Bazı İnsanlar Palyaçolardan Neden Korkar?

Yapılan araştırmalara göre palyaçoların eskisi kadar insanlara komik gelmediği, aksine insanlara korkutucu geldiği ortaya çıkmış. Palyaçoların nasıl korku öğesine dönüştüğünü yazımızda açıklamaya çalıştık.
Bazı İnsanlar Palyaçolardan Neden Korkar?

Birçok kişi gerçek psikopatlardan mustariptir, bunlardan bir tanesi de palyaçolar korkusu. Tam bir fobi olmadan bile, herkes palyaçoların biraz korkutucu olduğunu kabul ediyor. Ama neden hiç merak ettiniz mi? Mantıksal olarak bir palyaço makyaj ve aptal giysiler giymiş olan bir insandır ve yine de herkesi hemen sürüncemede bırakmaya meylederler.

Boyalı Gülümse

Her zaman gülümseyişiyle ilgili doğal olmayan bir şey var. Bu kırmızı, boyalı gülüşün sahte olduğunu mantıklı olarak biliyoruz. Ancak makyajı giyen kişinin ne zaman gerçek duygu gösterdiğini söylemeyi daha da zorlaştırıyor. Bu sahte gülümseme, çoğu insanı rahatsız hissettiriyor. Toplumsal yaratıklar olarak birbirimizin duygusal ipuçlarını birbirleriyle etkileşime girmek, arkadaş olmak, hatta sadece küçük bir konuşma yapmak için okuyoruz. Hiçbir zaman bile olsa, gülümseyerek durmayan normal biriyle konuşmaya çalışmayı hayal edin.

Onlar Tahmin Edilemez Ve Güvenilmezler

Palyaçolar delidir ve ne yapacaklarından emin olamazsınız. Arkadaşlarının 20'sini küçücük bir arabaya yığıp gömleğinde bir çiçekten su püskürtebilir veya yüzüne bir turta atabilirlerdi. Bir palyaço,  normal davranış olarak kabul edilemeyecek şeyler yapıyor. İnsanlar günlük rutine sadık kaldıkları zaman gelişirler. Hayatları önceden tahmin edilemez, dengesiz veya güvensiz olduğunda zihinsel stres ve kaygı çekerler. Dolayısıyla bir palyaço ile etkileşim kurmanın korkutucu olabileceği oldukça aşikar.

Sheffield Üniversitesi'nden Dr. Penny Curtis, pediyatrik hastanenin duvarlarda palyaçoların birden fazla tabloya sahip olduğunu fark etti. O, palyaçoların bu görüntüleri hakkında nasıl hissettiklerini öğrenmek için hastanede kalan 4 ila 16 yaşlarındaki 250 çocuğu araştırmaya karar verdi. Çalışmasının sonuçları, palyaçoların bu çocukların büyük çoğunluğunu sürüngenleri, hatta palyaçolarla herhangi bir korku filmi izleyemeyecek kadar genç olanları verdiğini gösteriyor. Bu çalışmanın sonuçları, çocukların sadece onları " korkutucu ve bilinemeyen " olarak gördükleri sonucuna varıyor. Bir palyaço resmine bakmak, örneğin bir yavru kedi resmine bakmakla aynı şey değil. Çocuklar ve yetişkinler de bir yavru kedi resmini görebilir ve otomatik olarak bir kedi yavrusu hakkında fikir sahibi olurlar. Bir palyaço görüntüsü, palyaçoların gerçek olduğunu bilmemiz dışında neredeyse yabancı bir görüntüye bakmak gibi kategorize etmek zordur soyut bir yaratık gösterir.

Popüler Kültür

İnsanoğlunun iki korku vardır: Doğuştan gelen korku ve öğrenilen korku. Doğal korkuya bir örnek, yüksekliklerin korkusu olacaktır. Birçoğumuz, bir uçurumun kenarında dururken ya da uzun bir binayı ziyaret ederken ezici bir korku yaşıyoruz. Korku hayatta kalma içgüdülerimizin normal bir parçasıdır. Öğrenilen korkunç palyaçoların cinayet niyetine sahip olabileceğinden korkan mükemmel bir örnek, John Wayne Gacy olacaktır. Boş zamanlarında palyaço gibi giyinmiş seri katildi. Hikayesi daha önce yaşamamış olabilecek insanlarda kahramanlık korkusuna ilham veren, kabuslar için yakıt kaynağıydı. Suçlarını takip eden yıllarda, palyaçolar korku filmlerinde önemli karakterler haline geldi. Stephen King'in izleyerek IT veya Poltergeist palyaçolar çoğu insan korkar hale getirmek için yeterli olabilir.

2016'da, "katil palyaço" fenomeni, dünya genelindeki şehirlerde garip ve rahatsız edici şeyler yapan, ürpertici palyaçoların, giderek daha fazla video görüntüler paylaşılmaya başlandı. Bu paylaşımların çoğunda basitçe gezinip bir şaka yapmaya çalışıyorduysa da, hepsi cezai amaçlı olduğundan şüpheleniliyordu. Birçok kişi sevdiklerini potansiyel palyaço saldırılarına karşı korumaya çalışırken silahlı haldeydi. Sosyoloji ve psikolojide, bu, kitlesel bir histerinin bir örneğidir.

Artık Komik Değiller

Zaman içerisinde, güncel komedi, güncel olaylara ve kültürel lezzetin doğal bir gelişimine bağlı olarak değişti. Örneğin, bir muz kabuğuna düşen bir palyaçoyu görürsek ya da arkadaşlarına başlarına dev bir çekiçle vuranı, bu bir fiziksel ya da "çekingen" komedi örneği olurdu. Palyaçolarla olan rahatsızlığımız kısmen eğlenceli bulduklarımızdaki kültürel değişmelere bağlanabilir. Popülerlikleri sadece bir modadır ve toplum palyaçoları komik olmaktan çok, ürpertici olarak görmeye başladı. Çocuklar ve yetişkinler, komik olduklarını bulamadıkları bir şeye gülmeleri beklenirken kafaları karışabilir ve rahatsız olabilirler.

Freud'un Yırtıcı Teorisi

Dünyaca ünlü psikolog Sigmund Freud, 1919'da yayınlanan "The Uncanny" yayınında, aynı zamanda tanıdık ve henüz yabancı olan bir şeyden korktuğumuzu açıklıyor. Freud, kopmuş kafalı veya uzuvları olan bir insanın varsayımsal örneğini kullanarak derhal değişmeyen vücut parçalarına odaklanacağımızı söylüyor. Gerçek hayatta olan bir örnek, bir amputeyi gördüklerinde kaç çocuğun korktuğudur, çünkü o kişinin bacaklarının neden gittiğini anlayamazlar. Ayrıca birçok yetişkin, çeşitli nedenlerle üzgün veya rahatsız edici hale getirir. Harvard Üniversitesi'nden profesör Steven C. Schlozman palyaçolarla karşılaştırıldığında "esrarengiz" teoriyi irdeliyor. Bununla birlikte, bir palyaçonun vücut parçaları büyütülmüş veya abartılmış-dev ayakkabı, anormal derecede büyük dudaklar beyaz bir yüz üzerinde boyanmış ve büyük, kırmızı bir burun. Tıpkı ampute örnekleri gibi, insanlar diğer insanların farklarını benzerliklerden çok daha kolay fark eder. Bu da korku ve rahatsızlık yaratabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.