Blackberry Priv Detaylı İnceleme

Çok zor günler geçiren Blackberry, yeni modeli olan Priv ile bu gidişatı değiştirmek istiyor. Yeni Blackberry Priv' in teknik özellikleri neler? Priv fiyatı ne kadar? Blackberry Priv alınır mı? İşte cevapları...
Blackberry Priv Detaylı İnceleme

Blackberry Priv Teknik Özellikleri

  • Sürgülü tasarım, QWERTY klavye
  • 5.4” QHD 2560x1440 ekran
  • Snapdragon 808 işlemci ve 3 GB Ram
  • 32 GB dahili hafıza
  • 18 MP OİS destekli f/2.2 diyaframlı arka kamera ve 4K video kaydı
  • 2 MP geniş açılı ön kamera
  • 3.410 mAh batarya

 

Blackbery’ de Android Deneyimi

priv-android.png

Blackberry, bir zamanlar en çok satanlar arasından uzaklaşarak iflasın eşiğinde olan bir firma durumuna düştü. Bu durumun oluşmasındaki başlıca sebeplerden biri mobil teknolojinin gelişim yönünü iyi kavrayamaması ve kullanıcıların beklentisini okuyamaması oldu.

İOS ve Android’ in yükselişi karşısında kendi işletim sistemiyle devam etmek istemesi Blackberry firmasını bu hale düşüren başlıca sebeplerdendi. Kendi işletim sistemi diğerlerine göre daha az kullanıcı sayısında kalınca uygulama geliştiriciler çok fazla ilgilenmedi. Yeterli uygulama olmayınca da firma müşteri kaybetmeye mahkum oldu.

Günümüzde bakınca telefon satışları en düşün firmalardan birisi olan Blackberry için yaptığı her hamle ölüm kalım meselesi niteliğinde. Bu yüzden firma kendi işletim sistemini bir kenara bıraktı ve Android ile güçlerini birleştirdi. Böylece Android camiası içinde Blackberry sevenler için de kapı açıldı.

 

Blackberry Deyince Klavye Olmazsa Olmaz

priv-klavye.jpg

Blackberry firmasını bu popülerliğe ulaştıran en önemli faktörlerden bir tanesi QWERTY klavye sunmasıydı. Kullanıcılar bu klavye ile daha hızlı yazabiliyorlar ve özellikle kurumsal kullanımda mailleşme gibi daha uzun yazışmalarda bu klavye rahatlık sağlıyordu. Firma daha sonra tamamen dokunmatik telefonlar denemiş fakat istediği başarıyı yakalayamamıştı.

Artık tuş kullanılmayan telefonlara alıştığımız şu dönemde, Blackberry eski bir klasiği tekrar canlandırmayı hedeflemiş. Tabi bunu yaparken dokunmatik ekran olayını es geçmemiş ve 5.4” 2K QHD çözünürlüklü, kenarları kavisli yapıda bir dokunmatik ekrana yer vermiş. Buna ilave olarak da ekranın altına gizlenebilen sürgülü QWERTY klavyesini konumlandırmış. Bu klavyenin ekranda kaydırma yapabildiğini hatırlatalım.

priv-ince-tasarim.jpg

Ekranın altına gizlenen klavyeye rağmen telefonun inceliği karşısında şaşırmamak elde değil çünkü bu haliyle telefon Samsung Galaxy Note 5 modelinden daha ince. Blackberry bu kez tasarım konusunda işi sıkı tutmuş ve çok estetik aynı zamanda şık bir telefona imza atmış.

 

3.410 mAh Güçlü Pil ve 3 GB Ram

priv-batarya-gif.gif

Priv’ in 5.4” lik QHD ekranı pil tüketimini olumsuz etkileyecek diye düşünen Blackberry, batarya konusunda olabildiğince cömert davranarak tam 3.410 mAh kapasiteli batarya kullanmış. Bu batarya Snapdragon 808 gibi daha az güç tüketen bir işlemciyle birleşince kullanıcıları oldukça memnun edecek değerler ortaya koyacaktır. 22,5 saat kullanım ömrü vaad edilen pil ile rahat şekilde 1,5 hatta 2 gün şarja ihtiyaç duymayacaktır.

Donanım tarafında Android’ e geçmenin dezavantajı olmasın diye firma Priv’ e 3 GB Ram entegre etmiş. Bu ram kapasitesiyle birlikte telefonun aynı anda arkada çalışan uygulamalardaki performansı ve uygulamalar arası geçişlerdeki hızı gayet tatmin edici olacaktır.

 

18 MP Schneider-Kreuznach Lens ve 4K Video Kaydı

priv-kamera.png

Akıllı telefonlarda en çok kullanılan özelliklerin başında kameralar geliyor. Kullanıcılar artık telefon alırken kamera kalitesini ilk kriterleri arasına koyuyor. Önceki modellerinde kamera konusunda vasat diyebileceğimiz firma bunu göz önüne almış ve Schneider-Kreuznach üretimi lens kullanarak fotoğraf kalitesini geliştirmiş. 18 MP çözünürlüğe sahip ana kamerasıyla birlikte çift led flaşı bulunan Priv gece çekimlerinde de iddialı hale getirilmiş. Ana kameranın saniyede 30 kare 4K video kaydı yapabildiğini de ekleyelim.

Ön kamera konusunda 2 MP çözünürlüklü bir kamera kullanmayı tercih eden firmanın, özçekim modasına ve popülerliğine rağmen ön kamerayı neden böyle düşük tuttuğunu anlamak zor. Bu Priv için not hanesine eksi olarak geçecektir. Bu arada ön kameranın özçekimleriniz için geniş açılı olduğunu belirtelim.

 

Blackberry Priv' in Fiyatı Nedir? Bu Telefon Alınır Mı?

priv-alinir-mi.jpg

Blackberry bu sefer dersine iyi çalışmış ve iyi bir telefon ortaya koymuş. Android’ in gücünü arkasına alan firma donanım anlamında amiral gemisi diye tabir edilecek seviyede yer alıyor. Tüm bunlara ilave olarak bir de fiziksel klavye barındırıyor olması belki hanesine artı puan olarak yazılabilir.

Priv modelinde ayrıca Blackberry tarafından yazılan güvenlik yazılımı bulunuyor. Bu yazılım telefonunuzda güvenlik açığı var mı diye kontrol ediyor ve size daha güvenli bir kullanım sunuyor. Güvenli oluşu sebebiyle iş camiasında tercih edilen Blackberry, bu konudaki duruşunu devam ettiriyor.

priv-guvenlik.gif

Telefonun fiyatına bakınca 650-700 dolar gibi inanılmaz fiyatlar görüyoruz. Bu fiyatları TL cinsinden hesaplarsanız ve üzerine de vergisini eklerseniz telefon kabaca bir tahminle 3.500 - 4.000 TL gibi bir rakamdan ülkemizde satışa sunulabilir. Bu konuda henüz resmi bir açıklama bulunmuyor ama özellikle Amerika ve Kanada’ dan gelen haberler Priv’ e ilginin yoğun olduğu yönünde. Ön satışa çıktıktan kısa bir süre sonra tükenen Priv, Amazon adlı internet sitesinde de satışa çıktıktan sonra çok geçmeden tükendi.

 

Editör Yorumu: Blackberry Priv modeliyle donanım anlamında üst seviyede yer alıyor. Bir de Android’ in gücünü işin içine katınca satış konusunda iyi rakamlar yakalayabileceğini söyleyebiliriz fakat bizim ülkemiz gibi kur farkı ve yüksek vergiyle birlikte uçuk fiyatlara çıkan ülkelerde çok fazla tercih edilmeyebilir. Blackberry’ nin telefonları genelde yüksek fiyatlardan satılır. Priv de geleneği bozmadı. Bu fiyatlar ile Türkiye’ de bu telefonu almak çok da mantıklı görünmüyor.

 

İlkay Engin

NeOldu.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.