Bartın Hakkında Bilmedikleriniz

Batı Karadeniz bölgesinde bulunan küçük ilimiz Bartın hakkında tüm bilinmeyenler haberimizde..
Bartın Hakkında Bilmedikleriniz

Karadeniz yeşilini, doğasını sonuna kadar hissedebileceğiniz güzel şehirlerden bir tanesidir Bartın. Havasıyla, susuyla yaşanabilir ve küçük olması insanı cezbeden unsurlardan sadece bir kaçıdır. Bartın hakkında daha birçok güzelliği ve bilinmeyenlerini inceleyelim;
 

Tarihi

Öncelikle Bartın' ın isminin nereden geldiği ile başlayalım. Bazı kaynaklara göre, Parthenios Bartın' ın Bartın olmadan önceki ilk adı. Parthenios yunan mitolojisinde sular tanrısıdır. Antik çağda Bartın ırmağı kenarında bulunan kente Parthenia denirdi. Zamanla da Bartın adını aldığı bilgiler arasında. Bartın' ın tarihi olarak geçmişine değinecek olursak, Bartın' ın ilk olarak hititlerin elinde olduğu bilinmekte. Daha sonra 11. y.y' a kadar bizanslıların elinde kalmıştır şehir. Sonrasında sırasıyla Selçukluların ve Osmanlı devletinin eline geçmiştir Bartın. Bartın 1991 yılında il ünvanını almıştır.
 

bartin.jpg
 

Genel Bilgiler

Bartın çok yağış alan Karadeniz bölgesinin bir şehridir. Bartın' da da azımsanmayacak derecede yağışlar görülür. Bu yüzden sel felaketlerine sahne de olmuştur. Bartın'daki nehirler taşar, köprüler kapanır ve ırmak kenarlarında sel felaketleri görülür. Şehrin % 40' ı ormanlarla kaplıdır.
 

bartin-001.jpg
 

Bartın' da yazlar yağmurlu ve serin, kışlar da soğuk geçer. Ayrıca Bartın Türkiye' nin en küçük şehirlerinden bir tanesidir. Denizinde ve ırmaklarında balıkçılık yapılır. Bunların haricinde denizi ve yeşiliyle çok güzel bir tatil cennetidir. Güzel plajları bulunmaktadır. İlçeleri, Amasra, Kurcaşile ve Ulus' tur. İlçeleri de birbirinden güzel ve meşhurdur.
 

bartin-amasra.jpg
 

Bartın Evleri

Bartın evleri kendine has güzellikte ve hala özelliklerini koruyan Bartın çarşı içinde bulunan evlerdir. Bu ahşap evler son zamanlar da her ne kadar yıkılmayla karşı karşıya kalmış olsalar da Bartın' ın öenmli simgelerinden birisi haline gelmiş, tarihi güzelliklerdir.
 

bartin-evleri.jpg
 

Ekonomi

Bartın' da ekonomi tarım, ormancılık ve madenciliğe dayanır. Bartın' ın toprakları çok verimli olduğundan tarım faaliyetleri önemli düzeyde yürütülür. Buğday, arpa, fasulye, mısır, elma, armut yetiştirilen mahsullerden sadece birkaçıdır. Az da olsa son dönemlerde Bartın' da ortaya çıkan pansiyonculukla birlikte iç turizm de hareketlenmeler görülmektedir. Yaz turizmi anlamında da Bartın adından bahsettiren illerimizdendir.
 

bartin-tarim.jpg
 

Aktiviteler

Doğa Yürüyüşleri; Bartın muhteşem manzaraya sahip yaylalarında, sağların da yürüyüş yapmak gerçekten unutulmaz bir aktivite olacaktır.
 

bartin-doga-yuruyusu.jpg
 

Avcılık; Bartın' da kara avcılığı son derece gelişmiş ve şehrin tüm imkanları buna elverişlidir. Kaz, bıldırcın, toy, geyik, tavşan bölgede avlanabilen hayvan türlerinden birkaçıdır.
 

bartin-avcilik.jpg
 

Olta Balıkçılığı; Bartın' ın nehirlerinde çok sayıda balık çeşidi bulunmaktadır. Mezgit, istavrit, çinekop bunlardan birkaçıdır.
 

bartin-balikcilik-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.