Birinci Dünya ve İkinci Dünya Arası Dünyada Meydana Gelen Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler

Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı dünyanın düzenini büyük ölçüde değiştiren iki büyük savaştır. Peki, bu iki dünya savaşı arasında dünyada meydana gelen siyasi ve ekonomik gelişmeler nelerdir?
Birinci Dünya ve İkinci Dünya Arası Dünyada Meydana Gelen Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler

Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı, dünya genelinde yaşanan birtakım değişimlerin ve gelişmelerin yaşandığı dönemdir. Bu dönemde dünyada meydana gelen siyasi ve ekonomik gelişmeler, bazı ülkeler için zor zamanların yaşanmasına neden oldu, İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için ise dünyada yeni bir güç olmalarına yaradı.

Birinci Dünya Savaşı’nın sonu, İkinci Dünya Savaşı’nın başı olarak adlandırılan “İki savaş arası dönem” ya da “dünya savaşları arası dönem” olarak adlandırılır. Bu dönemde dünyada meydana gelen birçok siyasi ve ekonomik gelişmeler bulunmaktadır. 1918 ile 1939 yılları arasında yani 20 yıllık bu zaman zarfı içerisinde siyasi haritaların yeniden belirlenmesi, güçsüz ülkelerin zor şartlar altına girmesi gibi bir dizi olayların yaşanmasına neden oldu.

İki Dünya Savaşı Arasında Dünyada Meydana Gelen Ekonomik Değişimler

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte yapılan antlaşmalar ve yeniden şekillendirilmek istenen Ortadoğu bölgesi ile birlikte ekonomik dengeler de değiştirilmek istendi. Avrupa, Kuzey Amerika ve Doğu Bloku ülkelerinde ekonomik gelişmelerin yaşandığı bu dönemde savaş ekonomisinin ağırlıklı olduğu görülmektedir.

İki dünya savaşı arasında ekonomik anlamda ağır darbeler alan İngiltere, kanayan bir ülke haline geldi ve bu durumun düzeltilebilmesi ve ülkenin yeniden ayaklandırılması için Amerika’dan borç alındı. Savaşın sona ermesinden sonra Amerika’dan alınan borçla yeniden altın standardında kurulan Pound, İngilizlerin ihracatta kan kaybı yaşamasına neden oldu. Daha az ihracat olmasının karşısında daha fazla altının dışa aktarılması, İngiltere’nin yeniden borçlanmasına neden oldu.

Birinci Dünya ve İkinci Dünya Arasında Almanya

Aynı dönemde Amerika ile tazminat sorunu yaşayan Almanya da büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu durumu düzeltmek için para basmayı deneyen Almanya, bu girişiminde başarılı olamadı. Hem Amerika’nın bu parayı kabul etmemesi hem de Almanya’da başlayan hiperenflasyon ülkenin iyice içinden çıkılamaz bir hale gelmesine neden oldu. Savaşın bitmesinden sonra en çok kazanan ülke olan Amerika, Almanya üzerindeki nüfuzunu arttırmak için 1924 yılında Amerika öncülüğünde “Dawes Planı” devreye girdi. Bu planın amacı, Amerika’nın desteği ile Almanya’nın yeniden güç kazanması idi. Ancak buna karşın Almanya, tazminatını daha sonra Amerika’ya ödeyecekti.

Birinci Dünya ve İkinci Dünya Arasında Amerika

İki savaş arasındaki dönem, tüm dünya genelinde ekonomik ve siyasi gelişmelerin yaşandığı dönem olarak tarihe geçti. Her ne kadar Amerika, dünya genelinde güç dengeleri üstünlüğünde başarılı olsa da onların da borsaları dibe vurma sorunu ile karşı karşıya kaldı. New York Borsası, 1928’in başından 1929 yılının Ekim ayının başına kadar olan süreçte gittikçe yükselmeye devam ediyordu. Tarihler 3 Ekim 1929’u gösterdiğinde işler tersine döndü ve New York Borsası’nda duraklama zamanı başlamıştı. Bu durum büyük holdinglerin hisse senetlerinin düşmesine neden oldu. 21 Ekim gününe gelindiğinde ise yabancı yatırımcıların kâğıt paralarını ellerinden çıkartmasıyla birlikte daha da kötü bir hale geldi ve 24 Ekim 1924 yılında günümüzde de “Kara Perşembe” olarak adlandırılan tarihte New York Borsası durdu.

Birinci Dünya ve İkinci Dünya Arasında SSCB

Dünyada siyasi ve ekonomik gelişmeler devam ederken SSCB tarafında da bazı değişimler yaşanmaya başladı. İki dünya savaşı arasında SSCB, ilk beş yıllık “Kalkınma Planı”nı devreye soktu ve böylelikle sanayide büyük yatırımların hızla gerçekleştirilmesini ön görmenin yanı sıra tarımda zengin köylülerin (kulakların) ağırlığına son verecek kooperatifleştirme hareketi hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ön görülüyordu.

Birinci Dünya ve İkinci Dünya Arasında Dünya

  1. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra sanayide kullanılan petrol ve elektrik günlük hayata girdi.
  2. Avrupa’da kara ve demiryolları kolaylaştırıldı.
  3. Taşıt yapımında seri üretim yaygınlaştı.
  4. Kıtalar arası ulaşımda gemiciliğin yanında havacılık sektörü gelişti.
  5. Şehircilik ve mimaride gelişmeler yaşandı.
  6. Yüksek binalar, geniş düzenli caddeler ve yeşil alanları ile büyük şehir projeleri tasarlandı.

ABD'de New York'ta 1931'de tamamlanan "Empire State Building" ile beraber gökdelenlerin sayısında artış görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.