Buram Buram Tarih Kokan 12 Osmanlı Mahallesi

Osmanlı Mimarisi, ihtişamıyla ve yapısıyla fark yaratmıştır. Günümüzdeki tarihi camilerin çoğu neredeyse hepsi Osmanlı döneminde kalmıştır. Tarihin derin izlerini taşıyan Osmanlı mahallelerine sizleri götüreceğiz.
Buram Buram Tarih Kokan 12 Osmanlı Mahallesi

Tarih kitaplarında okuduğumuz, filmlerde, fotoğraflarda gördüğünüz Osmanlı mimarisine ait yapıları, sizler için derlediğimiz yerlere gidip görebilirsiniz. Sokakları sakin, Osmanlı geleneklerinin, mimari yapılarının halen ayakta olduğu bu yerleri gördüğünüz zaman tüylerinizde bir ürperti, muhteşem bir hüzün dalgası oluşacaktır.

Tarihi dokular, insanları geçmişe yolculuk etmesini sağlayan en etkili araçtır. Bu yapılara dokunduğunuz zaman kendinizi o zamanlarda yaşayan bir mahalleli ya da kimi yerlerde ise bir Osmanlı Devletinde görev yapmış bir devlet adamı olarak hissedebilirsiniz. Girdiğiniz bu tarihi sokakları, yavaş yavaş geçiniz, bu sokaklar bildiğiniz sokaklardan değil, buraların altında koskoca bir tarih yatıyor.

Tarihi yapılardan çok onların bize verdiği hissi sevdik

Onları görmekten çok kendimizi bulmayı sevindik... Diyelim.  Tarihi yapılar, bundan dolayı bizler için oldukça önemlidir.

Safranbolu/ Karabük

safranbolu5.jpg

Karabük’ün tarihi ilçesi olan Safranbolu, Osmanlı dönemine ait yerleşimini koruyabilen nadir yerlerden biridir. Osmanlı Dönemi’nde yapılan tarihi Safranbolu Evleri, çarşıları kahvehaneleri ve değişmeyen yaşam şekilleriyle adeta burada geçmişe yolculuk yapıyorsunuz. Tarihe tanıklık etmiş bu büyülü ilçe, sizlere farklı lezzetler tattıracaktır. Birçok medeniyete kucak açmış Safranbolu, 1994 yılında  UNESCO tarafında "Dünya Miras Listesi’"nde yer alıyor. Bu kent adeta bir müze kenttir. Safranbolu’ya geldiğiniz zaman Kaymakamlık Evini mutlaka görmeniz gerekiyor. Bu evde Safranbolu evlerine dair tarihi dokuların, eşyaların hepsi bir araya getirilmiştir. Ayrıca Manifaturacılar Sokak, Arasta arkası ve Hükümet Sokak, Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı ve Yemeniciler Arastası’nı kesinlikle gidiniz.


Pınarbaşı / Kastamonu

pinarbasi.jpg

Pek çok uygarlıklara kucak açmış Pınarbaşı, Küre Dağlarının güneyinde bulunan Kastamonu’nun bir ilçesidir. Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla hayranlık içinde kalacağınız Pınarbaşı’nda muhteşem bir tatil geçirebilirsiniz. Muhteşem evleri ve tarihi dokusuyla hayran kalacağınız bir yer.


Orta Mahalle / Trabzon

orta-mahalle.jpg

Trabzon’un Akçabat ilçesinde bulunan Orta mahalle, Osmanlı dönemine ait evleri, çeşmeleri, sokakları ve yaşam şekli ile adeta bir tarihin sayfasında üzeri toz almamış bir yer. Osmanlı dönemindeki yaşantıları, mahalle kültürünü merak ediyorsanız mutlaka bu yere uğramanız gerekecektir.


Divriği / Sivas

divrigi.jpg

Sivas’ın tarihi bir ilçesi olan Divriği, içerisinde bulunan tarihi eserler ile koskoca bir döneme tanıklık etmiştir. Tarihi mekanları ve dokusuyla birçok turisti çeken bu belde, sizler üzerinde derin bir etki bırakacaktır. Özellikle 13. yüzyıla ait olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası oldukça etkileyici bir tarihi yapı olarak ilgileri üzerine çekiyor. Buraya geldiğiniz zaman tarihi yapılarla birlikte tarihin derinliklerine yolculuk yapacaksınız.


Niksar / Tokat

niksar2.jpg

Tokat’ın Niksar ilçesi, geleneksel yapılarıyla Osmanlı Mahallelerine en güzel örneği oluşturuyor. Tarihin iz sürdüğü Niksar, konum olarak ulaşım noktalarına yakın bulunduğu Niksar, tarihi boyunca önemli bir konuma sahiptir.


