kerestesi kurtlanmazsa da pek dayanıklı değildir.

11. Saksı Çamı

Çam Ağacı Çeşitleri

Pek boy atmadığı için taraçalarda, bahçe kapısı önlerinde saksı içinde, funda toprağında yetiştirilir, gölgede tutulur. Kışın içeri alınırsa da sıcak yere konulmamalı, aydınlıkta tutulmalıdır. Bütün dalların eşit gelmesi için, saksı ışığa olan yana doğru sık sık çevrilmelidir. Tozdan, dumandan korunmalı, yapraklarına ara sıra su serpilmelidir.

Benzer İçerik Önerileri
Bahçenizde Yetiştirmemeniz Gereken BitkilerSebze Nasıl Yetiştirilir?
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
377
270
418
67
43
270
409
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 2
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.