Sistit Nedir? Hakkında Bilgiler

Kadınlarda erkeklere göre görülme oranı daha sık olan sistit, bir idrar kanalı enfeksiyonudur. Evliliğinizin ilk günlerini çileye çeviren sistit, bir idrar yolu rahatsızlığıdır. Peki sistitin belirtileri ve tedavisi nelerdir? Sizler için derledik.
Sistit Nedir?
Kadınlarda erkeklere göre görülme oranı daha sık olan sistit, bir idrar kanalı enfeksiyonudur. Balayı sistiti ise, kadınlarda cinsel yaşamın başlamasıyla birlikte görülebilen, vajinanın hemen önünde ona bitişik olan dış idrar yolunun tahriş olmasıyla meydana gelmektedir.
Genellikle ilk ilişkinin yaşandığı dönemde sistite daha sık rastlanmaktadır. Korunmak için genellikle cinsel ilişki öncesi ve sonrasında idrar yapılarak, idrar kanallarının olabildiğince temizlenmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda genital bölgenin doğru temizliği de büyük önem taşımaktadır.
Sistit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sistitinin belirtileri genel olarak idrar yaparken yanma ve ağrı hissi ile sık sık tuvalete çıkma isteği şeklinde görülmektedir. Bunun yanı sıra karın alt bölgesinde ağrı oluşabilmektedir. İdrar renginde oluşan bazı değişiklikler de olabilmektedir. İdrar renginde bazen pembeleşme ya da bulanıklaşma görülebilmektedir. İlk cinsel deneyimlerin başladığı dönemlerde görülen bu belirtiler sistit belirtisi olabilmektedir.
Sistitinin Nedenleri Nelerdir?
Çoğu sistit vakası, bağırsaklarda ya da deride zararsız olarak yaşayan bakterilerin idrar yollarından mesaneye girmesi durumunda ortaya çıkar.
Sistitinin nedenleri şunlardır;
- Cinsel ilişki
- Tuvalet sonrası temizliği arkadan öne doğru yapmak
- Tampon veya üriner kateter (mesaneyi boşaltmak için idrar yoluna yerleştirilen ince bir tüp) kullanımı
- Kontrasepsiyon için diyafram kullanma
Sistiti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi öncesi ilk önce basit bir idrar tahlili ile tanı konulmaktadır. Sistit teşhisi konulan kişilere genellikle antibiyotik verilmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra bol su tüketimi önerilir. Ayrıca sıcak su banyosu ile rahatlama da sağlanabilmektedir. Bunların yanı sıra balayında havuza girerken de dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle ozon ile temizlenen havuzlara girilmesi tavsiye edilir.
Önerilen İçerik: Siroz Hakkında Bilinmesi Gerekenler
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com / Sosyal Fayda
- Yorumlar 0