Boşaltım Sistemi Nedir, Görevi ve Organları Nelerdir?

Vücudumuz için çok önemli olan boşaltım sisteminin organlarını araştırdık, görevlerini ve sistemdeki sırasını detaylıca anlattık.
Boşaltım Sistemi Nedir, Görevi ve Organları Nelerdir?

Boşaltım Sistemi Nedir?

Boşaltım sistemi, organların yaşamsal faaliyetleri sonucu ortaya çıkarttığı atıkların vücuttan dışarı atılması görevini yapan bir sistemdir. İnsan vücudu tüketici ve üretici bir varlıktır. Vücudun sağlıklı işleyebilmesi için her zaman atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması gereklidir. Bu sistemde görev alan organların her biri farklı bir görevi üstlenir.

Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir?

Vücutta boşaltım sisteminde görev alan 4 ana organ ve 4 yardımcı organ bulunur. Bu organların birinde aksayan bir görev diğer tüm organları hatta vücudun tüm bölümlerini etkileyebilir. Boşaltım sistemindeki mükemmel denge her organın birbirleriyle olan bağlantısı ve göreviyle sağlanır.

İnsan vücudunun olmazsa olmalarından olan boşaltım sistemi organları çeşitli görevlere sahiptir. Boşaltım sistemi organları, böbrek, idrar kanalı yani (üreter), idrar kesesi, üretra, akciğer, deri, karaciğer ve bağırsaklar olarak bilinmektedir. Peki ya bu boşaltım sistemi organlarının görevleri nelerdir?

İşte boşaltım sistemi organları ve görevleri:

1. Böbrek

Boşaltım Sistemi Nedir?

Fasulyeye benzerliğiyle bilinen böbrek, bel bölgemizde yer alır. Sağ ve solda olmak üzere iki yanda bulunan böbrekler yaklaşık 145 gram ağırlığındadır. Böbreğin görevi kandaki atıkları süzerek vücuttan atılmasını sağlamaktır. Ayrıca vücuttaki su dengesini sağlar ve çok önemli bir organdır.

2. İdrar Kanalı (Üreter)

Boşaltım Sistemi Nedir?

Üreter, idrar kesesi ile böbreği birbirine bağlayan boru şeklindeki yapılardır. İdrar kanalının görevi, böbreklerde süzülen atığın yani idrarın idrar kesesine ulaşmasını sağlar. Kaslı bir yapıya sahip olan idrar kanalı idrarı ileriye doğru hareket ettirebilecek yeteneğe sahiptir. Bu sayede idrar böbreklerden güvenle uzaklaştırılır.

3. İdrar Kesesi (Mesane)

Boşaltım Sistemi Nedir?

İdrar kesesi, böbreklerden süzülen ve idrar kanalından geçen idrarın biriktiği bölümdür. Burada biriken idrar belli bir seviyeden sonra tuvalet ihtiyacını doğurur. Buradaki atık, üreter yardımıyla gelir ve üretra yardımıyla çıkar.

4. Üretra

Boşaltım Sistemi Nedir?

Üreta, idrar kesesinde biriken idrarın vücuttan atılmasını sağlayan boru şeklindeki bir yapıdır. Ayrıca üretra, erkeklerde spermin vücuttan atılmasını da sağlar.

Boşaltım Sisteminin Yardımcı Organları Nelerdir?

Boşaltım sisteminin ana organlarının yanı sıra yardımcı organları da bulunur. Bunlar akciğer, deri, karaciğer ve bağırsaklardır. Bu organlar vücuttaki farklı sistemlerin organları olsalar da boşaltıma da yardım edeler.

İşte boşaltım yapan diğer organlar;

1. Akciğer

Boşaltım Sistemi Nedir?

Akciğer, solunum yoluyla vücudumuzda oluşan karbondioksit gazını nefes ile vücuttan atma işlemini gerçekleştirir. Karbondioksit gazının vücuttan atılması büyük önem taşır. En hayati organlardan biridir. Kanın da oksijenlenmesini sağlayarak tüm organ ve dokuların beslenmesini sağlar.

2. Deri

Boşaltım Sistemi Nedir?

