Saçtaki Biti Temizlemenin En Etkili Yolları

Görülen bitlenme probleminin hijyenle alakası yoktur. Bitlenmenin birçok sebebi vardır. Sizler için bitlerden kurtulma yollarını maddeler halinde derledik.
Saçtaki Biti Temizlemenin En Etkili Yolları

Bit Nasıl Temizlenir?

Saçlarda oluşan bitler son derece can sıkar. Kişi günlük yaşantısında rahat edemez. Bunun önüne geçmek için çeşitli yağlar, kremler, şampuanlar ve maskeler denenebilir. Bitleri temizlemek için birçok yol vardır. Bunlardan bazılarını siz değerli okurlarımız için derledik. Saçtaki bitlerden kurtulmak için aşağıda önermiş olduğumuz yöntemleri deneyebilirsiniz.

İşte saçlardaki biti temizlemenin yolları;

1. Şampuan ve Spreyleri Deneyin

Bit Nasıl Temizlenir

Bitlerden kurtulmak için en etkili yöntem eczanelerde satılan şampuan ve spreylerdir.  Reçetesiz de satılabilen ve yan etkisi bulunmayan bu ilaçları eczanelerden temin ederek kullanabilirsiniz. Ancak bu ilaçlar bebekler ve hamileler için önerilmemektedir. Hamileler ve bebeklerin bit tedavisi için mutlaka bir uzmana başvurulmalı, onun onayı ve kontrolünde bir tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca bebeklere uygulanacak bit tedavisi doktor tarafından yapılmamalıdır.

Eczanelerden temin edilen bu ilaçların kullanımından önce mutlaka kullanım talimatları okunmalıdır. Böylece daha kısa sürede etkili bir sonuç almanıza neden olacaktır. Bit tedavisinin kısa sürede olumlu sonuç vermesinin bir diğer unsuru ise saçların boyudur. Kısa saçlarda bit temizliği her zaman için daha kolay olacaktır. 

2. Bit Taraklarını Deneyin

Bit Nasıl Temizlenir

Bit tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise kullanılan özel bit taraklarıdır. Dişleri oldukça sık ve sert olan bu bit tarakları son derece etkili bir yöntemdir. Bitleri kısa süre içerisinde ayıklayabilir. Her duş sonrasında bu tarak ile saçlar taranmalıdır. Tarağın etkisini daha iyi görebilmek için çeşitli karışımlar saça sürüldükten sonra denenebilir.

3. Sirkeli Su Yapıp Saçlarınıza Sürün

Bit Nasıl Temizlenir

Saçların durulama suyuna mutlaka sirke eklenmelidir. Yaklaşık 1 litre suya 3 çorba kaşığı sirke ilave edilerek saçlar durulanmalıdır. Sirkeli su saçlardaki sirkelerin yumuşamasını ve saçtan kolayca çıkmasını sağlayacaktır. Saçları yıkarken kullanılan bit şampuanı ve sonrasında uygulanan sirkeli sudan sonra başınızı öne doğru eğin ve saçlarınızdan aldığınız küçük tutamları en dipten başlayarak tarayınız. Her seferinde tarağa bulaşan bit ve sirkeleri ayıklamayı ihmal etmeyiniz. Gerekirse birinden yardım alınız. Tarama işlemini tüm saça defalarca uygulayınız.

4. Doğal Yöntemleri Deneyin

Bit Nasıl Temizlenir

Yan etkisi olmayan doğal yöntemler sayesinde bitlerden kurtulmak mümkündür. Saçlardaki bitleri geçirmek için sirke, mayonez, zeytinyağı, sarımsak ve vazelin kullanılabilir. Saç köklerindeki kaşıntılar ile başa çıkmak için yukarıdaki yöntemler denenmeli, düzenli olarak uygulanmalıdır.

5. Hindistan Cevizi Yağı Sürün

Bit Nasıl Temizlenir

Hindistan cevizi yağı bitleri çıkaran etkili bir yağdır. Saç derisinin her yerine yedirilir, yaklaşık olarak 15 dakika bekletildikten sonra bit tarağı ile taranır. En son şampuan ile iyice yıkanıp durulanır. Bu yöntem sürekli olarak uygulanırsa etkisini gösterir, kişinin saçındaki bitler yavaş yavaş yok olmaya başlar.

Bit Nedir?

Saçtaki biti temizlemenin yolları

Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen bit problemi, ailelerin okul dönemlerinde kabusu haline gelmektedir. Okul dönemlerinde bulaşma riski oldukça yüksek olan bitlerin bulaşma oranının hijyenle bir alakası yoktur. Bitler temizliğinden ödün vermeyen bakımlı kişi ve kişilerin çocuklarına da bulaşabilir. Bitler, saç derisinde kaşıntıya neden olan küçük parazitlerdir. Bitlerin saç derisinde dolaşmaları ve sürekli üremeleri nedeniyle bit sirkesi adı verilen yumurtalar meydana gelmektedir. Bu durumda saç derisinde sürekli hissedilen kaşıntı, bitlerin küçük ısırıkları nedeniyle oluşmaktadır. Saç derisinde oluşan bu ısırıklara temas eden bit tükürükleri saç derisinde aşırı kaşınma isteği uyandırmaktadır.

Bitler gözle görülebilen parazitlerdir. Saç derisinde kolayca gözle görülebilir. Bitler en çok başın üst ve yan kısımlarının yanı sıra kulak arkalarında görülmektedir. Ancak bitlerin temizliği işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur bit sirkeleridir. Beyaz kabuk şeklinde olan bit sirkesinin gözle görülmesi oldukça zordur. Bu  nedenle bit temizliğinde saç derisi detaylıca incelenmelidir. Aksi halde yumurtalar zamanla yeniden bitlenmeye neden olabilir.

Bit Sirkesi Nedir?

Saçtaki biti temizlemenin yolları

Bit yumurtası olan sirkeler, beyaz ve gri renkteki kabukçuklardır. Bit sirkeleri kafa derisine en yakın bölgelerde bulunmakla birlikte saç tellerine sıkı sıkı tutunurlar. Bit sirkeleri saçı yıkamakla kolayca temizlenmez. Bu nedenle kepekten kolayca ayırt edilebilir. Bir sirkeleri saç derisinin yanı sıra sakal, koltuk altı kılları ve kaşlarda da barınabilirler. Bitlenmenin artması durumu da bit sirkeleri kullanılan şapka, eşarp, atkı ve tarak gibi eşyalara tutunabilirler. Ancak burada gelişimleri pek mümkün değildir. Buna rağmen tedbir amaçlı tarak, yastık kılıfı, atkı, eşarp ve benzeri eşyaların sık sık hijyeni sağlanmalıdır.

Bitler Nasıl Oluşur?

Saçtaki biti temizlemenin yolları

Bitlerin, bit tükürükleri sayesinde oldukça hızlı bir şekilde çoğalmaları bu asalakların insan saçından arındırılmasını zorlaştıran bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortalama ömürleri 7 gün olan birler, çoğalma sayesinde insan saçında aylar boyunca yaşamlarını sürdürebilmektedir. İnsanların saçlarında yaşamlarını sürdüren bitlerin en büyükleri elbise bitleridir ve bu asalakların boyu 4 mm kadardır. 4 mm boy bu asalaklara görülme ve yok edilme olasılığını vermiştir. Kıl bitlerinde ise durum biraz daha farklıdır. Kıl bitlerinin boyu 1 mm kadardır ve bu yüzden görülme ihtimalleri oldukça düşüktür. İnsan başlarında yaşayan bitler, yumurtalarını daha çok başın ensedeki ve de kulak arkasındaki saçların arasına bırakmaktadırlar. Buradaki yumurtalar dışarıdan bakıldığında görülebilmektedir. Aynı zamanda bu yumurtaları olgunlaşması da yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Bu olgunlaşmanın sonunda yumurtalarından çıkan bitler, bu yolla sürekli çoğalarak uzun zaman insan saçlarında yaşamlarını sürdürürler.

Bit Nasıl Bulaşır?

Saçtaki biti temizlemenin yolları

Bitler yakın temas ile bulaşmaktadır. Kişilerin birbirine sarılması ve yaslanması gibi durumlarda bitler kolayca diğer bir kişiye bulaşabilir. Özellikle çocukların birbirleri ile oyun oynarken veya okul sıralarında yan yana otururken birbirlerine bit bulaştırmaları sıklıkla rastlanılan durumlardandır. Özellikle okul gibi toplu yaşam alanlarında kolayca bulaşabilen bitler, salgın oluşmasına neden olabilir. Bu durumlarda bitlenen çocuğunuzu 1-2 gün okula göndermemeli ve bit temizliğini yapmalısınız. Aksi halde sınıfta bitlenme problemi artacak ve bit temizliği zorlaşacaktır. Bitlerin bulaşmasını kolaylaştıran bir diğer unsur ise tarak, toka, atkı, şapka, eşarp ve hatta tüylü oyuncaklar bitlenin yayılmasına neden olan faktörlerdendir. Bu nedenle kişinin bitlenmesi durumunda kişisel bakım ürünlerinin hijyeni sağlanmalı ve toplu yaşam alanlarından uzaklaşmalıdır. Aynı zamanda okula yeni başlayan ve okul dönemindeki tüm çocukların saç dipleri sık sık kontrol edilmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum