Belediye Başkan Aday Adayı Nasıl Olunur? Şartlar ve Başvuru Ücretleri

Belediye başkanı aday adayı ve belediye başkanı olmak için birçok kişi yerel seçimler başvuru yapmaktadır. Belediye başkanı adayı olmak için hangi şartlar gerekmektedir? Partilerin adaylık sürecindeki koşulları ve başvuru ücretleri ne kadardır?
Belediye Başkan Aday Adayı Nasıl Olunur? Şartlar ve Başvuru Ücretleri

Belediye başkanı aday adaylığı süreci, ülkemizde yerel seçimlerin yaklaştığı dönemlerde en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Birçok partiden binlerce vatandaş “belediye başkanlığı aday adaylığı” için yerel seçimler öncesinde başvurular yapmaktadır.

Belediye Başkanlığı aday adaylığı ile ilgili birçok merak edilen soru bulunmaktadır. Bu sorular;

  • Belediye başkanı adaylığı için herkes başvuru yapabilir mi?
  • Kimler belediye başkanı adaylığı sürecine başvuru yapabilir?
  • Hangi vatandaşların belediye başkanı aday adaylığı başvurusu kabul edilmez?
  • Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi belediye başkanlığı adaylık ücretleri ne kadar?

İşte, belediye başkanı aday adaylığı ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…


NOT: Gelecekteki Belediye Başkanlık Seçiminin tarihi 31 Mart 2019 olarak belirlenmiştir. Hazırladığımız belediye başkan aday adaylığı içeriği 2019 yerel seçimlerdeki şartları içerisinde barındırmaktadır.

belediye başkan aday adaylık seçimleri ve başvuruları


Belediye Başkanı Nasıl Olunur 2018?

Yerel seçimler adı altında il, ilçe ve beldelerde gerçekleştirilen seçimlerde en yüksek mevkide bulunan tüzel kişiye belediye başkanı denilmektedir. Bir kişinin, belediye başkanı olabilmesi için gerekli şartları tamamladıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seçimlere 30 gün kala başvurularını bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. 30 günlük süre işlemi sadece bağımsız belediye başkan adayları için geçerlidir.

Herhangi bir siyasi partiden aday olan kişiler ise parti seçimi gerçekleştirilmeden en geç 2 ay önce yapılması gereken ön seçimden 10 gün sonra bildirmesi gerekmektedir. Şartları yerine getiren ve en çok oyu alan kişi belediye başkanı seçilir.


Belediye Başkanı Adayı Olma Şartları Nelerdir?

Belediye başkanı aday adaylığı başvurusu yapmak ve belediye başkanı olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. İşte, belediye başkanı adayı olabilmek için başvuru yapan kişilerin uyması gereken şartlar…

  • Türkiye Cumhuriyeti (T.C) vatandaşı olmak.
  • 25 yaşını doldurmuş olmak.
  • En az 6 aylık bir süreyle aday olunan bölgede ikamet ediyor olmak.
  • Sicilde herhangi bir hüküm giyecek suç bulunmaması gerekmektedir.
  • Erkeklerin askerlik hizmetini tamamlamış veya muaf olması.
  • Adaylarda herhangi bir eğitim şartı aranmamaktır.
  • Adaylar arasında cinsiyet farklılığı gözetilmemektedir.
  • 1580 sayılı belediye kanununa göre 61,63,76,91 inci maddeleri gereğince görevden alınan belediye başkanları tekrar aynı göreve getirilememektedir.
  • Bir siyasi partiden aday olacak kişinin mutlaka partisinin gereklerini yerine getiren kriterlere sahip olması, partisi tarafından istenecektir.
  • Adaylıkların konulması ardından seçim ile birlikte en yüksek oyu alan aday, belediye başkanı olmak için yeterlidir.

Partilerin Belediye Başkanı Aday Adaylığı Başvuru Ücretleri 2018

Türkiye’de belediye başkanı adaylığı için partilere başvurular yapılmaktadır. Parti görevlileri de belediye başkanlığı aday adaylığı için başvuran kişiler arasından bir kişiyi seçmektedir. İşte, bu işleyiş içerisinde partilere belediye başkanı adaylık başvuru ücreti verilmektedir. Peki, hangi parti belediye başkanı aday adayı başvuru işlemlerinde ne kadar ücret almaktadır? İşte, partilerin belediye başkanı aday adaylığı başvuru ücretleri…

AK Parti Belediye Başkanı Adaylığı Başvuru Şartları ve Ücretleri 2018

Ak Parti’den belediye başkanlığı aday adaylığı başvurusu yapmak isteyen kişilerin son başvuru tarihi 1 Aralık 2018’dir. Bu tarihe kadar kişiler kamu görevlerinden istifa etmek zorundadır. Ak Parti’de aday adaylık başvuru süreci ise 12 Kasım 2018’de sonra erecek. Meclis üyeliği aday adaylığı için ise sonra tarih 3 Aralık 2018.

Ak Parti Belediye Başkanı Aday Adaylığı Ücretleri

ak parti belediye başkan adayları başvurusu

  • Büyükşehir Belediye Başkanlığı: 10 Bin TL
  • Nüfusu 100 Binden Fazla Olan İller: 5 Bin TL
  • Nüfusu 100 Binden Az Olan İller: 3 Bin TL
  • Nüfusu 200 Binden Az Olan İlçeler: 3 Bin TL
  • Nüfusu 50 Bin ile 200 Bin Arasında Olan İlçeler: 2 Bin 500 TL
  • Nüfusu 50 Binden Az Olan İlçeler: 500 TL
  • Belde Belediye Başkanları: 1000 TL

CHP Belediye Başkanı Aday Adaylığı Başvuru Ücreti 2018

chp belediye başkan adayları başvurusu

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 31 Mart 2018 belediye başkanlığı aday adaylık başvuru süreci açıklanmadı. Partinin resmi kaynaklarından açıklama yapılır yapılmaz, içeriğimizin bu bölümünde detayları bulabilirsiniz.


MHP Belediye Başkanı Aday Adaylığı Başvuru Ücretleri 2018

mhp belediye başkan adayları başvurusu

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 31 Mart 2018 belediye başkanlığı aday adaylık başvuru süreci açıklanmadı. Partinin resmi kaynaklarından açıklama yapılır yapılmaz, içeriğimizin bu bölümünde detayları bulabilirsiniz.


Önerilen İçerik: MİLLETVEKİLİ 'ADAY ADAYI' NASIL OLUNUR?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum