Başarılı Sunum Nasıl Yapılır? Teknikler ve İpuçları

Sunumunuzun başarılı olması için ne yapmanız gerekiyor biliyor musunuz? Bu yazımızda başarılı bir sunumun nasıl hazırlanacağı hakkında bilgiler vereceğiz.
Başarılı Sunum Nasıl Yapılır? Teknikler ve İpuçları

Sunum yapmak, insanların karşısında konuşmak kadar kolay bir iş değildir. İyi bir sunum hazırlamak, dikkatli bir şekilde planlama ve iyi bir hazırlık gerektirir. İşte sunum yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli noktalar.

Sunum Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 10 Önemli Unsur

Sunum yaparken dikkat edilmesi gereken püf nokta iyi bir plan hazırlamaktır. Planı özenle yapılmış bir sunu bilgilerin doğru bir şekilde verilmesini sağlayacaktır. İyi bir planlama bireyin kendine olan güvenini de artıracaktır. Sunumun konuşma ve konferanstan ayıran temel özelliği görsel ve işitsel araçlarla sunulmuş olmasıdır. Teknolojinin her nimetinden yararlanılarak yapılan sunular insanların anlamasını ve sıkılmamasına neden olur. Sunu yaparken ekranda gösterilen yazılar ve fotoğraflar açıklayıcı ve bir bütün içinde verilmelidir.

İşte başarılı sunum yapma teknikleri;

1. İyi Bir Hazırlık Yapın

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunumunuzun ana fikrini belirleyin ve buna uygun bir plan hazırlayın. Sunumunuzun ne kadar süreceğini ve hangi araçları kullanacağınızı belirleyin.

2. Sunum Yapacak Kişinin Taşıması Gereken Özellikler

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunumda başarılı olmak için sadece sununun iyi bir şekilde hazırlanmasıyla olmuyor. Bunun başarılı olması için sunu yapacak kişinin özellikleri ve anlatımda kullanacağı yöntemlerde önemlidir.

3. Ruh Hali

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunum başlarken heyecanlı olabilirsiniz. Bu durumda diyaframdan nefes alıp verin bu sizin heyecanınızı yenmenize yardımcı olacaktır. Heyecanlıysanız sunuma başlarken ilk dakika hızlı konuşmamaya dikkat edilmelidir. Yumuşak, kararlı bir ses tonuyla kendinize güvenerek ilk izlenimi veren bir açılış yapın.

4. Gözlerinizle Temasta Bulunun

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

İyi bir iletişim kurabilmek için gözlerinizle sık sık temas içinde bulunun. Böylelikle katılımcılarında sununuzun içine çekebileceksiniz.

5. Ses Kullanımı

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunum yaparken herkesin sizi net bir şekilde duyması gerekiyor bunun için ses tonunuzu iyi ayarlayın. Sesiniz cümle sonlarında alçalmasın ve sunum sonuna kadar da aynı ses tonuyla sesinizi yettirin.

6. Duru Dil Kullanın

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunumlarda herkesin anlayabileceği duru ve yalın bir dil kullanılmalıdır. Abartılı ve yapay yapmacıklıklardan uzak durulmalıdır.

7. Beden Diline Özen Gösterin

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Kendinize emin bir şekilde ayakta durun, bedeninizi doğru kullanarak hareketler yapın. Aşırı beden hareketlerinden kaçının. Bu nedenle de sunum yaparken beden dili çok büyük önem taşır.

8. Sunucunun Konumu

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunucunun yeri, katılımcılara olan yakınlığı da önemlidir. Tüm katılımcılara eşit mesafelerde durmalıdır. Bir robot gibi yerinde durmamalı neredeyse sahnenin her alanını kullanmalıdır.

9. Malzemeler Önceden Hazır Olmalı

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunacağı görsel malzemeleri önceden hazır tutmalı böylelikle bir kopuşa sebebiyet verilmemiş olur.

10. Sıkıcı Olmaktan Kaçınılmalı

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunum yapan kişi izleyicilerle iyi bir diyalog halinde bulunmalı, sunumunu dinamik ve tempolu bir şekilde sunmalıdır.

Başarılı Sunum Yapmak İçin Ne Yapılmalı?

Başarılı Sunum Nasıl Yapılır

Sunum, okullarda, kurumlarda projenizi ya da ödevlerinizi anlatırken kullandığınız bir anlatma tekniğidir. Bazen anlatacağınız şeylerden daha önemlidir anlatacağınız yöntem. Anlatacaklarınızı iyi bir sunum tekniğiyle sunduğunuz taktirde başarıya ulaşmış olacaksınız. Etkili ve başarılı bir sunum yapmak için belli başlı sunum tekniklerine dikkat edilmesi gerekir.

Sade ve Anlaşılır Dil Kullanın: Sunumunuzda kullanacağınız dil, izleyicilerin anlayabileceği bir dil olmalıdır. Jargon kullanmaktan kaçının ve kısa ve net cümleler kurun. Sunumunuzun izleyiciler tarafından kolayca anlaşılması, sunumunuzun etkililiğini artıracaktır.

Görsel Desteği Kullanın: Sunumunuzu görsel bir şekilde destekleyin. Sunumunuzda kullanacağınız resimler, grafikler ve tablolar, sunumunuzun anlaşılabilirliğini artıracaktır. Ancak, görselleri aşırı kullanmaktan kaçının. Ayrıca, görsellerin kalitesine de dikkat edin.

İletişim Kurun: Sunumunuz sırasında izleyicilerle iletişim kurun. Sorularınıza yanıt vermeleri için onları teşvik edin. Ayrıca, sunumunuzda kullanacağınız dilin izleyicilerle iletişim kurmaya uygun olmasına dikkat edin.

Ses ve Beden Dilinizi Kontrol Edin: Sunumunuz sırasında ses tonunuzu ve beden dilinizi kontrol edin. Ses tonunuzun monoton olmamasına ve heyecan verici olmasına özen gösterin. Beden dilinizle de izleyicilere açık ve samimi bir şekilde hitap edin.

Sonuç Odaklı Olun: Sunumunuzun sonunda izleyicilerin aklında kalması gereken ana fikri vurgulayın. Sunumunuzun sonuçlarına ve sonucu destekleyen verilere dikkat çekin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Beden Dili KullanımıDiksiyon Neden Önemlidir?

Başarılı bir sunum yapmak için hangi hazırlıklar yapılmalıdır?

Başarılı bir sunum yapmak için öncelikle konunuzu iyi bir şekilde belirleyip araştırma yapmanız gerekmektedir. Sunumunuzun ana fikrini belirleyin ve buna uygun bir plan hazırlayın. Sunumunuzda kullanacağınız slayt sayısını ve içeriğini önceden belirleyin. Sunumunuzda kullanacağınız dil sade ve anlaşılır olmalıdır. Görsel desteği kullanarak sunumunuzun anlaşılabilirliğini artırabilirsiniz.

Sunumumda kullanacağım dilin nasıl olması gerekiyor?

Sunumunuzda kullanacağınız dil, izleyicilerin anlayabileceği bir dil olmalıdır. Jargon kullanmaktan kaçının ve kısa ve net cümleler kurun. Sunumunuzun izleyiciler tarafından kolayca anlaşılması, sunumunuzun etkililiğini artıracaktır.

Sunumumda kullanacağım slaytların sayısı ve içeriği hakkında ne önerirsiniz?

Sunumunuzda kullanacağınız slayt sayısı, sunumunuzun süresi ve konusuna göre değişebilir. Slaytlarınızı sade ve anlaşılır bir şekilde tasarlayın. Görsel unsurlarla destekleyin. Slaytlarınızın izleyiciler tarafından kolayca anlaşılabilir olması önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum