Broiler Tavuklar Tehlike Saçıyor!

Hemen hemen herkesin en çok tükettiği besinlerden biri haline gelen broiler tavuklar yetiştirilmesinde kullanılan antibiyotikler nedeniyle insan sağlığına ciddi zararlar verebiliyor.
Broiler Tavuklar Tehlike Saçıyor!

Broiler tavukları, şu anda dünyada insanların en çok tükettiği gıda maddelerinden birisi haline geldi. İnsanların sağlığı için tehlikeli olan bu tavuklar dünyada geçtiğimiz yüzyılın ortalarından itibaren tüketilmeye başlandı. Araştırmalar 1930’lu yıllardan beri dünyada en çok tavuk ürünlerinin geninde değişiklik yapıldığını ortaya koyuyor. 1960’lı yıllarda bir tavuk yaklaşık 1 kiloyken şu anda bazı tavukların 3-4 kilo ağırlığa çıktığını görmekteyiz. Bu durum hindiler için de geçerlidir. Hindilerin de boyut ve ağırlığında neredeyse 2 kat artış görülmektedir.

 

hindiler-normalden-buyuk.jpg

GDO ve GMO

Bu tavuk ve hindiler GDO’lu oldukları için aldığı besin maddelerinin hepsini ete çevirirler. Tavuk doğal yolla 12-16 haftaya kesime uygun hale gelecekken ülkemizde 28 günde kesilmektedir. Tavuklar kesildiği andan itibaren şoklanıyor. Kanuni olarak da ülkemizde tavuklar üzerinde GMO uygulaması yapılabiliyor.

Yüzde 15-26

Amerikalı bilim adamları yaptıkları araştırmalarla tüm dünyada ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde broiler mahsullerinde kullanılan yemlerde birçok ilacın bulunduğunu tespit etti. Standartlara göre, kesime gidecek tavuklara 7 gün önce antibiyotik ve ilaçlı besinlerin verilmesi durdurulmalıdır. Aksi takdirde bu tavukları tüketenlerin sağlığı risk altına girebilir. Broiler tavuklara verilen antibiyotiklerin yüzde 15-26’sı onların bedeninde kalıyor. İşletmeler bu kalıntıları tavuklardan temizlemek için doğal yemler kullanmak zorundadırlar.  

 

broiler-tavuktaki-tehlike.jpg

Broiler Tavukları Birçok Hastalık Riski Taşıyor

Bazı kaynaklarda, broiler tavuklarının yemine antibiyotik ve hormonal preparatların katılmasının tavukların etlenmesine ve çeşitli hastalıklardan korunmasına yardım ettiği savunulmaktadır. Ancak uzmanlar; insanlarda aşırı kilo, fıtık, diyabet, mide bağırsak sorunları, kanser vs. hastalıklarının broiler tavuk tüketimine bağlı olarak çoğaldığını belirtiyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.