Baltimore'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

ABD Maryland Eyaleti'nin tarihi, turistik ve kültürel kentlerinden Baltimore yaklaşık 630 bin nüfusu barındırmaktadır. Baltimore'ye yapacağınız seyahatlerde kentin aşağıdaki gezilecek görülecek yerlerini mutlaka gezi rehberinize ekleyin.
Baltimore'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Fort McHenry (McHenry Kalesi)

17 hektarlık alana 1800 yılında kurulan Fort McHenry, Baltimore'nin en önemli sembollerinden biridir. Savunma amacıyla inşa edilen yıldız şeklindeki kale, savaş yıllarında 1814 yılında Amerikan Zaferinin önemli simgelerindendir. Kale, her yıl yüz binlerce ziyaretçi çekmektedir. Baltimore Limanı'na yaklaşan düşmanların güçlenmesi bu bölgede bir savunma kalesini mecbur kılıyordu. Fransız Jean Foncin'in tasarladığı Fort McHenry mükemmel bir şaheserdir. Küçük silahlar ve toplarla beraber bölgenin muhafazasının sağlandığı kale Baltimore'nin tarihi ve turistik yerlerinden biri olarak dünyaca meşhurdur.

fort-mchenry.jpg


Walters Sanat Müzesi

walters-sanat-muzesi.jpg

1934 yılında kurulan ve adını kurucusu Henry Walters'ten alan kurum Maryland Eyaleti'nin ve Baltimore'nin en meşhur yerlerinden biridir. Tam 22 bin sanat eserinin sunulduğu Walters Sanat Müzesi, Mount Vernon-Belvedere bölgesinde N. Charles Caddesi üzerinde yer almaktadır. Önceleri sanat galerisi olarak hizmet verse de 1998 yılından sonra koleksiyonlarına 10 binden fazla eser dahil etmiş ve kurum binasının yeniden restore edilmesiyle müze olmuştur. MÖ 3. yüzyıl ve 20. yüzyıl arasındaki yaklaşık 2300 yıllık sürece ait koleksiyonlara sahip olan müze, Baltimore'nin gezilecek yerlerindendir.


Ulusal Akvaryum

ulusal-akvaryum.jpg

Kentin en işlek bölgelerinden Pratt Caddesi üzerinden yer alan kar amacı gütmeyen kamuya ait bir akvaryumdur. Baltimore'nin kentsel dönüşüm süreci yaşadığı dönemlerde 1981 yılında açılmıştır. Kurumun amacı dünya sularında yaşayan canlı türlerinin korunması gerektiğini aktarmaktır. 70 türden 17 bin dolayında su canlısına ev sahipliği yapan Ulusal Akvaryum aynı zamanda küresel su canlılarının karşılaştığı sorunları çözmeyi vizyon edinmiştir. Ulusal Akvaryum sadece 2009'da 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiş olup her yıl ziyaretçi kitlesini artırmaktadır. Baltimore gezisinde unutulmaması gereken noktalardan biridir. 


Edgar Allan Poe Evi Müzesi

edgar-allan-poe-evi-muzesi.jpg

Dünyaca ünlü Amerikan edebiyatçı Edgar Allan Poe'nun 19. yüzyılın ikinci çeyreğinde hayatını idame ettirdiği ev, 1949 yılında müzeye dönüştürülmüştür. N Animity 203 adresinde bulunan tuğladan inşa edilmiş eski ev, 1972'den beri Amerikan Ulusal Tarihi Yerleri listesinde yer almaktadır. Halka açık olan biyografik müze özelliği gösteren evde Poe'ya ait fotoğraflar, eşya veçeşitli araç-gereçler sergilenmektedir. Dünyaca ünlü yazarın 'Şişede Bulunan Not', 'Morella' ve 'Enigma' gibi öykü ve şiir çalışmalarını bu evde yaptığı belirtilmektedir. Her yıl yüz binlerce edebiyatseverin ziyaret ettiği kurum Baltimore seyahatinizin önemli parçalarından biri olmalıdır.


Washington Anıtı

washington-aniti-001.jpg

Bu yapı başkent Washington'da bulunan aynı isimli anıtla karıştırılmamalıdır. Mount Vernon Mahallesi'nde kentin en işlek meydanlarının merkezinde inşa edilmiştir. 1815 ve 1829 yılları arasında yapılan anıtın dikiliş amacı, ABD Başkanı Washington'u onurlandırmaktır. Mimar Robert Mills tarafından dizayn edilen tarihi anıt, Colossal Doric mimari usulüyle oluşturulmuştur. Yaklaşık 55 metre yüksekliğindeki Washington anıtı kentin en değerli simgelerinden biridir. Etrafında havuz, çeşitli ağaçlar, yürüyüş yolları ile ideal bir park görüntüsü çizen alan, Baltimore gezi rehberinizdeki öncelikli rotalardan biri olmalıdır. Ayrıca anıtın yanı başında kentin değerli kutsal yapılarından Mount Vernon Metodist Kilisesi de bulunuyor. Bu tarihi manevi mekanı da mutlaka görmelisiniz.


Emerson Bromo-Seltzer Kulesi

emerson-bromo-seltzer-kulesi.jpg

Bölge sakinlerince Emerson Kulesi olarak adlandırılan tarihi yapı, 1907 ve 1911 yılları arasında inşa edilmiştir. Rönesans Revival mimari sitiliyle oluşturulan harika kulenin mimarı Joseph Evans Sperry olmuştur. 15 katlı kule 88 metre yüksekliğe sahiptir ve dev bir saate sahiptir. Bu yönüyle bir saat kulesi görünümündedir. Gökdelen türündeki yapının sistem mühendisliğini Henry Adams üstlenmiştir. Eutow ve Lombard Caddeleri arasında yer alan Emewrson-Bromo-Seltzer Kulesi kentin hemen hemen her yerinden görülebilmektedir. Kuşkusuz Baltimore'nin gezilecek meşhur yerlerinden biridir. 


Phonix Shot Tower (Phonix Atış Kulesi)

phonix-shot-tower.jpg

Kentin Eski Baltimore olarak bilinen bölümünde bulunan tuğla yapımı kırmızı renkli savunma amaçlı inşa edilmiş bir atış kulesidir. 1828 yılında inşa edilen kulenin mimarı Jacob Wolfe'dir. 1828 yılında tamamlandığında 71,40 metre ile Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek yapısı olma unvanını elde etmiştir. Alt kısmından yükseldikçe kulenin bariz biçimde inceldiği görülmektedir. Aynı zamanda ağır silah atışına uygun olarak kulenin belirli noktalarında uygun gedikler bulunmaktadır. 1971 yılında Amerikan Ulusal Tarihi Yerleri listesine giren kule, Baltimore'nin meşhur yerlerindendir.


Kutsal Bakire Meryem Milli Türbesi Bazilikası

kutsal-bakire-meryem-milli-turbesi-bazilikasi.jpg

1806 ve 1821 yılları arasında oluşturulan Kutsal Bakire Meryem Milli Türbesi Bazilikası Amerika Birleşik Devletlerinin ilk Roma Katolik kilisesi olması bakımından çok değerlidir. Neo-Klasik mimari tarzıyla inşa edilen kutsal yapı, 'Amerikan mimarlığının babası' olarak kabul gören Benjamin Henry Latrobe tarafından tasarlanmıştır. Şu anda Baltimore Roma Katolik başpiskoposluğu olarak hizmet vermektedir. 19. yüzyılda kentin önemli siyasal toplantılarına da ev sahipliği yapan bazilika halen ibadete açıktır. Baltimore gezisi yapan yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken kutsal yapı Baltimore'nin ve Maryland Eyaleti'nin en önemli dini sembollerinden biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.