BMC Kimin, Satıldı mı, Yeni Sahibi Kim?

Yüzde yüz yerli malı olan BMC İzmir'de faaliyetlerini sürdüren bir otomotiv firmasıdır. Kamyon, çekici, kamyonet, askeri araç, otobüs, minibüs gibi araçları üreten BMC hakkında merak edilen soruların cevaplarını derledik.
BMC Kimin, Satıldı mı, Yeni Sahibi Kim?

BMC Ne Zaman, Nasıl Kuruldu?

BMC, İzmir'de faaliyetlerini sürdüren %100 yerli bir otomotiv firmasıdır. 1964 yılında kurulan BMC, kamyonet, çekici, kamyon, askeri taktik araç, mayına dayanıklı personel taşıyıcı araç, otobüs, minibüs ve farklı otomotiv parçaları imal eden bir firmadır. İlk kez 1966 yılında üretime geçen BMC İngiltere'nin markalar topluluğu British Motors Corporation Limited ortaklığıyla kurulmuştur. Daha sonra 1989 yılında tamamen Çukurova Holding bünyesine geçmiştir. 

BMC, ilk yıllarında Austin, Morris, Leyland, Land Rover, Nuffield markalaryıla kamyon ve kamyonet imal etmiştir. 1985'li yıllarda taksilerin benzinli motorlarının ile değişiminde yerli motor olarak kullanılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elindeki bazı zırhlı personel araçları BMC tarafından yenilenmiştir. Euro normlarının uygulanmasıyla beraber alçak tabanlı belediye otobüsü, kendi araç sınıfında başarılı olan MRAP (Mayına dayanıklı zırhlı araç), silahlı kuvvetlere taktik araç üretmiştir. 

Her yıl her sınıftaki araçlara geliştirme ve üretme yeteneği olan firma farklı bir takım sorunları ve mali kriz nedeniyle üretime ara vermiştir. TMSF'nin yönetimine marka yeni sahibini beklemektedir. 

BMC, 1989 yılında Ford Transit, Fiat Doblo tarzında bir araç için çalışmalara başlamış fakat projeden vazgeçmiştir. Leyland markalı motorlar BMC araçlarında kullanılırken 1980'lı yılların sonunda Volvo daha sonra Cummins markalı motorlar kullanılmaya balşanmıştır. 

Yerli bir firma olan BMC İzmir bölgesi başta olmak üzere teknik imkanlar ve birçok açıdan vazgeçilmez bir marka olmayı başarmıştır. 1991 yılında dünyanın en zorlu yarışında ilk kez bir Türk yapımı kamyon yarışmıştır. Yarışan bu araç İzmir BMC fabrikasının önünde hala sergilenmektedir. BMC, tecrübesi ve potansiyeliyle ümit vaat eden yerli bir şirkettir. Sorunlarının en kısa sürede çözülüp Türk ekonomisine katkı sağlanması bekleniyor.

Bmc Kimin


BMC Satıldı mı, Yeni Sahibi Kim?

Tasyalı Holding'in zırhlı araç, çekici, kamyonet ve kamyon üreticisi BMC'nin Öztürk ve Sancak ailelerine ait hisselerini satın almak için uzun süredir devam eden görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Ethem Sancak 2014 yılında TMSF'den BMC'nin tamamını 751 milyon TL'ye satın almıştı. Sancak ailesi satın alma işleminin hemen sonrasında şirketin %49.9'unu 300 milyon dolar bedelle Katar ordusuna devrederek BMC'ye ortak etti. Daha sonra Sancak, elinde kalan hisselerin %25'ini 2019'da Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk'e sattı. Böylece hisselerin sadece %25'lik kısmı Sancak ailesine kaldı.

Sancak ve Öztürk ailelerinin %51.1'lik hissesini Tosyalı Holding satın aldı. Satış bedeli ise iddialara göre 480 milyon dolar oldu. Öztürk ve Sancak ailelerinin BMC'ye ait hiçbir hissesi kalmazken BMC'nin en büyük hissedarı Tosya Holding oldu.

Bmc Kimin


BMC Hissedarları

Sancak ve Öztürk ailelerinin yerine Fuat Tosyalı geldi. İç Denetim Müdürü Mustafa Ekrem Altınözlü'nün yerine ise Talip Öztürk geldi ve Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi. Artık BMC'nin en büyük hissedarı Tosya Holding. Katarlıların ise %49.9'luk ortaklığı sürüyor. 5 Katarlı Yönetim Kurulu üyelerinde yer almaya devam etmekte. 

Bmc Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.