Bolu Hakkında Bilmedikleriniz

Bolu Batı Karadeniz'in en önemli merkezlerindendir. Bölgede birçok doğa harikası ve tarihi eserler bulunmaktadır. Bolu hakkında bilinmeyen birçok malumatı yazımızda okuyacaksınız.
Bolu Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 8.276 km2

Nüfus: 177.855

İl Trafik No: 14

Alan Kodu: 374

 

bolu-manzarasi-001.jpg

Bolu’nun ilçeleri; Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben, Yeniçağa’dır.

 

Bolu Hakkında Bilmedikleriniz

 

  • Bolu ilk olarak Hitit uygarlığına ev sahipliği yapmıştır. Daha sonra sırasıyla Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedon Krallığı, Bitinya Krallığı ve Roma İmparatorluğu Bolu topraklarında hüküm sürmüşlerdir.

 

  • 1071’de Anadolu’nun kapısının Türkler'e açılmasıyla batıya doğru hızlı bir Türk akını olmuştur. Bolu, Selçuklular tarafından fethedilmiştir. Buraya getirilen Türk boylarının da etkisiyle Bolu ve köyleri Türk adları almışlardır. Bolu'nun birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması bölgedeki tarihi eser çeşitliliğini ortaya çıkarmıştır. 

seben-kaya-evleri-001.jpg

 

  • Haçlı Seferleri sırasında bir süre Trabzon Rum İmparatorluğu’nun eline geçen Bolu 1197 yılında ikinci defa fethedilmiştir.

 

  • Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla Moğolların da hakim olduğu Bolu Osmanlı’nın kurulmasından sonra yine Türk hakimiyetine girmiştir.

aksemseddin-turbesi-001.jpg

  • Bolu Bağımsız Türkiye'nin kurulduğu dönemde vilayet statüsü kazanmıştır. 

 

  • Bölge halkının ekonomisi genel olarak tarıma bağlıdır. Bolu'da birçok doğal güzelliğin oluşmasına zemin hazırlayan göller ve ormanlar bulunmaktadır. Ormancılık faaliyetlerinin de yoğun olarak yapıldığı Bolu’da son zamanlarda sanayi de gelişme göstermiştir.

bolu-dogal-guzellikleri.jpg

 

  • Bolu’da yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır; fındık, buğday, arpa, çavdar, fasülye, patates, şeker pancarı, tütündür. Bunların yanında sebze ve meyvecilik de yoğun olarak yapılmaktadır.

 

  • Bolu çayır ve mera alanlarının fazlalığından dolayı hayvancılığa da elverişlidir. Keçi, koyun ve sığır besiciliği yapılır. Ayrıca Bolu’da göllerin fazla olması balıkçılık faaliyetlerinin yapılmasına da imkan tanır.

 

  • Bolu ili maden rezervi bakımından da oldukça zengindir. Linyit ve mermer başta olmak üzere manganez, demir, amyant, antimon ve kurşun gibi yer altı kaynaklarına sahiptir.

orman-sanayisi.jpg

 

  • Orman sanayisi gelişmiş olan Bolu’da orman ürünlerine dayalı birçok büyük işletme bulunmaktadır.

BOLU REHBERİ

Bolu Otelleri

Bolu Gezilecek Yerler

Bolu Lezzetleri

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.