Deri, vücudumuzu tamamen saran bir yapıdır. Vücudumuzda oluşan fazla su ve madensel tuzlar deri sayesinde vücuttan atılabilir. Terleme yoluyla gerçekleşen boşaltım deri gözeneklerinden yapılmaktadır.

3. Karaciğer

Boşaltım Sistemi Nedir?

Proteinin parçalanmasıyla vücutta açığa çıkan zehirli sıvı amonyak karaciğer sayesinde, üre ve ürik aside çevrilerek vücuttan atılır. Karaciğerin bir başka görevi de yaşlanmış alyuvarlar hücrelerini parçalayıp atıklarını safra sıvısı ile bağırsaklara göndererek boşaltım yapmasıdır.

4. Kalın Bağırsak

Boşaltım Sistemi Nedir?

Vücutta kana geçemeyen besin, su ve mineralleri sindirim sisteminin son bölümü olan anüse iletilip anüsten de dışkı yoluyla vücut dışına atılmasını sağlar. Birçok kişinin bildiği gibi aslında tamamen bir boşaltım sistemi organı değil sindirim sistemi organıdır ancak boşaltıma da yardım eder.

Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Boşaltım Sistemi Nedir?

Boşaltım sistemi hastalıkları arasında en çok görülenler böbrek yetmezliği, böbrek taşı, mesane iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, üremi, albümin, böbrek iltihabıdır. Bu rahatsızlıklardan çoğu diğer boşaltım sistemi organlarını hatta bütün vücuttaki işleyişi etkileyebilir.

Boşaltım sistemi hastalıkları belirtileri arasında sık sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma hissetme, kötü kokulu ve bulanık görünümlü idrar yapma, idrar yaparken zorlanma, karın ağrısı ve kasıkta şişlik, halsizlik ve yorgunluk hissi bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İdrar Kaçırma Neden Olur?Sistit Nedir?
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?Böbrek Yetmezliği Nedir?
Böbrek Sağlığı Nasıl Korunur?

Boşaltım sistemi sırası nedir?

Boşaltım sisteminin görevi böbreklerden başlar. Böbreklerde süzülen atık idrar kanallarıyla idrar torbasına ulaşır. İdrar torbası atığı depolar ve daha sonra üretraya geçen atık vücuttan uzaklaştırılır. Sıralamaya koyacak olursak boşaltım sistemi sırası böbrek, idrar kanalı, idrar torbası ve üretra olarak sıralanabilir.

Boşaltım çeşitleri nelerdir?

Boşaltım çeşitleri terleme, solunum ve idrar yoluyla olmak üzere üçe yarılır. Her bir çeşidin gerçekleşmesi için farklı organlar görev almaktadır. Solunumda akciğer, terlemede deri, idrar yolunda böbrek, idrar kanalı, idrar torbası ve üreta gibi ana boşaltım sistemi organları görev görür.

Boşaltım sistemi nerede başlar?

Boşaltım sistemi böbreklerde başlar çünkü idrar önce böbreklerde oluşur. Böbreğin görevi yediğimiz besinlerin sindirilmesi sırasında açığa çıkan zararlı atık ve maddelerin dışarı atılmasını sağlamaktır. Böbrekler vücut atığı olan idrarı süzer ve geri kalan atığı idrar kanalı ile idrar kesesine gönderir. Boşaltım üretrada biter.

İdrar vücuttan nasıl atılır?

İdrar vücuttan boşaltım sistemi yardımıyla atılır. İdrar önce böbreklerde oluşur ve buradan mesaneye gönderilir. Mesanede idrar birikmesinin ardından vücut tuvalet ihtiyacınızı karşılamanız için size sinyal gönderir. Tuvalete gidildiğinde mesanedeki idrar üretraya geçerek vücuttan dışarı atılır.

Vücut boşaltım yapmazsa ne olur?

Boşaltım sistemi görevini yapmazsa yani vücut boşaltım yapamazsa ortaya ciddi sorunlar çıkar. Vücutta biriken atık maddeler kana karışarak iç organlara zarar verir. Zehirlenme gibi bir durum yaşandığında kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebeple boşaltım sisteminin önemi büyüktür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum