Şifa Deposu Balın Sağlığa 15 Faydası

Balın insan vücuduna sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Hadi hep birlikte bal yediğimizde vücudumuzda ne gibi değişiklikler meydana geliyor göz atalım.
Şifa Deposu Balın Sağlığa 15 Faydası

Dünyanın insan sağlığına iyi gelecek sonsuz sayıda doğal maddeye sahip olduğuna şüphe yoktur. Fakat doğanın tüm mükemmel lütufları arasında bal en önemlilerinden biridir. Mütevazi bir arı tarafından yapılan bir şeyin bize ne kadar fayda sunabileceği inanılmaz bir gerçektir. Gelin, balın mucizevi faydalarına yakından bakalım.

Balın Faydaları Nelerdir?

Tatlandırıcı aroma ve bir gıda ürünü olan bal, pek çok kişinin hiç duymadığı sayısız özellik içermektedir. İçerisinde bolca vitamin ve mineral barındıran bal, vücuda birçok katkı sağlar.

İşte balın faydaları:

1. Cilde İyi Gelir

Balın Faydaları

Vücudunuzu tehlikeli toksinlerden koruyan antioksidanlar içermesinden dolayı bal tüketmek cilt için oldukça iyidir. Eğer kusursuz bir cilde sahip olmak istiyorsanız öncelikle bal tüketmeye başlayın. Ayrıca bal cildi temizleyen antibakteriyel bir maddedir. Balı aynı zamanda yüz maskesi olarak da kullanabilirsiniz.

2. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Balın Faydaları

Doktorların ve beslenme uzmanlarının kilo vermenizi sağlamak için size söyleyeceği ilk şey şekeri kesmeniz olacaktır. Ancak balı kesmenizde bir sakınca yoktur çünkü bal, normal şekere benzeyen bir şeker içerir. Daha az fruktoz ve glukoz içermektedir. Ayrıca, sofra şekerine göre daha düşük bir Glisemik indeks değerine sahiptir ve daha tatlıdır.

Bal, kalorileri daha hızlı yakarak metabolizmayı hızlandırır. Dikkatli olmanızı gerektiren konu ise bir karbonhidrat olan balı fazla tüketmemektir çünkü şekerden biraz daha fazla kalori içermektedir. Her gün bal tüketmek şekere karşı daha sağlıklı bir alternatiftir. Tabii burada bahsettiğimiz bal, doğal baldır. Şeker ilaveli, katkılı ballar aynı etkiyi yaratmaz.

3. Sinir Sistemini Rahatlatır

Balın Faydaları

Glikoz sağlıklı işleyiş için nöronların ihtiyaç duyduğu bileşenlerden biridir. Baldaki glikoz, kanın içinde daha kolay emilerek daha hızlı dinlenmenizi sağlar ve psikolojik problemleri önler. Bal, psikolojik sorunların yayılmasına da engel olur.

4. Mide ve Bağırsak Sorunlarını Tedavi Eder

Balın Faydaları

Bal, şişkinlik ve hazımsızlık gibi durumlara da iyi gelmektedir. Bakterilerin neden olabileceği bu sorunları azaltan antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Aynı zamanda bal, probiyotik olarak da tüketilebilir. Bu da vücudunuzdaki iyi bakterilerin sisteminizde gelişmesi için iyi bir besin olacaktır. Bal ayrıca mide gazını nötralize eder.

İshal, ülser, gastrit gibi sorunların tümü için bal çözüm olabilir. Bal potasyum seviyesini artırır ve sodyum seviyelerini kontrol altında tutar. Aynı zamanda mide ve bağırsak dokularını onarmaya yardımcı olur. Araştırmalar balın alkolün neden olduğu mide kaynaklı lezyonları azaltabildiğini de kanıtlamıştır.

5. Öksürüğe İyi Gelir

Balın Faydaları

Bal doğal bir öksürük gidericidir ve öksürük spazmlarını rahatlatır. Bal, zencefilli limon veya fesleğen ile bir araya geldiğinde yani bir çay olarak tüketildiğinde öksürükte daha etkili olacaktır. Bal, boğazınızı da yumuşatır ve gelişebilecek enfeksiyonları önler.

6. Bağışıklığı Artırır

Balın Faydaları

Yapılan araştırmalara göre bal, bağışıklık sistemini enfeksiyonlara karşı savaşmak için uyarır ve vücudumuzun savunucuları olan B ve T Lenfositleri gibi beyaz kan hücrelerinin üretiminde de yardımcı olur.

7. Bal İle Beslenme Egzersiz Kadar Önemlidir

Balın Faydaları

Fiziksel aktiviteler düşünüldüğünde egzersiz sağlığınızı sürdürmek için şarttır ve beslenme de bu gereksinimin hayati bir parçasıdır. Meyve ve sebzeyi birleştiren sağlıklı bir diyet size iyi gelecektir. Vitamin ve mineraller optimum sağlık için çok önemlidir. Bal, doğada iyi olan her şeyin bir kokteylini oluşturabilir ve vücudunuzda harikalar yaratabilir.,

Bal ılık suyla karıştırıldığında yedi dakika içinde kana karışır. İçerdiği serbest şekerlerden dolayı beynin çalışması kolaylaşır. Yapılan son araştırmalara göre, şekerlerin bu kendine özgü karışımı yorgunluğun giderilmesinde en etkili yöntemdir ve atletik performansı artırmaktadır.

8. Kolesterolü Düşürür

Balın Faydaları

Journal of Food kedicine dergisinde yayınlanan çalışmalara göre, gönüllüler üzerinde denenen bal, kolesterol seviyelerinde %8’lik bir azalma göstermiştir. Yapılan diğer çalışmalarda ise kolesterolde %3’lük bir düşüş göstermiştir.

9. Kalbe İyi Gelir

Balın Faydaları

Kolesterolü düşüren bal kalp için de tabi ki iyidir. Araştırmalar, balın baş ağrısı, kalp durması, yorgunluk ve hafıza kaybına neden olan ana arter daralması engellediğini göstermiştir. Damar tıkanıklığının önlenmesi kalp krizi gibi ciddi komplikasyonların yaşanma riskini de azaltır.

10. Hafızayı Güçlendirir

Balın Faydaları

Baldaki kalsiyum, hafızayı iyileştiren beyin tarafından emilir. Reuters’in 102 kadın ile birlikte yaptığı sağlık alanında bir çalışma ile de balın hafızayı güçlendirdiği saptanmıştır. Bunun nedeni baldaki vitaminler ve kalsiyumdur.

11. Bal Kan Yapımına Destek Olur

Balın Faydaları

Bal kan yapımı için vücudun gereksinim duyduğu enerjinin önemli bir bölümünü karşılar. Ayrıca kanın temizlenmesine de yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenleyici ve kolaylaştırıcı yönde etkisi vardır. Damar sertliğine karşı önemli bir koruyucudur.

12. Antioksidandır

Balın Faydaları

Sağlıklı yaşamak isteyen herkesin özellikle antioksidan tüketmesi gerekir. Antioksidanlar, hücrelerde normal metabolizmanın zararlı yan ürünlerini temizleyen bileşenlerdir. Balın içeriğinde de güçlü antioksidanlar mevcuttur.

13. Vitamin ve Mineral Deposudur

Balın Faydaları

Bal, fruktoz ve glikoz gibi şekerlerin yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerir. Nektar ve polen kaynaklarının niteliklerine göre değişmekle birlikte, balda B1, B2, C, B6, B5 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca bakır, iyot, demir ve çinko da az miktarlarda bulunur.

14. Yaraların Tedavisinde Kullanılır

Balın Faydaları

Balın havadan nem çekebilme özelliği, iyileşmeyi hızlandırarak yara izi kalmasını önler. İyileşmenin gücünü artıran kolajen liflerinin üretimini hızlandırır. Balın, yaranın etrafındaki şişkinliği azaltan antienflamatuar bir etkisi vardır, bu aynı zamanda hissedilen acıyı da azaltır.

15. Hastalıklara Şifadır

Balın Faydaları

Balın içerisinde, hangi çiçeğin poleni ve miktarı fazlaysa bal o bitkinin karakterize özelliklerini gösterir. Bronşit, gastrit, romatizma, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri gibi birçok hastalıklara şifa olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dut Pekmezinin FaydalarıPekmezin Mucizevi Faydaları

Bal uzun süre saklanabilir mi?

Bal üzerinde mikroorganizmalar gelişip büyüyemezler. Bu balın uzun süre evde saklanabilmesini sağlar. Bal alırken organik, % 100 doğal bir ürün tercih ettiğinize emin olmalısınız. Çünkü üzücü olsa da balın içine ekstra şeker ekleyen markalar bulunmaktadır. Bu eklenen şeker yüzünden bal bir süre sonra kristalleşebilir.

Her gün bal yersek ne olur?

Her gün bal yemek vücudunuza bolca antioksidan girmesi demektir. Balda bulunan antioksidanlar, damar tıkanıklığını önler, serbest radikallerin neden olduğu zararı azaltır ve birçok hastalığın yaşanma riskini düşürür. Her gün 3 ile 5 kaşık bal yiyerek balın faydalarından yararlanabilirsiniz.

Günlük bal tüketimi ne kadar olmalı?

Uzmanlar yetişkin bir kişinin her gün 3 ile 5 yemek kaşığı bal tüketmesi gerektiğini söylemektedir. Eğer tatlı kaşığı kullanılacaksa bu miktar 6 ile 10 kaşığa karşılık gelir. Şeker katkılı balların bu şekilde tüketilmesi önerilmez, balın faydalarından yararlanmak için gerçekten organik ve doğal olan ballar tercih edilmelidir.

Balı kimler yiyemez?

Bal, kilo problemi yaşayanlar ve şeker hastalarında çok fazla tüketilmemelidir. Aynı zamanda 1 yaşından küçük çocukların da bal yemesi önerilmez. Fazla bal tüketimi kusma, ishal, ve yüksek ateş gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde kilo alımına sebebiyet verebilir.

Bal uyku yapar mı?

Bal içerisindeki bileşenlerle beyin fonksiyonlarını artırır ve kişinin daha kolay uykuya dalmasını sağlar. Kolay uyumanın yanında derin uyku çekilmesine ve sabah daha dinç kalkılmasına olanak tanır. Yapılan araştırmalar gece uyumadan önce bal yiyenlerin daha rahat uykuya daldığını göstermiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.