Beypazarı / Ankara

beypazari.jpg

Osmanlı Mahallesi denilince akla ilk olarak Ankara’nın bir ilçesi olan Beypazar’ı geliyor. Tarihi evleriyle insanı geçmişe götüren Beypazarı’ndaki evleri buram buram tarih kokuyor. Tek kelimeyle gelin ve görün derim.


Elmalı / Antalya

elmali.jpg

Tarih, Türkiye’nin dört bir yanına sinmiştir. Herkes yaşamış, herkes tarihe kendi kokusunu hapsetmiştir. Bölgeden bölgeye tarihi yapılarda kullanılan malzemelerden de haliyle değişiklikler görmek mümkündür. Bunu iklim koşulları ve çevresinde bulunan malzemeler belirlemiştir. Ormanlık alanlarda ahşap yapılar yapılırken, taşın olduğu yerde taş evler, toprağın olduğu yerlerde ise kerpiç evler inşa edilmiştir.

Antalya’nın en şirin ilçesi olan Elmalı, tarihi yapılarıyla insanın yüreğinde farklı bir his yaratıyor. Bu yörede her yer, ahşap ve kerpiç evlerle bezelidir. Muhteşem doğasıyla sizlere güzel bir tatil imkanı da sunuyor.


Göynük / Bolu

goynuk.jpg

Bolu’nun tarihi ilçelerinden bir olan Göynük, her köşesi ile Osmanlı döneminin derin izlerini taşıyor. Tarihi güzellikler barındıran, asırlık evleriyle göz kamaştıran Gönyük, belki de sizlerin arayıp da bulamadığı bir yer. Her bir ev 100-150 yıllıktır. Zafer Kulesi ise bu yerin simgesi haline gelmiştir.


Buldan / Denizli

buldan2.jpg

Mahalle kültürünün, modern kent yaşamına yenik düşmediği bir yerdir. Böyle yerler günümüzde oldukça nadir bulunuyor. Geleneklerin yaşatıldığı, sıcaklık komşuluk ilişkilerinin olduğu yerler her geçen gün modernlik adı altında yok oluyor. Peki, modernlik nedir? İnsan ilişkilerinin azalması, akıllı telefon gibi icatlardan dolayı insanların birbirlerine gidip gelmesinin azalması, dışarıda yapılan herkesin bir arada olduğu düğünlerin yerini, düğün salonlarının alması, Tarihi evlerin yıkılarak yerine tuğladan evler inşa edilmesi gibi sayamayacağımız daha bir sürü şey. Yani modernlik adı altında insan ilişkileri geri plana atılıyor, yaşam şekilleri farklılaşıyor ve tarihi yapıları yok ediyor.

Denizli’de Buldan’ın eski mahalleleri modernliğe savaş açmış ve kendini her haliyle korumuştur. Buraya geldiğiniz zaman ahşap ve Cumbalı evleri göreceksiniz. Bu evler günümüzde koruma altına alınmıştır.


Birgi / İzmir

birgi1.jpg

Osmanlı’da özel bir yeri olan İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunuyor. Bazı kaynaklara göre 1530’lu yıllarda Birgi’nin 11 mahallesi olduğu gösteriliyor. Ancak günümüzde bu sayı azalarak dört’e inmiştir. Osmanlı mimarisine ışık tutan bu evler muhteşem bir dokuya sahiptir. 18. yüzyılda yapılan Birgi Çakırağa Konağı ise geldiğiniz zaman görmeniz gerekenlerin ilk sırasında yer alıyor.


Hisar/ Bursa

hisar.jpg

Bursa tarihi kentlerimizden biridir. Her adımınızla sizleri tarihe götürecek yapıların bulunduğu bu şehrimiz, mimarisiyle sizleri büyüleyecektir. Bursa Merkez’i fethettikten sonra ilk olarak Hisar semtine gitmenizi öneriyoruz. Her ne kadar da tarihi dokusunu yitirmiş olsa da halen bu yerde sizleri tarihin derinliklerine götüren tarihi yapılar mevcuttur.


Cumalıkızık/ Bursa

cumalikizik-001.jpg

Hisar’ın her ne kadar tarihi dokusu değişmiş olsa da, Bursa’ya bağlı olan Cumalıkızık Köyü’nün mimari yapısı korunmaya devam ediyor. Anıtlarla Kurulu köyler arasında yer alıyor. İnşaat yapmanın yasak olduğu bu köyün yapısı korunması için çabalar sarf ediliyor. Geldiğiniz zaman bu köyün nostalji atmosferi içerisinde kedinizi müthiş hissedeceksiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.