Basenji Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Eğer bir Basenji köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu yazımız tam da size göre! Basenji köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Basenji Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Basenji Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Basenji, eski Mısır mezarlarında ki duvar resimlerinde ve gravürlerde benzer türün resimleri olduğu söylenmektedir. Bu nedenle bir hayli eski bir ırk olduğuna inanılmaktadır. Beraberinde Basenji köpeği son derece ufak boyutlara sahip avlama ve koku duyusu son derece gelişmiş bir türdür. İlk olarak Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkmıştır. Günümüzde bir çok Afrika ülkesinde av köpeği olarak kullanılan bu tür sevimli, sadık ve tatlı kişiliği ile ailelerinde vazgeçilmez arkadaşı olmayı başarmıştır.

Bu köpek havlamayan köpek ünvanına sahiptir. Havlamasa bile kendine ait bir ses çıkartmakta olan sevimli dostumuz kedilere çok benzetilmektedir. Oldukça temiz olan Basenji köpeği tüyleri kirlendiğinde saatlerce kendini yalaması ile bilinmektedir. Tıpkı kediler gibi kendini temizlemek için pençelerini de kullanmaktadır. Ayrıca meraklı ve kendine güvenen bir tür olması harika bir dost olacaktır.

Basenji

Basenji  Köpek Kişiliği

Basenji çok kibar ve nazik kişiliği ile ön plana çıkmaktadır. Arkadaş canlısı kişiliği sahibine ve ailesine karşı her daim ilgili kılmaktadır. Koku alma duyusu ve görme eşiği gelişmiş olmasından dolayı avcılık yeteneği gelişmiştir. Ayrıca yabancılara karşı ilk aşamalarda son derece sakin tavırlar sergilemektedir. Ev ortamında yaşayabilen bu tür aile fertlerinden birine bağlanmaktadır. Bağımsız yapısı ile eğitimi oldukça zor olan bu tür mutlu olması için her daim meşgul edilmeyi beklemektedir.  Islanmaktan ve suya düşmekten nefret eden bu sevimli dostumuz yalnız bırakıldığında inanılmaz hızlı bir koşucu ve zıplayıcı olmaktadır. İlk kez köpek besleyecek bireyler için önerilmemektedir.

Basenji

Basenji Köpek Sağlık Durumu

Basenji köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 12 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Basenji köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Basenji köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Basenji

Basenji Köpek Bakımı

Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde her daim sağlıklı olması için düzenli bakım ihtiyacı gerekmektedir. Ayrıca formda ve sağlam kalması için günlük egzersiz yapılmalıdır. Köpeğinizin tüylerini düzenli olarak fırçalamanız gerekecektir. Beraberinde ağız sağlığının korunması için diş fırçalanması ve kulaklarının içinin haftalık silinmesi önemlidir. Ayrıca mikrop ve bakterilere karşı her daim hijyenik bir ortamda yaşamasına dikkat ediniz.

Basenji

Basenji Köpek Görünümü

Bu köpek yalnızca görünümü ile değil kişiliği ile de eşsizdir. Bir terrier gibi küçük ile orta büyüklüktedir. Son derece hafif ve ince kemikli yapıya sahip Basenji, asil bir duruşa sahiptir. Son derece uyanık olarak bilinen tür av gördüğünde bir hayli hızlı hareket etmektedir. Kulaklarını sıktığında anlında oluşan kırışıklıklar ile son derece zeki, tatlı ve çekici bir görünüm kazanmaktadır. Kulakları badem şeklinde ve koyu renklere sahiptir. Her daim başını dik ve ileri doğru tutmaktadır. Ağızı ise oldukça güçlü bir çeneye sahiptir. Ayrıca ince kemiklere sahip olmasına rağmen bacakları oldukça güçlüdür. Türün kabul edilen renk tonları siyah-beyaz, kırmızı-beyaz ve üç renk olarak bilinmektedir. Ortalama ağırlığı erkeklerde 10-12 kg arasında iken dişilerde 9-11 kg aralığındadır.

Basenji

Basenji Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Her ne kadar küçük çocuklar Basenji köpeğinden endişelense de son derece nazik ve sevecen bir arkadaştır. Çocuklara karşı oldukça şefkatli olan bu sevimli dostumuz oyun oynamaktan ve beraber koşuşturmaktan büyük zevk almaktadır. Ancak daha küçük çocuklar ile baş başa bırakılmamalıdır. Beraberinde bu tür diğer evcil hayvanlarla iyi geçinebilmesi için yavruluktan itibaren aynı ortamda bulundurulmalıdır. Bu durumda kedilerle dahi sıkı bir dostluk kurduğu söylenmektedir. Yabancı bir evcil ile aynı ortama sokulduğunda kesinlikle dikkatli olmanız gerekecektir.

Basenji

Basenji Cinsi Köpek Özellikleri

  • Sadık ve sevecen kişiliği ile aile köpeği olmaya uygundur.
  • Evde yalnızca bir kişi ile güçlü bağ kurar.
  • Tüy dökülmesi oldukça azdır.
  • Bakım uygulamaları oldukça basittir.
  • Sessiz köpek olarak bilinirler ancak kendine has konuşması vardır.
  • Koku duyusu inanılmaz gelişmiştir.
  • Sosyalleşme durumunda diğer evcillerle çok iyi geçinmektedir.
  • Kedilere benzer özelliklere sahip bu tür son derece temizdir.
  • Doğası gereği oldukça bağımsızdır.
  • Avcılık yeteneği gelişmiştir.
  • Enerjik yapısı ile günlük egzersiz ihtiyacı yüksektir.
  • Çok akıllı bir ırk olmasına rağmen eğitimi zordur.
  • Duygu yüklü olması ile bilinen bu tür kolaylıkla karamsarlığa kapılabilmektedir.
  • Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmamaktadır.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.