Bakanlar Kurulunun Görevleri

Bakanlar Kurulunun güvenoyu almaması ya da hükümetin kurulmaması halinde geçici Bakanlar Kurulu nasıl kurulur?
Bakanlar Kurulunun Görevleri

Bakanlar Kurulu, TBMM üyeleri arasında Cumhurbaşkanı tarafından seçilen, Başbakanın aynı zamanda TBMM üyeleri içinde ya da milletvekilli seçme yeterliliğine sahip kişiler arasında belirlendiği ve cumhurbaşkanının atadığı topluluklardır. Hükümet ya da kabine olarak da anılan Bakanlar Kurulu’nun başı başbakan olsa da gerekli görüldüğü zaman cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu’na başkanlık eder.

bakanlar kurulu

 

Bakanlar Kurulunun Kuruluş Aşaması;

Bakanlar Kurulu listesi TBMM’ye sunulduktan sonra kurulun yapmış olduğu program, en geç bir hafta içinde başbakan ya da bakan tarafından mecliste okunur ve güvenoyuna sunulur. Güvenoyu 2 tam gün geçtikten sonra başlar, görüşmelerin bitiminden 1 gün sonra oylanır. Bakanlar Kurulu’nda bakan olmak için mecliste milletvekili olma şartı yoktur. Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanlar, Millet Meclisi önünde and içerler ve bakan sıfatını taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi olduğu haklara sahip olurlar. Bakanların görevine gerekli görüldüğü zaman Cumhurbaşkanı tarafından son verilir.

 

Bakanların Göreve Başlaması ve Güvenoyu

Bakanlar Kurulu’nun yapacağı işleri gösteren “ Hükümet Programı” en geç bir hafta içinde başbakan veya bakanlardan biri tarafından okunarak TBMM’ye okunur ve güvenoyuna sunuluyor.

Daha sonrasında 2 tam gün geçmesinden sonra ve görüşmelerin bitmesinden bir gün sonra oylama yapılır. Bakanlar Kurulunun güvenoyu almaması sonucu, 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulmaması durumunda geçici Bakanlar Kurulması yoluna gidilir.

 

Geçici Bakanlar Kurulunun Kurulması

Hükümetin kurulmaması, Cumhurbaşkanının yeniden bir erken seçime gitmesi halinde geçici hükümet kurulması, yani geçici bir Bakanlar Kurulu’nun oluşturulması gerekiliyor. 7 Haziran seçimlerinden sonra hükümetin kurulmaması ve erken seçime gidilmesi geçici Bakanlar Kurulu kurulması formülünü de beraberinde getirdi. Peki, geçici bakanlar kurulu nasıl kuruluyor?

Cumhurbaşkanının TBMM seçiminin yenilenmesine karar vermesi halinde mevcut Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu oluşturmak için bir başbakan atar.

Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları TBMM’nin içinde veya dışında bağımsız adaylar arasında atanırken, diğer bakanlıklar siyasi parti gruplarının aldıkları  milletvekili oranına göre üye alınılarak oluşturulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu yenileme kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulur.

 

Bakanlar Kurulunun Görev ve Siyasi Sorumlulukları

bakanlar kurulu

Başbakan, Bakanlar Kurulu’nun başkanıdır. Bakanlar arasında işbirliği sağlayarak, hükümetin genel siyasetinin yürütmesini gözetir.

Bakanlar Kurulu siyasetin yürütülmesinden sorumludur.

Milli Güvenliğin sağlanması ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasında, TBMM’ye karşı Bakanlar Kurulu Sorumludur.

Her bakan, bakanların görevlerinin anayasa ve kanunlara uygun olarak yerine getirilmesi ve düzeltici önlemler almakla yükümlülük sahibidir.

Tüzük çıkartmak,

Kanun tasarısı çıkarmak,

Milli Güvenlik kurulunda alınan kararları gözden geçirmek ve son kararı vermek.

OHAL ve sıkı yönetim ilan etmek.

Bütçe ve kesin hesap kanun tasarısı hazırlamak.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.