Bombay Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tek renk olma özelliği ile asil bir görünüme sahip olan Bombay kedisi iki farklı türe ait kedinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkmış muhteşem bir kedi türü olarak bilinmektedir. İşte, Bombay kedisi bakımı ve özellikleri hakkında merak edilenler..
Bombay Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Bombay Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Bombay kedisi, şık görünümü ile doğal ortamlardan hoşlanan orta boy bir kedi türüdür. Bombay kedisi kedi türleri arasında oldukça yeni bir tür olarak bilinmektedir. İlk olarak 1950’ li yıllarda siyah renkli bir Amerikan Shorthair ile Burmese kedisi çiftleştirilmesinden meydana gelmiş bir ırk olarak bilinmektedir.

Bakır gözleri, simsiyah deri yapısı ile asil bir görünüme sahip olan Bombay kedisi, 1970 yılında şampiyonluk statüsüne layık görülen ender bir kedi olduğu keşfedilmiştir. Sayıcı oldukça az olan Bombay kedi türü, günümüzde İngiltere başta olmak üzere bir çok ülkede evcil olarak hayat sürmektedir. Ayrıca kedi dernekleri tarafından tanınan bir türdür.

 

Bombay Kedisi


Bombay Kedisi Kişiliği

Bombay kedisi, sevecen ve eğlenceli kişilikleri ile insanlarla oldukça iç içe bir yapıya sahip oldukları bilinmektedir. Hemen hemen her çevreye uyum sağlama özelliğine sahip Bombay kedisi, sakin doğası ile tam bir apartman kedisi olma özelliğine de sahiptir.

Rutinden hoşlanan kişilikleri her daim düzen içerisinde yaşama alışkanlığına sahip olan Bombay kedisi, düzenli beslenmekten ve ilgilenilmesinde hoşnut olmaktadır. Doğası gereği anne ve babası olan American Shorthair ve Burmese kedisine has özellikleri ile güven ve merak duygusu yüksek bir kedi türüdür.

Bombay Kedisi
Bombay kedisi, sahipleri ile oldukça güçlü bağ kurma özelliğine sahip olmasının yanı sıra yalnız kalmaktan hoşlanmadığı bilinmektedir. Ayrıca ev içerisinde yoğun mobilyalardan dolayı dolaşmaktan rahatsız olduğu diler getirilmektedir.

Zeki kişilikleri ile her daim öğrenme eğiliminde olan Bombay kedisi, köpeğe benzer hareketleri ile dikkat çekmektedir. Özellikle interaktif oyunlardan zevk alan kişiliği getir-götür oyunlarında başarılı olduğu bilinmektedir. Ayrıca gene bir köpek özelliği olan tasma ile dolaştırılma etkinliklerinde oldukça başarılı oldukları Bombay kedisinin yürüyüşe çıkmaktan hoşlandığı söylenmektedir.

Bombay Kedisi


Bombay Kedisi Görünümü

Bombay kedisi, dikkat çekici göz rengi ile beraberinde parlak siyah tüy yapısı oldukça çekici bir görünüm oluşturmaktadır. Oldukça güzel bir cins kedi olan Bombay kedisinin kulakları orta büyüklükte, vücudu kaslı ve kafaları yuvarlak bir yapıya sahiptir.

Gözleri genellikle bakırdan altına kadar her tonda görülmekte olan Bombay kedisi, tüy yapısı ile tek renge sahip olduğu bilinmektedir. Tepeden tırnağa siyahlar ile bezenmiş derisi ve orta uzunluğa sahip kuyruk kısmı görülmektedir.

Bombay Kedisi


Bombay Kedisi Bakımı

Bombay kedisi kısa, parlak ve şık görünüme sahip tüy yapısı ile bakımı oldukça kolay bir kedi türüdür. Haftalık olarak düzenli tarama işlemleri ile ölü tüyleri kolaylıkla alabilirsiniz. Ayrıca parlak deri yapısının korunması için kedi pudrası vb. özelliklere sahip klinik olarak onaylanmış ürünler kullanmanızda sakınca görülmemektedir.

Ortalama yaşam beklentisi düzenli beslenme ve diyete uygun kaliteli mama tüketimi durumunda 15 ile 20 yıla kadar olduğu görülmektedir. Bakımının doğru yapılması ve besleneceği gıdaların kaliteli olması Bombay kedisinin yaşam kalitesini her daim en üst düzeyde tutacaktır.

Bombay Kedisi
Bombay kedisi oyuncaklar ile oldukça içli dışlı olması ile beraberinde mikroplara karşı her daim dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bunun için oyuncakların temizliğinde deterjan kullanmamanız oldukça önemli bir durum olduğunu unutmayınız.

Bombay Kedisi
Sağlık bir beden
ve güçlü vücut yapısı ile yaşam kalitesinin en üst düzeyde tutulması gereken Bombay kedisi, mikrop ve parazitlere karşı düzenli aşılama işlemlerinden geçmesi oldukça önemlidir. Ayrıca doğa ile iç içe olan kişiliği deri yapısına zarar verebilecek pirelere karşı krem, aşı yada serum kullanımı önemli olduğu bilinmektedir.

Bombay Kedisi


Bombay Kedisi Sağlık Durumu

Bombay kedisi, güçlü yapısı ve atletik vücudu ile oldukça sağlık bir bedene sahip olduğu bilinmektedir. Düzenli beslenme ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması durumunda ortalama yaşam süresi 15 ile 20 yıl arasında değişiklik gösterdiği söylenmektedir.

Bombay Kedisi

Bombay kedisi almaya karar verdiyseniz, bu güzel siyah kaplamaları ile göz dolduran kedi hakkında bazı kalıtsal hastalıkların olabileceğine dikkat etmeniz gerekecektir. Bombay kedi türünü etkileyen kedi hastalıkları arasında;

  • Hipertrofik kardiyomiyopati 
  • Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı
  • Burmese Hipokalemi
  • Solunum hastalıkları
  • Deride yırtılma sorunları

Bombay kedi türünde görülebilen bu kalıtsal hastalıklara karşı yetiştiricilerin DNA testi uygulaması oldukça önemlidir. Ayrıca bir Bombay kedisi ile arkadaşlık yapmaya karar verdiyseniz, düzenli aşılama ve veteriner hekim kontrolü oldukça önemli olacağınız bilmeniz gerekmektedir.

Bombay Kedisi


Bombay Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Bombay kedisi sevecen kişilikleri ile çocuklu aileler için oldukça beslenmeye uygun bir kedi türü olarak bilinmektedir. Çocuklar ile oyun oynamaktan ve vakit geçirmekten zevk alan kişilikleri ile Bombay kedisi oldukça insancıl özelliklere sahiptir. İlk zamanlarda çocuklar ile baş başa bırakılması tehlikeli sonuçlar çıkarabileceği gibi sessiz ve durgun yapısının altında yatan huysuz tavırları Bombay kedisini hırçın yapabilmektedir.

Diğer evcil hayvanlar ile birlikte büyütülmesi durumunda Bombay kedisi oldukça uyum içerisine yaşamaya eğilimli bir kedi türü olduğu bilinmektedir. Ayrıca köpekler ile de oldukça iyi geçinebilen bu kedi türü ilk aşamalarda yalnız bırakılmaması gerektiği söylenmektedir. 

Bombay Kedisi


Bombay Kedisi Özellikleri

  • Bombay kedisi, bakırdan altına kadar uzanan göz yapısı ile beraberinde tek bir rengi içeren siyah bir tüy yapısına sahiptir.
  • Türün üremesi American Shorthair ve Burmese cinsi kedilerin çiftleşmesi sonucunda meydana geldiği bilinmektedir.
  • Bombay kedisi, kendine güvenen ve her daim merak uyandıran kişilikleri ile bilinmektedir.
  • Köpeklere benzer özellikleri içerisinde barındıran Bombay kedisi, intereaktif oyunlar başta olmak üzere getir- götür oyunlarından zevk almaktadır.
  • Bombay kedisi köpek ırkları gibi bir yol üzerinde yürümekten ve sahibi ile beraber doğa yürüyüşüne çıkmaktan büyük zevk aldığı söylenmektedir.
  • Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile alıştırılmaları durumunda oldukça iyi bir dostluk kurma özelliği Bombay kedisini evcil yapmaktadır.
  • Bombay kedisi, sağlıklı bir yaşam için kaliteli mama seçimi ve düzenli aşılama işlemlerinin ihmal edilmemesi oldukça önemlidir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum