Birleşik Arap Emirlikleri'nde Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Birleşik Arap Emirlikleri Arap Yarımadası'nda yer alan bir Ortadoğu ülkesidir. Ülke değerli merkezlere, tarihi ve turistik yerlere sahiptir. İşte, Birleşik Arap Emirlikleri'nin gezilecek görülecek yerleri...
Birleşik Arap Emirlikleri'nde Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Yarımadası'nın güneydoğu kısmında bulunan Ortadoğu'nun en stratejik ülkelerinden biridir. Suudi Arabista ve Umman Sultanlığı ile sınırı bulunan ülkenin yüzölçümü 83,600 kilometrekaredir.

9,5 milyona yaklaşan nüfusa sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri, tarihi ve turistik açıdan önemli yerleri ile tatilcilerin son dönemlerdeki en gözde bölgelerinden biridir.

Birleşik Arap Emirlikleri gezi rehberinizi oluşturmanıza yardımcı olabilmek adına ülkenin gezilecek noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

Burç Halife

Bu sembol yapı Dubai'nin dünyaca tanınmış ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin gezilecek noktalarındandır. 163 katlı ve 828 metre yüksekliğindeki Burç Halife bu rakamlarla yeryüzünün en yüksek gökdeleni olarak biliniyor. 2004 ve 2010 yılları arasında oluşturulan yapı, tam 344 bin metrekarelik alanı kapsıyor. 

burc-halife--001.jpg

ilk olarak 'Burç Dubai' adıyla anılan şöhretli yapının mimarları Adrian Smith, Marshall Strabala, George J. Efstathiou ve William F. Baker gibi isimler olmuştur. 1,2 milyar dolar gibi astronomik bir rakama inşa olunan Burç Halife, dünyanın en yüksek binasıdır. Otel, biznes merkezi, restoran gibi birçok farklı amaca hizmet etmektedir. Üstelik son teknoloji asansörlerle bu dev gökdelenin en üst kısmına çıkarak bölgeyi izleme fırsatı da buluyorsunuz.


Dubai Koyu

dubai-koyu-004.jpg

Med-Cezir oluşumlu bu koy, kentin merkezine doğru uzanmaktadır. Dubai'deki en dikkat çekici ve ferah bölgelerden biridir. Burası tuzlu su koyudur ve kentin içerisine 14 kilometre girip Ras El Hur isimli Doğal Yaşamı Koruma Sahası'nda sona ermektedir. Şehrin yegane limanı olması Dubai Koyu'nun ticari önemini artırmıştır. Ayrıca koy Yüzen Köprü, Maktum Köprüsü, Garhud Köprüsü, Şidega Tüneli ve İş Körfezi Geçişi gibi yapılara da ev sahipliği yapmaktadır. 


Şeyh Zayed Camii

seyh-zayed-camii.jpg

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de bulunan Şeyh Zayed Camii ülkenin eski başkanlarından Şeyh Zayed'in 2004'te vefatı üzerine inşa edilmiştir. Yusef Abdelki'nin tasarladığı İslami eser,  2007 yılında tamamlanarak hizmete sunulmuştur. 115 metre yüksekliğe sahip olan cami, tam 2 bin 412 metrekarelik alanıyla Dünya'daki en büyük camilerden biridir. İrili ufaklı 82 kubbeye sahip olan caminin 4 adet minaresi bulunuyor. Ülkeyi ziyaret eden devlet temsilcilerinin en önemli ziyaret alanlarından birine çevrilen Şeyh Zayed Camii Birleşik Arap Emirlikleri'nin turistik yerlerindendir.


Dubai Müzesi

dubai-muzesi.jpg

18. yüzyılın sonlarında inşa edilen tarihi El Fahidi Kalesi'nin tamir edilerek 1971 yılında müzeye çevrilmesiyle oluşturulmuş bir kurumdur. Burada kentin tarihi ve kültürel geçmişi ile ilgili önemli koleksiyonlar sunulmaktadır. El Fahidi Caddesi üzerinde yer alan kurumda MÖ 3. asıra ait eserler ile yanaşı bölgede yaşayan insanların kültürünü yansıtan unsurlar sergilenmektedir. Dubai Müzesi Birleşik Arap Emirlikleri gezi rehberinizde mutlaka bulunmalı.


Büyük Cami

buyuk-cami.jpg

Dubai'de yer alan mükemmel bir camidir. Dubai Müzesi yakınlarında bulunan Büyük Cami, kentte dini ve kültürel hayatın merkezi olarak kabul edilmektedir. Orijinal yapı, 1900 yılında inşa edilmiştir ve yıkıldıktan sonra 1998 yılında tekrardan oluşturulmuştur. Ali Bin Abi Taleb Caddesi'nde hizzmet veren Büyük Camii, deniz fenerini anımsatan 70 metrelik minaresiyle ünlüdür. Kente gelen Müslüman turistlerin ilgi odağı haline gelen yapıya Gayrimüslimler'in girmesine izin verilmemektedir. Onlar sadece bu harika yapıyı dışarıdan görerek fotoğraf çekebiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin tarihi yelerinden olan İslami yapı kesinlikle keşfedilmelidir.


Al Ain Ulusal Müzesi

al-ain-ulusal-muzesi.jpg

Abu Dabi Emirliği'ne bağlı Al Ain kentinde Doğu Kalesi (Sultan Kalesi) yakınında yer alan bir müzedir. Birleşik Arap Emirlikleri eski başkanı Şeyh Zayed Bin Sultan Al Nahyan tarafından yaptırılmıştır. Burada bilhassa Al Ain çevresindeki ülkenin etnografik ve arkeolojik açıdan önemli buluntuları sergilenmektedir. Müzede Hili Arkeoloji Parkı'nda aşkar olunan Tunç Çağı mezarlarından örnekler de sunuluyor. Al Ain Ulusal Müzesi Birleşik Arap Emirlikleri'nin turistik yerlerindendir.


Şeyh Zayed Sarayı Müzesi

seyh-zayed-sarayi-muzesi.jpg

Al Ain kentinde bulunan bir müzedir. Burası Birleşik Arap Emirlikleri Devleti'nin kurucusu Şeyh Zayed Bin Sultan Al Nahyan ve ailesinin sarayıdır. 1910 yılında inşa edilen saray, 1998'de müze olarak faaliyete geçmiştir. Saray müzesinin odaları ile beraber, sanat galerisi, meclis, toplantı salonları ve mahkeme ziyarete açıktır. Kurumda sadece Şeyh Zayed ve ailesine ait değil 1998'e kadar devlet başkanlığı görevini yürütenlerin de eşyaları sergilenmektedir. 


Dubai Dünya Ticaret Merkezi

dubai-dunya-ticaret-merkezi.jpg

Kentin Şeyh Zayed Caddesi üzerinde yer alan devasa bir biznes merkezidir. Dubai Şeyhi Raşid bin Said el Maktum'un emriyle oluşturulan bina çoğunlukla ticari maksatlara uygun olarak kullanılan meşhur bir komplekstir. 1978 yılından bu yana hizmet veren yapı, birçok ülkenin konsolosluk binasına, ünlü firmaların  ofislerine ev sahipliği yapmaktadır. Kentin sembol yapılarından biri haline gelen Dubai Dünya Ticaret Merkezi ihtişamı ve modern mimarisiyle Birleşik Arap Emirlikleri seyahatinizde görmek isteyeceğiniz yerlerdendir.


Kasr-el Hosn

kasr-el-hosn.jpg

Bu yapı başkent Abu Dabi'de bulunan tarihi bir kaledir. Şeyh Zayed Birinci Caddesi üzerinde yer alan kale, 1761 yılında savunma ve gözetleme amaçlı olarak inşa edilmiştir. Shakhbut bin Dhiyab Al Nahyan tarafından 1793'te genişletilen Kasr-el Hosn, 1966 yılına kadar ülke başkanlarının resmi ikametgahı oldu. Bu yıllarda kısmen halka açılan kalede halen kapsamlı arkeolojik araştırmalar sürmektedir. Kale 1976 ve 1983 yıllarında restore süreci yaşamıştır. Kale şu anda Birleşik Arap Emirlikleri'nin tarihi yerlerindendir.


Jumeirah Camii

jumeirah-camii-004.jpg

Dubai kentinin merkezinde Jumeirah Sahili yolu üzerinde bulunan kutsal yapı geleneksel Fatımi mimari usulüyle inşa edilmiştir. Şehre gelen Müslümanları en çok ziyaret ettiği dini yapılardan biridir. 1976 yılında yapılan Jumeirah Camii'ne Gayrimüslimler için de turlar düzenlenmektedir. Tüm ülkede en fazla fotoğraflanan cami olarak bilinen kutsal eser Dubai'nin önemli dini mekanlarındandır. Bu camiyi Birleşik Arap Emirlikleri gezi rehberinize mutlaka kaydedin ve harika görünüşünü mutlaka fotoğraflayın.


Emirates Kuleleri

emirates-kuleleri-001.jpg

Dubai merkezinde Şeyh Zayed Yolu üzerinde bulunan Emirates Ofis Kulesi ve Jumeirah Emirates Otel Kulesi'nden oluşan mükemmel bir komplekstir. 355 ve 309'ar metrelik yükseklikleri ile Dünya'nın en yüksek 50 yapısı içerisinde yer almayı başaran Emirates Kuleleri üst kısımlarından 45'er derecelik açıyla kesilmiş bir görüntü vermektedir. Gölleri, şelaleri, bahçeleri ile tam 570 bin metrekarelik alanı kapsayan kuleler Dubai'nin en fazla ilgi gören modern yapılarındandır.


Safa Park

safa-park.jpg

Ülkenin Dubai kentinde bulunan muhteşem bir kentsel parktır. Al Hadiqa Caddesi üzerinde yer alan park tam 64 hektarlık alana 1975 yılında kurulmuştur. 1984 yılında genişletilen park 1989 ve 1992 yıllarında daha da geliştirildi. Parkta 3 yapay göl vardır ve burada 200'e yakın kuş türü yaşamaktadır. 17 bin civarında ağacın yanı sıra birçok çiçek türüne ev sahipliği yapan Safa Park dört girişlidir. Dubai'nin her geçen gün gelişmesi sonucunda yüksek binalar parka biraz daha yaklaşmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.