Cimer - Bimer Şikayet Başvurusu Nasıl Yapılır?

BİMER, son 5 yılda milyonlarca kişinin sorununu çözmüştür. Hükümet yetkililerine ulaşmanın en kolay yolu BİMER'e şikayet yazma ve sorgulama
Cimer - Bimer Şikayet Başvurusu Nasıl Yapılır?

BİMER Nedir?

BİMER web sayfası üzerinden kullanılan bir sistem olduğundan, dünyanın en uzak yerinden bile yapılan başvurular ilgili kuruluşlarına en kısa zamanda iletilmektedir. Bu başvurular Başbakanlık'tan takip edilmektedir.


BİMER'e Kimler, Nasıl Başvuru Yapabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve Türkiye'de yaşayan yabancılar; telefon, internet, şahsen, mektup veya faks ile BİMER'e başvuru yapabilir. 


BİMER Hangi Kanun Maddelerine Dayanarak İşlem Yapmaktadır?

BİMER, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak hayata geçirilen bir halkla ilişkiler uygulamasıdır. BİMER, vatandaşlar ile devlet arasındaki bilgileri açık tutarak, başvuruların her zaman her yerden yapılabilmesini mümkün kılmaktadır.


E-Devlet'ten BİMER Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Devlet sistemi ile bir çok işlemin yanı sıra Bimer Başvurusu'da yapılmaktadır. BİMER başvurusu yapmak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/arama?aranan=bimer+başvuru web sitesini kullanmaları gerekmektedir. 

e-devlet-bimer-basvuru.jpg


BİMER'e İnternetten Başvuru Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnternet başvurusu yaparken kimlik doğrulaması gerektiğinden dolayı, T.C. Kimlik Numarası, ad-soyad, anne kızlık soyadı ve cep telefonunun doğru yazılması gerekmektedir. Cep telefonuna gelen doğrulama kodu ile başvuru ekranına giriş yapabilirsiniz. 

bimer başvuru


BİMER'e Mektupla Başvuru Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Başvuru sahipleri, Halkla İlişkiler Bürolarına mektupla müracaat edebilmektedirler. Mektupla başvururken Ad-soyad, veya ikametgah adresi, telefon ve imza ile birlikte başvuru yapabilmektedirler.


BİMER Başvuruları Nasıl İptal Edilebilir?

Daha önce yapmış olduğunuz başvurunuzu iptal etmek için yeniden BİMER'e başvuru yaparak başvuru sayınızı belirtmeniz ve iptal talebinizi iletmeniz gerekmektedir. Ayrıca telefonla (150'yi arayarak) yetkili personele durumunuzu iza ederek başvurunuzun iptalini isteyebilirsiniz.

bimer başvuru


BİMER Başvuruları Ne Zaman Sonuçlanmaktadır?

Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri konusunda yetkili yerlere yaptıkları başvuruların sonucu 30 gün sürmektedir. Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılan başvuruların ise sonucu 15 iş gün içinde belli olacağı söylenmektedir.


BİMER Başvurularının Durumu Nasıl Takip Edilebilir?

Başvuru tamamlandıktan sonra, başvuruya sistem tarafından bir BİMER Sayısı verilir. Bu sayının altında bulunan "başvuruma git" tercihi başvuranı "başvuru sorgulama" ekranına yönlendirmektedir. Bunun dışında ilk kayıt sırasında istenilen bilgilerin sisteme girildikten sonra da "başvuru sorgulama" sayfasına gidebilirsiniz.

bimer başvuru


BİMER'e Yapılan Önceki Başvurularla İlgili Nasıl Bilgi Alınabilir?

Başvuru Sorgulama sayfasında daha önce yapılan başvurularla ilgili bilgiler de verilmektedir. Sayfada yer alan başvuru tarihi ve sayıları tercih edildiğinde istenilen başvurudaki bilgilere erişilebilmektedir.

 BİMER başvuru


BİMER Başvurusuna Belirtilen Süre Zarfında Cevap Verilmediğinde Ne Yapılabilir?

BİMER'e yapılan başvurularda yasal işlem süresi 3071 Sayılı Dilekçe Hakkı Kanununa göre 30 gün, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre ise bu süre 15 gündür. Yapılan başvurulara belirtilen süre içerisinde cevap verilmediğinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulabilmektedir.


ALO 150 ile Başvuru Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

150 arandığında BİMER personeli tarafından alınacak ilk bilgiler, T.C. Kimlik Numarası ve Anne Kızlık Soyadının ilk ve son harfleridir. Bunların doğru olarak kontrol edildikten sonra kimlik ve adres bilgileri MERNİS sisteminden otomatik olarak ekrana düşecektir. 


ALO 150 BİMER Çağrı Merkezi Hattı Nasıl Ücretlendirilir?

Alo 150 BİMER hattı acil aramalar kapsamında olmadığından dolayı ücretlendirilmektedir. Hem sabit hatlardan hem de cep telefonlarından 150'yi aramak sabit bir telefon hattını aramakla hemen hemen aynı ücrete denk gelmektedir.


Bilgi Edinme ile Dilekçe Hakkı Arasındaki Fark Nedir?

24.04.2004 tarihinde yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nda, demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun, kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir. Türk vatandaşları Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun aracılığıyla kendileri veya kamuyla ilgili dilek ve şikayetlerini yetkili makamlara bildirebilmektedir.


Hangi Kurumlara Bilgi Edinmede Talebinde Bulunulabilir?

Bilgi Edinme Kanunu, kamu kuruş ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanmaktadır. Ayrıca Merkezi idari kapsamındaki kamu idareleri ile bunların bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlarının, köyler hariç olmak üzere mahalli idareler ve bunların bağlı ve ilgili kuruluşları ile birlik veya şirketlerinin, T.C. Merkez Bankası, İMKB ve üniversiteler de dahil olmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz olarak enstitü, teşebbüs ve teşekkül adlarla kurulmuş olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanmaktadır.


BİMER'e Başvuru Yaparken Formdaki Tüm Bilgileri Doldurmak Zorunlu mu?

BİMER'e başvuru yaparken öncelikle e-posta ve T.C. kimlik numarası bilgilerinizin mevcut sistemde doğrulanması ve bu doğrulamadan sonra telefon numaranızın ve adresinizin yanında başvuru yaptığınız il, ilçe, cinsiyet ve eğitim durumu bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Doldurmadığınız takdirde başvurunuz iptal edilecektir.


BİMER'e Başvuru Yaparken Kimlik Bilgilerimi Gizleyebilir miyim?

Başvuru yaparken ihbar butonunu seçtikten sonra "Kimlik bilgilerimin, saklı tutulmasını talep ediyorum" kutucuğunu işaretlediğinizde, kimlik bilgileriniz BİMER yetkilileri tarafından görülebilecek, ancak evrakınızın iletildiği kurum tarafından görülmeyecektir. Başvuru sahibi sistem tarafından kendisine verilen başvuru numarasını bildirerek "Alo 150" hattından veya www.bimer.gov.tr web sitesinden başvurunun durumunu öğrenebilecektir.

NeOldu.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
35 Yorum