Bingöl Hakkında Bilmedikleriniz

Doğu Anadolu Bölgemizin tarihi ve doğal güzelliklere sahip ili Bingöl hakkında bilmediğiniz birçok şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Bingöl Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 8.253 km2

Nüfusu: 266.019

İl Trafik No: 12

Alan Kodu: 426

 

bingol-manarasi.jpg

Bingöl’ün İlçeleri; Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere, Yedisu olmak üzere 7 adettir.

 

Bingöl Hakkında Bilmedikleriniz

 

  • Bingöl ülkemizdeki en eski yerleşim sahalarından biridir. Bölgedeki mağaralarda yapılan araştırmalar bunu ispatlamıştır.

 

  • Bingöl bölgesinde ilk hüküm süren topluluk MÖ 3000’li yıllarda Orta Asya’dan gelen Oğuzlar olmuştur. Yalnız bölge sürekli el değiştirerek günümüze ulaşmıştır.

sebeterias-kalesi-001.jpeg

 

  • Bingöl ve çevresinde sırasıyla Hurriler, Kimmerler, Asurlular, İskitler, Medler, Persler, Büyük İskender hakim oldu.

 

  • İskender’in Krallığı parçalanınca bölge Roma İmparatorluğu’na geçti. Sonra Bizans toprağı olan Bingöl ilerleyen zamanlarda İslam ordularının saldırıları sonucunda alınsa da Bizans yeniden bölgede otorite sağlamıştır.

yuzen-ada-001.jpg

 

  • 1071 yılından sonra bölgeye Selçukluların gelişiyle hakimiyet yeniden el değiştirdi. Ardından Saltuklular, Danişmentliler, Timur Devleti ve nihayet Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı Devleti’ne katılmıştır.

 

  • Bağımsız Türk Cumhuriyeti kurulduktan sonra ise 1936 yılında Bingöl il statüsü kazanmıştır. Bölgede birkaç tarihi yapı ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bingöl'ün eski adları 'Çevlik ve Çapakçur'dur. 

 

 

  • Bingöl’ün ekonomik faaliyetleri hayli sınırlıdır. Bölgede en çok yapılan ekonomik faaliyet havyacılık olarak göze çarpmaktadır. Bazı alanlarda tarım ve orman ürünleri sanayisi üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

hayvancilik-004.jpg

 

  • Sığır keçi ve koyun bölgede yaygın olarak beslenir. Bingöl çevresinde daha çok buğday, arpa, çavdar gibi tahıllar yetişmektedir. Baklagiller, şeker pancarı, kavun, armut, üzüm de yetiştirilmektedir.

 

  • Bingöl birçok Doğu Anadolu Bölgesi ilimiz gibi sanayi bakımından gelişmemiş bir merkezimizdir. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum