Hemen hemen her insanda görülen bir tür hastalık olan alerji, kişilerin neredeyse baş belası haline geldiği bilinmektedir. İnsanın hayatında karşısına çıkabilecek en kötü hastalıklardan bir tanesi olan besin alerjisi günümüzde sıkça rastlanan hastalıklar arasında yer alır. Bu durumun ardından insanların aklına gelen sorular ise şöyle, besin alerjisi tedavisi nedir? Besin alerjisi nedir? Besin alerjisine neden olan faktörler nelerdir? Besin alerjisi belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Besin Alerjisi Nedir?
Vücut tüketilen besini kabul etmeyerek, bağışıklık sisteminde reaksiyon oluşmasına neden olur. Bağışıklık sisteminde görülen reaksiyon kişiye göre değişmektedir. Besin alerjisi her kişide farklı besinlerde görülmektedir. Besin alerjisi her yaşta olabilir. Çocukluk döneminde ve yetişkin döneminde başlayabilir. Kişiler de çeşitli besin tüketimi sonrasında bağışıklık sisteminin verdiği tepki besin alerjisi olarak adlandırılmaktadır. Çocukluk döneminde en sık görülen besin alerjisi inek sütü olarak görülür. Genellikle yumurta, glüten, mayalı gıdalar, kabuklu besinler ve kabuklu deniz ürünlerine karşı besin alerjisi yaşanır. Çocukluk dönemi ve yetişkinlik döneminde ortaya çıkan besin alerjisi daha sonradan yok olabilir.
Besin alerjisi olmayan kişilerde daha sonraki dönemlerde bu durum gelişebilir. Bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Yaşanan besin alerjisi de her kişide farklı nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Aynı zamanda kişilerde farklı şekilde belirti vermektedir. Bazı kişilerde hafif durumlarda meydana gelirken bazı kişilerde ise şok ve krizlere neden olmaktadır. Bu nedenle besin alerjisi dikkate alınması gereken bir durumdur. Kötü sonuçlara neden olabilir.
Besin Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir?
- İnek sütü
- Yumurta
- Glüten
- Çilek
- Mayalı gıdalar
- Kabuklu besinler
- Kabuklu deniz ürünleri
Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Besin alerjisi her kişide her besinde farklı belirtiler vermektedir. Deride genellikle kaşıntı, döküntü, kuruluk ve kızarıklık gibi belirtiler görülmektedir. Deride görülen bu belirtiler, kurdeşen ve egzama gibi cilt hastalıklarına neden olmaktadır. Ağızda kaşıntı ve ödem gibi durumlar görülmektedir. Burun bölgesinde kaşıntı ve akıntı olarak belirtiler vermektedir. Aynı zamanda burunda kaşıntı sebebiyle sık sık hapşırmalar yaşanmaktadır. Bazı kişilerde ishal tam tersine kabızlık gibi durumlar yaşanmaktadır. Mide sorunlarına neden olan bu durum sebebiyle bağışıklık sisteminde sorunlar ve mide spazmları görülmektedir. Bazı belirtiler daha ağır yaşanmaktadır. Bu durum nefes darlığı, dolaşım bozukluğu, tansiyon düşüklüğü ve kalp atışlarında hızlanma yaşanarak belirti vermektedir.
- Deride kaşıntı
- Deride döküntü
- Deride kızarıklık
- Deride kuruluk
- Deride egzama
- Deride kurdeşen
- Ağızda kaşıntı
- Ağızda ödem
- Burun kaşıntısı
- Burun akıntısı
- Hapşırma
- Kabızlık
- İshal
- Tansiyon düşüklüğü
- Kalp atşında hızlanma
- Dolaşım bozukluğu
- Nefes darlığı
- Spazm
Besin Alerjisi Tedavisi
Besin alerjisi tedavisinde önemli olan kişinin hangi besine alerjisi olduğudur. Bu nedenle ilk olarak alerji testi yapılmaktadır. Alerji testi yapıldıktan sonra sonuçlara göre tedavi uygulanmaktadır. Bu testler kan testi olarak yapılmaktadır. Kan testinin yanı sıra prick testide yapılmaktadır. Prick tetsi küçük iğnelerle kol üzerine yapılan bir test yöntemidir. Genel olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi doktorun önerdiği zaman içinde ve doktorun önerdiği dozda kullanılmalıdır.
Önerilen İçerik;
►
NeOldu.com / Sosyal Fayda
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.