Bitcoin Hakkında Bilmediğiniz 8 İlginç Şey

Bitcoin hakkında daha önce hiç duymadığınız, duyunca çok şaşıracağınız ilginç bilgiler sizlerle...
Bitcoin Hakkında Bilmediğiniz 8 İlginç Şey

Bitcoin (BTC) ilk ve en popüler kripto para birimi olarak biliniyor. 2008’de whitepaperı yayımlandığından ve 2009’da faaliyete geçtiğinden beri kripto paralara olan ilgi sürekli arttı. Bugün bir kripto para sektöründen söz edebiliyorsak bunu BTC coin’e borçluyuz. Çünkü Ethereum (ETH), Solana (SOL), Avalanche (AVAX coin) ve daha birçok proje aynı yoldan ilerliyor…

Peki ilk kripto parayı ne kadar tanıyoruz? Öncelikle Bitcoin’in ne olduğuna ve çıkış amacına değinelim.

Bitcoin Nedir? Bitcoin Çıkış Amacı

Bitcoin (BTC), eşler arası para transferlerini mümkün kılan merkeziyetsiz bir blok zincir ağı ve kripto para birimidir. Uluslararası para transferi işlemlerini kolaylaştırmak ve finansal işlemlerden aracıları kaldırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Merkeziyetsiz yapısıyla para transferlerini çok daha güvenli şekilde gerçekleştirmeyi sağlar. Kısaca tanımladığımıza göre şimdi, Bitcoin hakkında bilinmeyen 8 ilginç şeye değinebiliriz.

1. Bitcoin (BTC) yaratıcısı bilinmiyor

Bitcoin, 2008’de bir whitepaper ile önerildi. Whitepaper, Satoshi Nakamoto tarafından yazılmış ve yayımlanmıştı. Ancak kim olduğunu ya da bir kişi mi yoksa bir grup mu olduğunu bilmiyoruz. Satoshi Nakamoto ismi, ilk kripto paranın ortaya atıldığı 2008’den bu yana gizemini koruyor!

Satoshi Nakamoto, 2010’da ortalıktan kayboldu ve Bitcoin’i geliştirmeyi bıraktı. Ancak cüzdanında hâlâ yaklaşık 980 bin BTC bulunuyor. Bu da Satoshi Nakamoto takma ismindeki bu kişiyi ya da kişileri dünyanın en zenginlerinden yapıyor.

2. Satoshi

Satoshi Nakamoto, 2010’da kripto para sahnesinden çekilse de Bitcoin topluluğu, Nakamoto’nun adını Satoshi birimiyle yaşatıyor. Satoshi, en küçük bitcoin birimini ifade ediyor. Yani satoshi için Bitcoin ekosisteminin “kuruş”u diyebiliriz! 1 BTC ise yaklaşık 100 milyon satoshi ediyor.

3. Liberland

Liberland, 2015 Nisan’ında Hırvatistan ile Sırbistan arasında 7 kilometrekarelik bir alanda ilan edilmiş küçük bir devlet. Hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmayan bu devlet, aktivist Vít Jedlička tarafından kuruldu ve resmi para birimini BTC olarak belirledi.

4. Enerji tüketimi

İrlanda her yıl yaklaşık 5 bin kilovat saat elektrik tüketiyor. Tüm bitcoin madenciliği çiftlikleri ise birlikte yaklaşık 60 terawatt saat elektrik tüketiyor. Bir başka deyişle kripto madenciliğinin elektrik tüketimi, İrlanda’nın elektrik tüketiminden katbekat fazla!

5. Bitcoin yasakları

Dünyadaki birçok ülke BTC kullanımına ve/veya alım satımına izin veriyor. Ancak tamamen yasaklayan ülkeler de var! Bolivya, Ekvador, İzlanda, Bangladeş bunlar arasında başı çekiyor. Çin de 2021’de bu ülkeler arasına katıldı. Ülkedeki tüm bitcoin madencilik çiftliklerini de kapadı.

6. Bitcoin arzı sınırlı

BTC coin arzı başından beri 21 milyon BTC ile sınırlanmış durumda. Bilindiği gibi Bitcoin, madenciler tarafından üretiliyor. Ancak madencilik ödülleri de yaklaşık her 4 yılda bir yarı yarıya azalıyor. Bu da bitcoin üretmeyi daha zor hale getiriyor. Bütün bu özellikleriyle BTC, deflasyonist bir kripto para birimi sayılıyor ve iyi bir yatırım aracı olarak görülüyor.

7. “B” harfinin gücü

Bizim bu yazımızda da gördüğünüz gibi Bitcoin’in baş harfi bazen büyük, bazen küçük harfle yazılır. Büyük harfle yazıldığında, genel olarak Bitcoin kavramını ve blok zincirini ifade eder. Küçük harfle yazıldığında ise kripto para birimi olarak bitcoin’i ifade eder.

8. Bitcoin, süper bilgisayarlardan daha hızlı

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Summit, saniyede 122,3 petaflop hızında çalışıyor. Tüm Bitcoin ağına bakarsanız, işlem gücü yaklaşık 80.704.290 petafloptur. Ancak bir süper bilgisayar birkaç farklı şey yapabilirken, bu ağın yaptığı tek şey blok zincirine blok eklemektir.

2-gorsel.jpg

Bitcoin Fiyatını Etkileyen Etmenler

Tüm kripto para birimleri gibi bitcoin fiyatı da oldukça volatildir. Ayrıca BTC fiyatını etkileyen birçok unsur vardır. Uluslararası finans ve ekonomi haber akışı, bunlar arasında başı çeker. Örneğin FED’in faiz kararları her daim BTC coin yatırımcıları tarafından yakından izlenir. FED’in faizleri düşürmesi, yüksek getiri fırsatları sunan kripto para piyasalarına ve doğal olarak bitcoin’e yönelim yaratabilir.

Bununla beraber, kripto para yasaklarına dair haberler bitcoin fiyatını olumsuz etkileyebilir. Ancak tersi de mümkündür. Kriptoların kullanım alanı yaygınlaştıkça fiyatlar da bundan olumlu etkilenir.

Bitcoin Almak için En Doğru Zaman Nasıl Anlaşılır?

BTC coin yatırımı yapmak istiyorsanız bitcoin satın almak için en doğru zamanı bilmelisiniz. Peki nasıl yapacaksınız?

Bunu anlamanın birkaç yolu vardır; örneğin grafik analizi. En çok kullanılan göstergeler RSI, MACD, Stochastic, Bollinger bantları ve hareketli ortalamalardır.

Doğru zamanı anlamanın bir diğer yolu da balinalar, yani çok büyük sayılarda BTC sahibi olan hesapları takip etmektir. Bunun için çeşitli balina takip siteleri ve sosyal medya hesapları vardır. Bunları takip ederseniz, yüksek miktarda BTC bir cüzdandan bir kripto para borsasına aktarıldığında haberdar olursunuz. Bu, genellikle, yakın zamanda büyük miktarda bitcoin’in işleme sokulacağı anlamına gelir. Büyük miktarda bitcoin’in satılması, bitcoin fiyatını düşürür ve bu alım için bir fırsat yaratır.

Toplam Kaç Adet Bitcoin Var? Bitcoin Arzı Ne Kadar?

BTC arzı 21 milyon bitcoin ile sınırlıdır. Bu da onu deflasyonist bir kripto para birimi kılar. Bugün 19 milyonun biraz üzerinde BTC coin dolaşımdadır. Yani neredeyse tüm bitcoin’ler üretilmiştir.

Bitlo Avantajları ile Kripto Para Alımı

Türkiye’de Türk lirası ile kripto para alımı yapmak çok kolaydır. Türkiye’nin köklü kripto para borsalarından Bitlo’da kolayca hesap açabilir, hesabınıza para yatırdıktan sonra Türk lirası ile dilediğiniz kripto para birimini satın alabilirsiniz.

Yerli kripto para platformu, kullanıcılarına kullanımı kolay ve sade bir arayüz sunar. Ayrıca Bitlo Akademi sayfasındaki rehberler ve makalelerle finansal okuryazarlığı artırmayı, kullanıcılarının bilinçli bir şekilde yatırım yapmalarını sağlamayı amaçlar.

Bitlo ile Bitcoin Satın Almak Çok Kolay

Türkiye’de Bitlo ile kolayca BTC satın alabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken platforma üye olmak, kimliğinizi doğrulamak ve adınıza tanımlı bir banka hesabından Bitlo hesabınıza para yatırmaktır. Ardından “Kolay Alış/Satış” ya da “Gelişmiş Alış/Satış” sekmelerinden kolayca BTC/TRY paritesinde işlem yapabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.