Böbrek Kanseri Neden Olur? Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi

Erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde oldukça ölümcül olan böbrek kanserinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Böbrek Kanseri Neden Olur? Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi

Böbrek kanseri, kanserin en tehlikeli türleri arasında yer almaktadır. Böbrek kanseri böbrek içinde yer alan ufak idrar kanalcıklarının içini döşeyen epitel hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Oldukça ciddi bir hastalık olan böbrek kanseri, ölümle sonuçlanabildiği için bir an önce tedavi edilmelidir. Bu içeriğimizde böbrek kanseri nedir, neden olur, evreleri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte böbrek kanseri hakkında bilinmesi gerekenler...

Böbrek Kanseri Nedir?

Böbrek Kanseri

Böbrek kanseri, kötü huylu hale geldiği ve kontrolden çıkarak tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Böbreklerdeki hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanan böbrek kanseri, renal hücreli karsinom olarak da adlandırılmaktadır.

Renal hücreli karsinomlar, böbrek kanseri vakalarının yüzde 90'nını oluşturmaktadır. Diğer böbrek kanser türleri ise böbrek pelvis kanseri, Wilms tümörü ve böbreğin yumuşak dokusunda gelişen renal sarkomdur.

Böbrek Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Böbrek Kanseri

Böbreklerde kanser oluşumun birkaç nedeni bulunuyor. Bu nedenler arasında en çok öne çıkanları sigara içmek, obezite, böbrek yetmezliği, kalıtsal durumlar, genetik yatkınlık, radyasyona ve toksik maddelere maruz kalmadır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler böbreklerde kanser oluşumunun başlıca sebepleridir. Eğer sizde de bu nedenlerden en az birisi varsa böbrek kanseri oluşma riski yüksektir. Bu sebeple yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanızı öneriyoruz.

Böbrek Kanseri Belirtileri

Böbrek Kanseri

Böbrek kanseri birkaç önemli belirtiyle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler arasında en çok karşımıza çıkanları koyu renkli idrar, sağ ya da sol bölgede geçmeyen ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık, yüksek ateş, aşırı yorgunluk, karın bölgesinde kitle ve halsizliktir.

Saymış olduğumuz bu belirtiler böbrek kanseri durumunda çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilerden en az birini kendinizde gördüğünüz takdirde mutlaka doktora başvurmanızı öneriyoruz. Doktorunuz gerekli teşhisi yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Böbrek Kanseri Evreleri

Böbrek Kanseri

Böbrek kanserinde dört farklı evre bulunmaktadır. Bu evreler hastalığın ne kadar kötü seyrettiğine göre gitgide artmaktadır. İlk evrede tümör 7 cm veya daha küçüktür. Kanser sadece böbrekte bulunur ve lenf düğümlerine ya da uzak organlara yayılmamıştır.

İkinci evrede tümörün boyutu 7 cm'yi geçmiştir. Üçüncü evrede ise tümör, böbrek dışındaki çevre dokulara uzanım göstermektedir. Kanser, bu evrede bölgesel lenf düğümlerine de yayılmış olabilir. Dördüncü ve son evrede ise tümör, Gerota fasyasının dışındaki bölgelere yayılmıştır. Ayrıca kemikler, akciğer ve karaciğer gibi vücudun diğer organlarına yayılım göstermektedir.

Böbrek Kanseri Teşhisi

Böbrek Kanseri

Oldukça ciddi bir hastalık olan böbrek kanserinin teşhisinde ilk olarak fiziksel muayene uygulanmaktadır. Karın bölgesinde kitle olup olmadığına bakılır. Daha sonra hastadan idrar ve kan testleri istenir. Kan testlerinde kreatin yüksekliği kanserin olma ihtimalini yükseltmektedir.

Böbrek kanserinin kesin tanısı görüntüleme yöntemleriyle ortaya konmaktadır. Görüntüleme yöntemlerinde intravenüz ürografi ilk kullanılan yöntemler arasındadır. Ancak en çok kullanılan ve net teşhis yapan yöntem ultrasonografidir. Bunun yanında kullanılan bilgisayarlı tomografi yöntemi ise kanserin boyutunun ve yayılıp yayılmadığının anlaşılmasında çok önemlidir.

Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek Kanseri

Böbrek kanseri hastaları tedavi edilmediği taktirde 5 yıllık yaşam şansı yüzde 2'nin altındayken, erken evrelerde tanısı konulan hastalarda bu oran yüzde 85'e kadar çıkmaktadır. Bu yüzden belirtileri kendinizde gördüğünüz andan itibaren tek yapmanız gereken şey doktora başvurmaktır.

Böbrek kanserinin kesin tedavisi cerrahi müdahaledir. Eğer diğer böbrek tam işlevini yapıyorsa, hastalıklı böbreğin çıkarılması en yararlı tedavi yöntemi olacaktır. Cerrahi olmayan müdahale gerektiğinde ise radyoterapi yöntemi uygulanabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Böbrek Sağlığı Nasıl Korunur?Böbrek Yetmezliği
Böbrek BüyümesiBöbreği Bitiren Alışkanlıklar
Böbrek Taşına İyi Gelen BitkilerBöbrek Taşına İyi Gelen Besinler
Böbrek ve Karaciğer Nakli Sonrası BeslenmeBöbrek Taşından Korunma Yöntemleri

Böbrek kanseri nasıl belli olur?

Böbrek kanseri kendini bazı belirtilerle göstermektedir. Bu belirtiler pas renginde idrar, böbrek ağrısı, elle muayenede böbrek kitlesi, kilo kaybı ve iştahsızlıktır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız böbrek kanserine yakalanmış olabilirsiniz.

Böbrek kanseri olan kişi ne kadar yaşar?

Birinci evre böbrek kanserinde 5 yıllık hayatta kalma oranı %81'dir. İkinci evre böbrek kanserinde ise bu oran %74'e düşmektedir. Üçüncü evrede bu oran %53'e kadar gerilemektedir. Dördünce evrede böbrek kanserinin 5 yıllık hayata bağıl kalma oranı %8'dir.

Böbrek kanseri öldürür mü?

Böbrek kanseri oldukça ciddi sonuçları olan bir hastalıktır ve gerekli tedavi yapılmadığı zaman ölümle sonuçlanabilmektedir. Her yıl yaklaşık 65.000 hastanın yakalandığı böbrek kanseri 13.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.

Böbrekte tümör varsa ne olur?

Böbreklerde tümör oluşması durumunda sonuç hayati tehlikeye kadar gidebilmektedir. Zaman içerisinde bu hücreler böbrekte oluşan kanserli dokudan ayrılarak yayılım gösterebilirler. Lenf damarları vasıtasıyla ise lenf nodlarına yayılım gösterebilmektedir.

Böbrek kanseri kimlerde görülür?

Böbrek kanseri daha çok 60-70'li yaşların hastalığı olarak ifade edilmektedir. Erkeklerde kadınlara nazaran daha çok karşımıza çıkan bu hastalık, yapılan araştırmalara göre genetik yatkınlık yüzünden de ortaya çıkabilir.

Böbrek kanseri ağrı yapar mı?

Böbrek kanseri nadiren de olsa ağrıya neden olabilmektedir. Böbrek kanseri ağrıya neden olduğu zaman çok fazla yol kat etmiştir. Bu da ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.