Bir Fotoğraf Onlarca Hikâye

Her fotoğrafın mutlaka bir hikâyesi vardır. Dünyaca ünlü, ardında bir çok yaşam hikâyesi barındıran, Mccurry'in, yeşil gözlü, Afgan kızını fotoğrafını anlatacağız.
Bir Fotoğraf Onlarca Hikâye

Steve Mccrury'in Afgan kızı fotoğrafı, binlerce sayfalık bir kitabın anlatamadığı şeyleri bizlere anlatıyor. Evet fotoğraflar yeri geldiğinde en etkili anlatım araçlarıdır. Görsel iletişimin bu kadar ön plana çıktığı günümüzde insanlar yaptıkları şeyleri yazmaktan ziyade fotoğraflamayı tercih ediyorlar. Böylece anlatmak istediklerini sadece bir fotoğrafla anlatabiliyorlar.

Dünyaca Ünlü Afgan Kızı Fotoğrafı

1972 doğumlu olan Şarbat Gula National Geographic dergisine 1985 yılında kapak olduktan sonra geniş kitlelerce tanınan Peştun  kökenli bir Afgandır. Fotoğrafı çeken Steve Mccury bu fotoğraf sayesinde dünyanın en tanınmış fotoğrafçılar listesine adını yazdırmıştır. Peki bu fotoğrafı bu kadar değerli kılan, yeşil gözlü Afgan kızın fotoğrafı olarak bildiğimiz bu fotoğrafın ölümsüz olmasına neden olan neydi?

Bu Fotoğraf Neden Bu Kadar Etkili

Mccuryy  Eline geçen fırsatı iyi kullanmıştı normalde Afgan kızı fotoğraflarını çekmek kolay değildir. Bir Mülteci kampında çekilen bu fotoğraf dünyaca ünlü fotoğraflardan bir tanesidir.

 Bu fotoğraf Sovyet Birliği ve Afganistan savaşı sırasında öksüz kalan bir kızın fotoğrafıydı. Pakistan’daki mülteci kampında yokluk içinde mücadele eden, daha 13 yaşında olan bir o kadar da tavırlarıyla olgun  bir çocuğun fotoğrafı olması nedeniyle bu kadar değerli olmuştur. Gözlerinin rengi, bakışlarındaki anlam Afganistan’da ki yaşanılan yoksullukları o kadar güzel dile getiriyor.İşte bu fotoğrafa bakanlar, Afganistan’da yaşayanların ne denli zorluk içinde hayat sürdüklerini anlıyorlar.

Aranılan Kadın Şarbat Gula

Mccurry, Adını Afgan kızı koyduğu, Şarbat Gula’ı yıllar boyunca aradı ancak izine ulaşamadı. 2001 Afganistan’da Taliban rejiminin yılmasından sonra Afganistan’a giden  Mccurry, Afgan kızına ulaşamadı. 2002 yılında National Geeograpic ekibiyle tekrardan Afganistan’a giden Ünlü fotoğrafçı, nihayetinde "Afgan kızı" diyerek aradığı gerçek adı; Şarbat Gula olan yeşil gözlü kızı buldu. Zorluklar içinde Şarbat Gula’nın belgeselini ve fotoğrafını tekrardan çekti.

Oldukça değişen Afgan kızında değişmeyen tek şey bakışlar

şarbat gula

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.