Bingöl’ün En Meşhur Yemekleri

Birbirinden doğal güzelliklere sahip olan Bingöl’ün birbirinden güzel lezzetleriyle sizleri buluşturacağız. Bingöl’e geldiğiniz zaman tatmadan gitmemenizi önereceğimiz yiyecekler;
Bingöl’ün En Meşhur Yemekleri

Bingöl Doğu Anadolu’nun bir ilidir. Diğer Adı Çewlik olan bu ilin birbirinden güzel lezzetleri vardır. Yazları kısa ve kış ayı uzun olan Bingöl’de kışın, yazın kurutulan sebze ve buğday ağırlıklı yiyecekler tüketilmektedir. Hayvansal gıdaların da fazla olduğu bu şehrimizde yemeklerin çoğu yoğurtlu ve tereyağlıdır.

Gömme

gömme

Yazın yenilmesi ağır olan kış mevsiminde yoğunluklu olarak yapılan bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemelere göre adı değişiklik gösterir. Asıl gömme kilin altında topraktan yapılmış bir sacın altında pişirilir. Bazen de iki sacın arasında üzerine közlü ateşler konularak pişirilir. Hamuru; mayasız olur, sadece un ve su ile hazırlanıyor. Ocağın büyüklüğüne ve kalınlığına göre yuvarlaklığı şekillenir. Temizlenen kızgın ocağa konulur. Üzeri sac ile kapatılır ve ateşle örtünür ve pişirilmeye bırakılır. Piştikten sonra bir kenara alınır ve soğuması beklenir. Sonrasında içi oyulur ve doğranır. Üzerine ayranlı sarımsak ve tereyağ dökülür. İsteğe bağlı olarak pekmez suyu da dökülebilir.

Ayran Çorbası

ayran çorbası

Geniş bir tencerede yapılan ayran aşı çorbası yaz aylarında soğuk bir şekilde kışın ise sıcak bir şekilde tüketiliyor. Bu yöreye ait özel otların katılmasıyla birlikte güzel bir lezzet veriyor.

Mastuva

mastuva

Bulgur ayıklanıp bir tencereye konulur ve kaynadıktan sonra üzerine dökülen ayran ile karıştırılır. Sürekli bir şekilde tahta kaşık ile karıştırılır. Karıştırma sonucu katı hale gelir.

Tutmaç Çorbası

tutmaç çorbası

Un, tuz ve su ile yoğrulan hamur yufka gibi açılır ve kesilir. Çatılarda, damlarda yapılır genelde serilir ve kuruması beklenir. Kısa bir sürede kurur. Yaz aylarında yapılana tutmaçlar kış aylarında tüketilir. Yörede bu çorba için özel yapılan yoğurdun başka bir çeşidi olan süzme ile yapılması daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca Bingöl’de Punk adı verilen ve çeşitli adları olan naneye benzer bir bitki de bu çorbaya güzel bir tat veriyor.

Sorina Pel

sorina pel

Pişirilip hazırlanan yufkalar iç içe konularak dürüm haline getirilir ve bir tahta üzerinde kesilir. Kesilen parçalar sıkı sıkıya dizilir. Dövülen sarımsaklı yoğurt ekmeğe dökülür ve üzerine kızartılmış tereyağı dökülür.

Dut Kavurması

dut

Bingöl’de dut ağaçları bir hayli fazladır. Yürüdüğünüz her kaldırımda dut ağaçları mevcuttur. Dutu meşhur olan Bingöl’de kuru duttan yapılan hoşaf ve kavurma da oldukça meşhurdur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum