Beyaz Lazer Işığı Üretildi

Aralarında Türk bilim insanının da bulunduğu araştırma ekibi beyaz lazer ışını elde etti.
Beyaz Lazer Işığı Üretildi

ABD Arizona Devlet Üniversite’nde bu proje üzerine görevlendirilmiş ve aralarında Türk bilim insanı Sunay Türkdoğan’ın da bulunduğu araştırma ekibi dünyada ilk kez beyaz lazer ışını elde etti.

Bu buluşun gelecekte önemli teknolojik gelişmelere ışık tutacağını belirten uzmanlar beyaz lazer ışınının çok fazla alanda kullanılabileceğinin de altını çizdi. Evlerde bulunan ışık kaynaklarından tutun da televizyon ve monitör gibi teknolojik aletlerde de kullanılabilecek olan beyaz lazer ışını birçok gelişmenin de önünü açacak.

Li-Fi

Beyaz lazer ışını günümüzdeki ana akım aydınlatmasında kullanılan LED’lere oranla çok daha fazla tasarruflu. Ayrıca %70 daha fazla renk kalitesi sunuyor. Uzmanlar bu buluş ile ışık kaynağından internet anlamına gelen Li-Fi teknolojisini de geliştirmeyi amaçlıyor.

Beyaz lazer ışını yapısı

Birçok yerde kullanılabilecek beyaz lazer ışınları şimdilik sadece geliştirilme aşamasında. Kullanım alanlarına sokulması için öncelikle yayılabilmesi hedefleniyor. Günümüzde kullandığımız ışınlar dalga halinde yayılabiliyor ancak lazer ışınları tek bir odak üzerinde bulunduğu için ışını yaymak için de ekstra bir teknoloji gerekiyor.

Mühendisler geleceğe ışık tutan beyaz lazer ışınını ilk olarak yaymaya ve sonrasında pil ya da elektrik gücüyle çalışan aletlerin içerisine yerleştirebilmek için çalışmaya devam ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.