Bahar Yorgunluğu Nedir? Bahar Sersemliği Nasıl Geçer?

Mevsim geçişlerinde görülen problemlerden birisi olan bahar yorgunluğunun belirtilerine, iyi gelen vitaminlere ve tedavisine içeriğimizde yer verdik.
Bahar Yorgunluğu Nedir? Bahar Sersemliği Nasıl Geçer?

Bahar yorgunluğu, günümüzde pek çok kişide meydana gelen bir sağlık sorunudur. İnsanların bahar aylarında psikolojik bitkinliğe girmelerinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de bahar yorgunluğudur. Bu yazımızda bahar yorgunluğu nedir, nasıl geçer, ne iyi gelir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını derledik.

İşte bahar yorgunluğu hakkında her şey...

Bahar Yorgunluğu Nedir?

Bahar Yorgunluğu

İlkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında ortaya çıkan bahar yorgunluğu, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biri olarak tanımlanır. Kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan bu yorgunluk, iş ve sosyal hayatın olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet verir.

Sabahları kalkıp okula veya işe gitmek her ne kadar zor gelse de bu isteksizlik genellikle gün boyu devam etmektedir. Psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz yönde etkilenmemize neden olan bahar yorgunluğu, kendimizi keyifsiz, bitkin, yorgun ve sinirli hissetmemize neden olur. Önlem alınmayan veya tedavi edilmeyen bahar yorgunluğu, depresyona varan sonuçlar doğurabilir.

Bahar Yorgunluğu Neden Olur?

Bahar Yorgunluğu

Bahar yorgunluğu güneşin daha dik açıyla vurması ile ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu buharlaşma yüzünden nem artışı olur. Bu da yüksek sıcaklıklarla birleşerek kendimizi yorgun ve bitkin hissetmemize sebebiyet verir.

Bahar yorgunluğu psikolojik etkenlerden dolayı meydana gelebileceği gibi hormon düzensizliğine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bahar yorgunluğuna genellikle tiroid hormonunun düzensizliği neden olmaktadır. Bu nedenle tiroid problemi olan kişilerin doktora başvurarak ayırıcı tanı yaptırmaları önerilmektedir.

Bahar Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?

Bahar Yorgunluğu

Bahar yorgunluğu birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar çabuk yorulma, mutsuzluk, stres, kas ve eklem ağrıları, uyku düzeninde değişiklik, sabahları yorgun kalkma, baş ağrıları, eskiden yaptığınız şeylerde isteksizlik, kadınlarda regl düzensizliği, iş performansının düşmesi ve sinirliliktir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız bahar yorgunluğuna yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda bir an önce bahar yorgunluğuna iyi gelen vitaminlerden destek almanız gerekiyor. B ve C vitaminleri size iyi bir yardımcı olacaktır.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Bahar Yorgunluğu

Bahar yorgunluğunun giderilmesindeki en önemli etken vitamin ve besin desteğidir. Özellikle kış aylarında vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerin tercih edilmesi önerilir. Bu sayede olası vitamin eksikliğinin önüne geçerek bahar yorgunluğunun etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Bahar yorgunluğu için B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve çinko bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Karbonhidrat alımı da yorgunluktan korunmada oldukça etkilidir. Bu nedenle yeterli miktarda karbonhidrat alımına dikkat edilmelidir.

Bahar Yorgunluğu

Unutmayınız ki vücut enerjisinin yaklaşık %50’si karbonhidratlar tarafından karşılanmaktadır. Karbonhidrat alımının yanı sıra mevsim meyve ve sebzeleri de tüketilmelidir. Mevsiminde toplanan meyve ve sebzeler daha az kimyasal barındırdığı için daha faydalıdır.

Yorgunluktan korunmanın bir diğer yolu ise belli periyotlarda dinlenme molaları vermenizdir. Enerjinizi doğru kullanarak yorgunluk hissini en aza indirebilirsiniz. Kısa ve sık dinlenme aralıkları ile yorgunluk hissinin önüne geçebilirsiniz. Dinlenmenin yanı sıra bulunduğunuz ortamın iyi havalandığından emin olun.

Günde ortalama 8-10 bardak su içmeniz metabolizmanızın hızlı çalışması ve kendinizi daha dinç hissetmeniz için oldukça önemlidir. Ancak su tüketimi kahve ve çay tüketimi ile bir tutulmamalıdır. Aksine bu dönemlerde kahve ve çay tüketimi en aza indirilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uyku Apnesi Nedir?Uyku Felci Belirtileri ve Tedavisi
İnsomnia Nedenleri ve TedavisiÇocuklarda Uyku Terörü Nedir?
Jet Lag Nedir ve Nasıl Geçer?Narkolepsi Nedir?
Uyku Bozuklukları Nelerdir?Uykuda Nefes Alamama Nedenleri ve Tedavisi

Bahar yorgunluğu için ne yapılmalı?

Bahar yorgunluğundan kurtulmak istiyorsak bol sıvı almalı, B ve C vitamini takviyeleri yapmalıyız. Bu sebeple tüketmiş olduğumuz meyve ve sebze miktarında artışa gitmeliyiz. Bunun yanında mümkün olduğu kadar aşırı karbonhidrat ve fasfood tüketiminden kaçınmalıyız.

Bahar yorgunluğu ne kadar sürer?

Yapılan araştırmalara göre bahar yorgunluğu 2 hafta sürmektedir. Uzmanlar bahar yorgunluğunun 2 hafta boyunca sürdüğünü belirtmektedirler.

Mevsim geçişi yorgunluğuna ne iyi gelir?

Mevsim geçişinde yaşanan yorgunluğa mevsim meyve ve sebzelerinden oluşan yiyecekler iyi gelmektedir. Bu besinleri tükettiğiniz zaman vücut dengemiz düzelecektir. Ayrıca kış aylarında bolca B ve C vitamini depolamak da bize destek olacaktır.

Bahar yorgunluğuna hangi vitamin iyi gelir?

Bahar yorgunluğunu üzerinizden atmak istiyorsanız bazı takviyeleri almanız gerekiyor. Özellikle B ve C vitaminleri oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından bu vitaminler bahar yorgunluğu yaşayan kişilere önerilmektedir.

Bahar yorgunluğu belirtileri ne zaman başlar?

Bahar yorgunluğu bahar dönemi boyunca devam etmektedir. Çoğu zaman Nisan ayında başlayan bu dönem Mayıs ayına kadar devam etmektedir. Bu aylarda yaşanan hava değişimleri bahar yorgunluğu adını verdiğimiz şeyin oluşmasına sebebiyet verir.

İlkbaharda neden uyku gelir?

Atmosferde bulunan iyonlar yağmur, fırtına ve rüzgar gibi çeşitli hava olayları sonucunda oluşmaktadır. Baharda bu hava olayları daha fazla oluştuğundan uyku oluşmasına neden olan pozitif iyonlar daha fazla ortaya çıkar. Bu da bahar döneminde daha fazla uykumuzun gelmesinin sebebidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.