Bir Zamanların Amigoları

Bir zamanlar Türk futbolunu büyüleyen başta Amigo Orhan olmak üzere birçok amigo, tribünlere hüküm edişleriyle, şovlarıyla diğer takımları, taraftarları ve yönetimi büyülüyordu.
Bir Zamanların Amigoları

Türkiye’de futbol ilk çıktığı günden bugüne büyük bir tutkuyla ve merakla takip edildi. Her takım için ortaya çıkan taraftar grupları statları tıklım tıklım dolduruyordu. Günümüzden kesinlikle daha iyi bir taraftarlık anlayışının barındırıldığı o yıllarda eksik bir şey vardı. Amigolar… Takımlarla taraftarlar arasındaki etkileşimi sağlayan amigolar, 1960’lı yıllarda ortaya çıktı. Akıllarına kazıdıkları birbirinden güzel küfürsüz besteleriyle, manileriyle tribünlerin statları inletmesini sağlayan amigoların kendilerine özgü tribün şovları da o yıllarda görülmeye değerdi. Hatta öyle ki neredeyse birçok maç amigosu olan taraftarların gölgesinde ezilmişti. Ve en önemlisi de bu amigolar İstanbul takımlarında değil Anadolu takımlarındaydı. Samsunspor, Bursaspor, Giresunspor ve Sivasspor takımlarının taraftar grupları o yıllardaki amigolarıyla Türk sporuna damga vurdu.  

 

amigo-orhan-001.jpg

İlk Transfer Teklifi Amigo Orhan'a 

Dilinde beste, elinde bayrak, sahaya arkasını dönmüş avazı çıkana kadar taraftara marş söyleterek coşturanlardır amigolar. Takımlarının başarılarındaki gizli mimarlar. Bu mimarlar arasında Amigo Orhan, Amigo Yılmaz ve Amigo Adnan, Lazigo Yılmaz başı çekiyor. Bu amigoların yaptıkları kısa sürede tüm takımları ve sporseverleri sardı. Ülke futbolunun odak noktası haline gelen bu isimleri, özellikle İstanbul takımları bir futbolcu gibi transfer etmek istediler. Bu transfer girişimlerinden ilki Fenerbahçe’den geldi. Türkiye’nin o yıllardaki en büyük amigosu olarak Eskişehirli Amigo Orhan gösteriliyordu. Türkiye Kupası’nda karşılaşan Fenerbahçe-Eskişehir maçında Fenerbahçe yönetimi, Amigo Orhan’ın tribün şovlarından, tribünleri coşturuşundan hatta Eskişehirli oyuncuları son dakikaya kadar nasıl koşturduğundan çok etkilenmişti. Bunun üzerine bir futbolcu transferinden daha pahalı bir ücretle Fenerbahçe, Amigo Orhan’ın kapısı çaldı. Ancak Orhan’ın yüreğinin sesini dinledi Eskişehirspor’da kaldı. Daha sonralarda diğer takımlardan daha yüksek ücretlerle kapısı tekrardan çalınsa Orhan takımını bırakmadı.

 

amigo-adnan.jpg

Amigo Adnan Transferi

Bu transfer girişimleri sadece İstanbul’u değil tüm ülkeyi sarmıştı. Teklif edilen paraları duyunca bunu ticari bir iş gibi görerek amigoluk yapmaya çalışanlar oldu ama başaramadılar. Diğer yandan kendini amigoluğa adamış isimler arasında transfer edilenler olmuşu. Bunun en önemlisi ise Giresunsporlu Amigo Adnan’ın Samsunspor’a transferiydi.1967 senesinde ligde karşı karşıya gelen Giresunspor- Samsunspor maçında Amigo Adnan, Giresun tribünlerini 90 dakika boyunca oturtmadan son ses takımını destekletmişti. Küfürsüz birbirinden güzel besteleri ve manileriyle adeta rakip takım oyuncularından yönetimine kadar herkesi büyülemişti. Ara ara maçın kısa bir duraksamasında futbolcuların bile büyük bir şaşkınlık ve hayranlıkla izlediği Amigo Adnan, bu maçtan sonra yüksek bir ücretle Samsunspor’a transfer oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.