Aydın Hakkında Bilmedikleriniz

01.09.201504:03
Aydın hakkında bilmediğiniz birçok malumata yazımız sayesinde ulaşabilirsiniz.
Haber güncelleme tarihi 20.05.2017 14:37
Yüzölçümü: 7.943 km2
Nüfusu: 1.041.979
İl Trafik No: 09
Alan Kodu: 256
Aydın'ın İlçeleri: Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Efeler, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, ve Yenipazar olmak üzere 17 tanedir.
Aydın Hakkında Bilmedikleriniz
- Aydın ülkemizdeki en eski yerleşim alanlarından biridir. Bölgede MÖ 7000'lere ait kalıntılar bulunmaktadır.
- Aydın daha önceki devirlerde 'Tralleis' ve 'Güzelhisar' olarak anılmıştır. Şehrin şu anki adı ise Anadolu Selçukluları'nın yıkılmasından sonra peyda olan Aydınoğulları'ndan gelmektedir. Aydınoğulları günümüz Aydın ili çevresinde hüküm sürmüştür.
- Tarih öncesi dönemlerin ardından Aydın Hititlerin hakimiyet yıllarında güzel bir şehre dönüşmüştür. Daha sonra da şehir en parlak dönemlerini Lidyalılar'ın hakimiyeti yıllarında yaşamıştır. Bu dönemlerden Aydın'da çok fazla tarihi kalıntı ve yapı kalmıştır.
- Bölgede Türk hakimiyeti Büyük Selçuklular ile başlamış, daha sonra Aydınoğulları ve Osmanlı Devleti ile devam etmiştir.
- Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından önce 1919 yılında il statüsü kazanmıştır. 12 Kasım 2012'de ise Büyükşehir olma hakkı elde etmiştir.
- Aydın ekonomisi genel olarak tarım ve turizme dayanmaktadır. İnsanların neredeyse 4/3'ü tarımla uğraşmaktadır. Genel olarak modern tarım yapılmakta ve verimli arazileri olan Aydın'da yüksek gelir elde edilmektedir.
- Bölgede birçok tarım ürünü yetiştirilmektedir. En fazla pamuk, patates, arpa, buğday, mısır, ayçiçeği gibi ürünler yetiştirilmektedir.
- Meyve ve sebzecilikten de çok fazla verim sağlanmaktadır. İncir, zeytin, mandalina, portakal, üzüm, armut, kiraz, kayısı, ceviz, badem gibi birçok meyve bolca yetiştirilmektedir. Domates, biber, patlıcan, soğan, lahana, pırasa üretilmektedir.
- Aydın'ın bulunduğu konum ve iklimi hayvancılığa çok uygundur. Koyun, kıl keçisi ve sığır yetiştiriciliği yapılmakla birlikte kümes hayvancılığı ve arıcılık da gelişim göstermektedir.
- Bölge ağaç miktarı bakımından çok zengin olduğundan orman ürünleri sanayisi gelişmiştir. Ek olarak tarım ürünlerine bağlı sanayi de iyi düzeydedir.
- Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
- Aydın'ın Meşhur LezzetleriEge'nin incisi Aydın mutfağının meşhur lezzetlerini değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.31 Ağustos 2015 Pazartesi 20:59