Avustralya Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Eğer bir Avustralya Çoban köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu yazımız tam da size göre! Avustralya Çoban köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Avustralya Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Avustralya Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Avustralya Çoban köpeği, aslen İspanya’nın Baks bölgesinden Amerika’ya gelmesi ile geliştirilmiş ve hızla yayılmış bir türdür. Aslen sürü hayvanlarına korumalık yapması için geliştirilen bu köpek oldukça başarılı bir bekçi olma özelliğine sahiptir. Ancak günümüzde aileler için de mükemmel arkadaş olarak beslenmektedir. Son derece zeki, akıllı ve enerjik yapısı yeni şeyler öğrenme konusunda usta yapmaktadır.

Güçlü, atletik ve kaslı vücut yapısına sahip Avustralya Çoban köpeği çalışkanlığı ile nam salmıştır. Her daim beynini kullanmak isteyen bu sevimli dostumuz oyun konusunda bir hayli ustadır. Her daim meşgul edilme ihtiyacı duyan bu tür kampçılık, koşu, bisiklet gezisi gibi etkinliklerden zevk almaktadır. İlk kez köpek sahiplenecek aileler için önerilmemektedir.

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Köpek Kişiliği

Avustralya Çoban köpeğinin kişiliği genellikle köpekten köpeğe değişiklik göstermektedir. Çok yönlü yapısı ile bilinen bu tür bazen çok iyi bir arkadaş olabilirken bazen son derece utangaç ve çekingen tavırları ile pısırık kalabilmektedir. Ancak bilinen en baskın özelliği insanlara karşı sevgi dolu, zeki ve sadık olmasıdır. Genellikle aktif olmaktan hoşlanan Avustralya Çoban köpeği onunla ilgilenen ve oyun oynayan aile bireyine son derece bağlılık kuracaktır. İnanılmaz derecede çevik olan bu tür özellikle yakalama konusunda bir hayli ustadır. Enerjisi ile dikkat çekmekte olan Avustralya Çoban köpeği apartman hayatına uygun değildir. Beraberinde yeterli miktarda egzersiz yapılmaması durumunda havlayan, yıkıcı ve saldırgan tavırlar sergileyebilmektedir.

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Köpeği Sağlık Durumu

Avustralya Çoban köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 13 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Avustralya Çoban köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Avustralya Çoban köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Köpek Bakımı

Avustralya Çoban yoğun tüy yapısına sahip olmasından dolayı düzenli bakım ihtiyacı istemektedir. Yıl boyunca mevsim değişiklikleri sırasında iki kez tüy dökümü yaşamaktadır. Dökülmelere karşı en büyük önlem haftada birkaç kez tarama uygulaması olacaktır. Beraberinde mevsim dökülmeleri sırasında günlük tarama yapmanız önerilmektedir. Doğası gereği temiz olan Avustralya Çoban köpeği kirlenmesi yada kötü kokması durumunda banyo yaptırılmalıdır. Ayrıca ağız sağlığının korunması için düzenli diş fırçalaması da gerekmektedir. Beraberinde hareketli olmasından dolayı kulak içerisinde sıklıkla toz kaçabilmektedir. Bunun için haftalık kulak bakımı yapılmalıdır.

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Köpek Görünümü

Avustralya Çoban köpeği uzun vücut yapısı ile oldukça atletik bir görünüme sahiptir. Sarkık kulaklara sahip bu tür orta boy köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Ayrıca orta uzunluğa sahip yoğun tüy yapısı genellikle mavi, kırmızı, siyah, beyaz, kahverengi yada üç renkli olarak görülmektedir. Tüyleri düz yada dalgalı olabilirken boyun bölgesi bir hayli yoğun yapıya sahiptir. Genellikle erkek Avustralya Çoban köpeği 40 ile 65 kilogram arasında değişiklik gösterirken dişiler 45 ile 55 kilogram arasındadır.

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Avustralya Çoban köpeği doğası gereği çocukları küçük olmalarından dolayı sürünün bir parçası olarak görmektedir. Bu yüzden çocuklarınıza onu kovalamaması konusunda uyarmanız gerekecektir. Beraberinde çocuklara karşı son derece şefkatli, nazik ve sevecen hareketler sergilemektedir. Ancak daha küçük çocukların Avustralya Çoban köpeği ile baş başa bırakılmaması gerekmektedir. Her ne kadar bekçi köpeği olsa da diğer evcil hayvanlara karşı oldukça iyi arkadaşlıklar gösterebilmektedir. Özellikle yavruluktan itibaren alıştırılması durumunda köpek ve kedilerle iyi geçindiği görülmüştür.

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Cinsi Köpek Özellikleri

  • Adını aldığı ülkeye değil Amerika kökenli bir köpektir.
  • Ortalama 65 kilograma kadar çıkabilmektedir.
  • Oldukça başarılı bir bekçi köpeğidir.
  • Apartman ortamına uygun değildir.
  • Mevsim geçişlerinde yılda 2 kez tüy dökülmesi görülür.
  • Erkek türleri 60 cm boyutlarında iken dişiler 55 cm boyutlarındadır.
  • Siyah, bakır, beyaz, mavi, kırmız tonlarına sahip üç renk karışımlarında görülmektedir.
  • Koruma içgüdüsü gelişmiş cesur bir köpektir.
  • Enerjisi yüksek olmasında dolayı her daim hareket halinde olmalıdır.
  • Hadi, otur, kalk, aşağı, yukarı, yatak, sessiz gibi komutları hızlıca öğrenmektedir.
  • Ortalama yaşam süresi 15 yılı bulmaktadır.
  • Eğer bir Avustralya Çoban köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız her daim hareket halinde olmanız gerekecektir. Özellikle bahçe hayatına uygun yaşaması gereken bu tür ilk kez köpek besleyecekler için önerilmemektedir.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.