Bilgöl'ün Meşhur Lezzetleri

Doğu Anadolu'nun mutfağı zengin illerinden Bingöl mutfağının eşsiz lezzetlerini sizler için araştırdık.
Bilgöl'ün Meşhur Lezzetleri

Döğme Çorbası

Bingöl mutfağının en meşhur çorbası Döğme Çorbası olarak adlandırılan yemektir. Döğme olarak adlandırılan aşurelik buğday, nohut, kuzu eti, çeşitli sebze ve baharatlarla hazırlanan bu büyüleyici tadı kesinlikle deneyin. Yörede herkesin beğenerek tükettiği bu çorbaya bayılacaksınız.

dogme-corbasi-001.jpg

 

Ayran Aşı

Yoğurt, aşurelik buğday, yumurta, nohut ve yabani nanenin harmanlanmasıyla elde edilen bu yemek kesinlikle tadılması gereken bir lezzettir. Birçok yörede rastladığımız bu tadı bir de Bingöl'de denemenizi tavsiye ederiz.

ayran-asi-001.jpg

 

Keldoş

Yörenin en sevilen lezzetlerinden biri de Keldoş yemeğidir. Farklı bir tat denemek isteyenler için Keldoş’u kesinlikle tavsiye ediyoruz. Un, yağ, ince bulgur, yoğurt, sarımsak, tereyağı gibi malzemelerin kullanılmasıyla yapılmaktadır. Yöreye has bir lezzettir.

keldos-001.jpg

 

Etli Patates Diblesi

Belki de Bingöl yöresinin en meşhur yemeğinden söz ediyoruz çünkü Etli Patates Diblesi misafir ağırlamak isteyenlerin en çok tercih ettiği yemek. Ayrıca özel günlerin de vazgeçilmez tatlarından birisi. Kuşbaşı et, patates, acı yeşilbiber, domates ve çeşitli baharatlarla hazırlanır. Son derece enfes bir yemektir.

etli-patates-diblesi.jpg

 

Sorina Pel

Bu yemek ilk bakışta tatlıyı andırabiliyor. Bingöl yöresine has lezzetlerden biri olan Sorina Pel; yufka, yoğurt, sarımsak, tereyağı ve tuz ile yapılır. Malzemeleri kolay temin edilse de yapımı biraz meşakatlidir. Yufkaların dürülerek şekil alması esasına dayanarak yapılmaktadır.

sorina-pel-001.jpeg

 

Dut Pekmezi

Dutların hasat edildiği günlerden sonra yere dökülen ve sapından kolayca ayrılan dutlar çuvallanarak şırasının çıkarılacağı yerlere götürülür. Bazı işlemlerin ardından kaynatılarak şişelere konur. Çok leziz bir pekmez çeşididir. Bölge insanının soğuk iklim şartlarına karşı en etkili dayanaklarından biri olarak gösterilmektedir. 

dut-pekmezi-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.