Çad'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Çad, Orta Afrika'da bulunan ve topraklarının büyük kısmını Sahra Çölü'nün kapladığı tarihi ve turistik bir ülkedir. Çad gezisinde gezip görmeniz gereken tarihi ve doğal güzellikleri sizler için derledik. İşte, Çad'ın gezilecek yerleri...
Çad'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Çad, yüzölçümü 1.284.000 kilometrekare olan bir Orta Afrika ülkesidir. Hiçbir denize kıyısı bulunmayan ülke yaklaşık 13 milyon nüfusa sahiptir. Nijerya, Kamerun, Sudan, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijer gibi ülkelerle sınır komşusudur. Çad topraklarının çoğu Sahra Çölü ile örtülüdür. Ülkenin başkenti N'djamena olup bu kent, aynı zamanda Çad'ın ekonomik, kültürel, siyasi açılardan en büyük merkezidir. Yapılan araştırmalar Çad'ın MÖ 7000'li yıllarda yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair ipuçları vermiştir. Çad seyahatine çıkmak isteyenler ülkenin gezilecek görülecek tarihi ve turistik yerlerini aşağıda bulabilirler.

Çad Gölü

cad-golu.jpg

Çad, Kamerun, Nijerya ve Nijer ülkelerinin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Yağışa veya sıcaklığa göre çevresi 10 bin ila 20 bin kilometrekare arasında gidip gelen gölün kıyı uzunluğu tam 650 kilometrekare iken yüzey rakımı 286 metredir. Göl içerisinde Kindjera, Isseirom, Dabouroum, Kofia, Kika, Ngelea, Kalom ve Malal gibi birçok ada yer alır. Ortalama derinliği 1,5 metre olan sığ bir göldür. Chari Nehri'nin beslediği gölde hipopotamlar, timsahlar ve balıkların yanı sıra birçok su kuşu türü yaşamaktadır. Ülkenin en değerli doğal alanlarından biri olan göl Çad'ın turistik yerlerindendir.


Zakouma Ulusal Parkı

zakouma-ulusal-parki.jpg

Ülkenin Mongo şehrinin Barh Signaka bölgesinde bulunan tam 3.000 kilometrekarelik milli parktır. 1963 yılında ulusal park ilan edilen bölge, daha önceleri yüz binlerce file ev sahipliği yaparken şu anda bölgede bulunan fil sayısı 400 ila 500 civarındadır. Milli parkta 100 civarında aslan, antilop sürüleri, zürafalar, bufalo ve babunlar yaşam sürmektedir. Kaçak avcılık nedeniyle bölgedeki hayvan popülasyonu ciddi tehlikeye girmiştir. Her yıl yüz binlerce safari meraklısını bölgeye çeken Zakouma Ulusal Parkı, Çad Hükümeti tarafından UNESCO Dünya Mirasları'na aday gösterilmiştir. Doğa ve vahşi yaşama ilgi duyanlar Çad seyahatinde Zakouma Ulusal Parkı'nı mutlaka ziyaret etmelidir.


Tibesti Dağları

tibesti-daglari.jpg

Çad'ın en kuzeyinde Libya'nın güney kısmına doğru uzanan bir dağ sırasıdır. Tibesti Dağları tam 100 bin kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. Dağın en yüksek noktası Emi Koussi'dir ve 3.445 metre yüksekliğe sahiptir. Kumtaşı ve lavlardan oluşan dağlar yaban koyunu, tilki, çakal, geyik, yılan, fare, monitör gibi birçok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Tibesti Dağları Çad'ın gezilecek yerlerinden biridir.


Tousside

tousside.jpg

Çad'da Tibesti Dağları zirvelerinde bulunan aktif bir yanardağdır. Deniz seviyesinden 3.315 metre yükseklikte bulunan yanardağın orta kısmı simsiyahtır ve etrafındaki lav akıntısı izleri belirgin olarak görülmektedir. Bölgede zaman zaman küçük volkanik hareketler gerçekleşmektedir. Çad'ın görülmesi gereken yerlerinden biri olan Tousside yanardağı mükemmel görüntüler sunmaktadır.


Tarso Toh

tarso-toh.jpg

Tousside volkanının kuzey istikametinde bulunan bulunan aktiv bir yanardağdır. Burası Tibesti Dağları'nda Tousside ile beraber turistik açıdan çok önemlidir. 2.000 metre yükseklikte bulunan Tarso Toh yanardağı, doğu-batı yönünde 80, kuzey-güney istikametinde ise 20-30 kilometrelik alanı kapsayan vadi ve ovaları doldurmaktadır. 150 cüruf kanisi ve 2 maar gölü oluşturan Tarso Toh'u Çad gezi rehberinize mutlaka ekleyin.


Çad Ulusal Müzesi

cad-ulusal-muzesi.jpg

Çad'ın başkenti N'Djamena'da bulunan müze, 6 Ekim 1962 yılında kurulmuştur. 2 yıl sonra Place de l'Independence yakınlarındaki eski belediye binasına taşınan kurumda çakıl kültürü ile ilgili ögeler, Taş Devri çalışmaları, değirmen taşları, kuvars çalışmaları ve ok uçları sergilenmektedir. Çad Ulusal Müzesi'nde MÖ 1000'li yıllara ait bir av sahnesi çizimi, insan maskeleri, bronz objeler ve kemik araçlar sunulmaktadır. Burada müzik aletleri üzerine de önemli bir sergi bulunmaktadır.

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.