Bilim İnsanları Akciğerlerin Kan Ürettiğini Keşfettiler

Bilim insanları solunum organı olarak bildiğimiz akciğerlerimizin bir de kan hücresi ürettiğini keşfettiler.
Bilim İnsanları Akciğerlerin Kan Ürettiğini Keşfettiler

Bu zamana kadar tıp dünyası erişkin bir insanda kan üretimini, sadece kemik iliğine yüklenmiş bir görev olarak biliyordu. San Francisco’da ki bilim insanları uzun zamandır yaptıkları araştırma sonucunda, akciğerlerin solunum yapmamıza ek olarak kök kan hücrelerin üretiminden de sorumlu olduklarını ortaya çıkardılar.

Bilim insanları, bir grup fare üzerinde çalışma yaparak, ciğerlerini inceledi. Bu inceleme sonunda, farelerin akciğerlerinde kanamaları durduran ve pıhtılaşma için gerekli olan trombositlerin yarısından fazlasını ürettiğini buldular. Süreç sırasında, fare ciğerlerinin, saatte yaklaşık 10 milyon kan trombositi yaptığını keşfettiler. Bu bir fare vücudunun içerdiği toplam kan trombositlerinin yarısından fazla. Başka bir sürpriz bulgu da, kemik iliğinin kök hücreleri tükendiğinde, kan üretimini geri yükleyebilen kan kök hücrelerinin önceden bilinmeyen bir havuzunun akciğerlerde olduğuydu.

Bulgular, düşük trombositopeni şeklinde milyonlarca insanın maruz kaldığı ve kontrolsüz kanama riskini artıran hastalıkların da anlaşılması açısından oldukça önemli bir gelişme. Öte yandan bulgular akciğerlerde bulunan kan kök hücrelerinin, akciğer nakillerinin alıcılarını nasıl etkileyebileceği konusunda da akıllara bazı soruları getiriyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.